2021. január 26., kedd

Szerbia lakosságának egyharmada funkcionális analfabéta

 padok

Szerbiában a felnőtt lakosság 14 százaléka, azaz mintegy 850.000 ember nem fejezte be az általános iskolát, noha a törvény szerint ez kötelező – írja a Blic.

Egy felmérés szerint a Szerbiában élő felnőttek 2,68 százaléka el sem kezdte az általános iskolát, 11 százalékuk elkezdte ugyan, de nem fejezte be, 20,76 százalék rendelkezik általános iskolai végzettséggel, 1,96 százalék pedig írástudatlan.

Katarina Popović androgógus, a Belgrádi Egyetem professzora azt mondja, Szerbiában évek óta nő azok száma, akik nem fejezik be az általános iskolát, mert az állam ezzel nem törődik, a felnőtt lakosság egyharmadának pedig csak általános iskolai végzettsége van. A szakemberek ezt a csoportot funkcionális analfabétának titulálják, vagyis ezek a személyek nem egészen értik azt, amit elolvasnak vagy leírnak.

„Az utóbbi időben kissé javultak az adatok, de még mindig nagyon rosszak. Rengetegen vannak, akik nem fejezték be az általános iskolát, de azok is, akik nyolc osztállyal rendelkeznek. Ez összesen a felnőtt lakosság 34 százalékát teszi ki, ami azt jelenti, hogy Szerbiában a felnőttek egyharmada funkcionális analfabéta” – mondta Katarina Popović, aki hozzátette, hogy ezek között az emberek között van olyan, aki egy mondatot sem tud leírni, olyan is, aki a nagybetűs újságcímeket el tudja olvasni, vagy megérti a török, vagy spanyol szappanoperákat. Olyanok is találhatók ebben a csoportban, akik fel tudják magukat találni az életben, de az életminőségükön jelentősen nem tudnak javítani, mert például nem tudják elolvasni az orvosságokhoz járó használati utasítást, ami a professzor szerint aggasztó.

Az legutóbbi felmérés szerint ugyan „csak” a felnőtt lakosság 1,96 százaléka nyilatkozott úgy, hogy teljesen írástudatlan, a szakember szerint a gyakorlat azt mutatja, hogy ennek legalább kétszereséről van szó.

https://szabadmagyarszo.com/2021/01/26/szerbia-lakossaganak-egyharmada-funkcionalis-analfabeta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése