2023. augusztus 3., csütörtök

 A Szabad Európa honlapja

2023. augusztus 3.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Tárgyalás közben szigorított az ESTA-n Washington: vízumkényszer, de akár enyhítés is jöhet
Meglepte az amerikai vízummentességi rendszer szigorítása a magyar kormányt, hiszen az ügyben folynak a tárgyalások a felek között – tudta meg lapunk. Információink szerint már körvonalazódott a kompromisszum, elvileg októberre akár meg is egyezhettek volna a felek, de most újra minden nyílttá vált.

Miért támogatjuk sokkal jobban Ukrajnát, mint Orbán Viktor szavai alapján bárki gondolhatná?
Ukrajna nem szuverén, nekünk mindegy, hogy ki nyeri a háborút, sőt valójában az is mindegy, lesz-e ukrán államiság, vagy sem – az elmúlt években sorjáztak az effajta, felháborodást keltő nyilatkozatok keleti szomszédunkkal kapcsolatban, miközben a felszín alatt más volt az attitűd.

Politikai show, kampányterep, tudatos bázisépítés? Mit jelent Tusványos Orbánnak és a Fidesznek?
Az év egyik legnagyobb sajtóvisszhangot kiváltó eseménye régóta a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. Orbán Viktor tusványosi előadásai heteken át muníciót adnak az elemzőknek, és gyakran nemzetközi bírálatokat váltanak ki. A Sztoriban vendége Kósa András, a Szabad Európa főmunkatársa ott volt Tusnádfürdőn, több pódiumbeszélgetést is meghallgatott, és arról is beszélt, hogy mennyire megközelíthetőek ilyen közegben a politikusok.

Pert indított a honvédség ellen egy újabb kirúgott, tapasztalt szerződéses katona
Beperelte a Magyar Honvédséget egy iraki missziót is megjárt szakaszvezető, akit annak ellenére rúgtak ki érdemi indoklás nélkül, hogy még két év volt a szerződéséből. A tapasztalt lövész zokon vette, hogy a kirúgásokat levezénylő honvédelmi miniszter Facebook-harcosnak nevezte az elégedetlenkedőket. Azt üzente neki: bármikor kihívja a honvédség legjobb lövészét megmérettetésre.

„Mintha a bíróság másnak ítélte volna a saját gyerekemet” – Favorido Erika az oladi iskola igazgatóváltásáról
Favorido Erika szombathelyi tanár év elején került az országos hírekbe, amikor annak ellenére nem őt nevezte ki a minisztérium az Oladi Általános Iskola igazgatójának, hogy a tantestület mellett a szülők is őt támogatták. Akkor az iskolánál fekete ruhás tanárok és szülők várták az újonnan kinevezett igazgatót, így tiltakozva a minisztérium döntése ellen. A Nyugat.hu interjúja.

Vádat emeltek Donald Trump ellen a 2020-as elnökválasztással kapcsolatban is
Négy hónapon belül harmadszor emelt bűnvádat az ügyészség az előző amerikai elnök ellen, ezúttal a 2020-as választás utáni hatalomátadással kapcsolatban állítanák bíróság elé. A vádirat bemutatja, hogy Donald Trump számtalan alkalommal állította, hogy ő nyerte meg a választást, miközben jól tudta, hogy ez nem igaz, illetve az eredmények megmásítását próbálta elérni többek között a saját alelnökénél és a kongresszusnál is.
 
Amit még tudni érdemes
Putyin most is drágábban mérte Magyarországnak a gázt, már 315 milliárdnál tart a felár (Népszava)
Az irányadó nyugati tőzsdéhez képest májusban is jóval drágábban kaphattuk a fűtőanyagot. Az Orbán-kabinet az EU-ban immár egyedüliként ragaszkodik a töretlen együttműködéshez.

Iváncsai baleset: Nem jelentette be a veszélyes anyagokat az akkugyár (24.hu)
Tíz-tizenkét munkavállaló lett rosszul május végén az SK On Hungary akkumulátorgyár iváncsai telepén, ahol a hatóságok helyszíni ellenőrzése megállapította azt, hogy veszélyes anyaggal/keverékkel végzett tevékenységre nem tettek bejelentést.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése