2021. január 6., szerda

Vagyon-visszaszármaztatás: Vajdasági kastélyok sorsáról döntöttek

 

Pannon RTV/Dragan Miljanić
 
2021-01-05 14:22
2021-01-06 07:42
Forrás: Pannon RTV

A szerbiai Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökség döntést hozott két vajdasági kastély sorsáról: a horgosi Kárász- és a törökkanizsai Schulpe-kastélyok a tizennyolcadik században épültek, és nagy kulturális jelentőséggel bírnak.

A horgosi Kárász-kastély volt kaszárnya, lakóépület, irodaház és iskola. Kárász Imrétől tulajdonította el az állam 1945-ben. Lányának, Margitnak és leszármazottainak ítélték vissza a kastélyt. A második világháború utáni Jugoszláviában az agrárreform által többnyire földeket államosítottak, de számos birtokot és üzlethelyiséget is elkoboztak.

Pannon RTV/Dragan Miljanić 

Jasna Selaković, igazgató, Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökség, Újvidéki Területi Egység: „Az agrárreform a földbirtoknak csak egy lehetséges legnagyobb részét hagyta meg, ami pedig az üzlethelyiségeket illeti, ezeket ugyancsak mind elkobozták, az akkori megengedett maximum felett is. Ily módon orvosoljuk ezt az igazságtalanságot, másrészt pedig több tulajdonjogi kérdés is megoldódik, amelyek tisztázatlanok voltak a nyilvános telekkönyvekben és a terepen, így az Ügynökség hozzájárul a jogi biztonság megteremtéséhez

A törökkanizsai Schulpe-kastélyt a községi bíróság és a Köztársasági Geodéziai Intézet használta, az utóbbi években azonban csak raktárként működött. Schulpe Vilmos és Emil tulajdonában volt az elkobzáskor. Utóbbi unokájának jogi képviselőire szállt át most a birtok.

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Külföldi állampolgárok is jogosultak a vagyon-visszaszármaztatásra, ha az állammal fennáll a viszonosság elve. Magyarországgal 2019. tavaszán született erről megállapodás. Eddig 480 kérvényt nyújtottak be magyar állampolgárok. „Ezek az ügyek elég sokáig álltak, nem foglalkoztak velük, mivel csak másfél-két éve sikerült beszerezni a szükséges dokumentációt, amely megerősítette, hogy fennáll a viszonosság elve Magyarországgal a visszaszármaztatás tekintetében. Csak azután kezdtük el feldolgozni ezeket az ügyeket, és ebben a rövid időszakban igyekeztünk pótolni a lemaradást, mivel az emberek hat évet vártak arra, hogy bárkinek is vissza legyen adva a vagyona” -  mondta Jasna Selaković.

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Strahinja Sekulićnak, az Ügynökség igazgatójának és Jasna Selakovićnak, az újvidéki területi egység igazgatójának a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét adományozta tavaly decemberben Belgrádban dr. Pintér Attila, Magyarország szerbiai nagykövete.


Vagyon-visszaszármaztatás: Vajdasági kastélyok sorsáról döntöttek
https://www.youtube.com/embed/10eUbbA3_Qo, 2021.01.05.

A Kárász-kastély újra a Kárász családé

Magyar Szó, 20251. január 9. 5.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése