2023. augusztus 16., szerda

Külföldön többnyire csak baráti politikusok látják szívesen Szijjártó Pétert

A Szabad Európa honlapja

2023. augusztus 16.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Novák Katalin nem visz önálló külpolitikát, Szijjártó Péter inkább külgazdasági miniszter
Megnéztük, hova utazott első köztársasági elnöki évében Novák Katalin, és hogy hol, kikkel találkozott ugyanebben az időszakban Szijjártó Péter. Ezek alapján az derült ki, hogy Novák külpolitikai aktivitása nem tér el a kormányétól, Szijjártó főleg külgazdasági miniszterként aktív sok orosz és szerb találkozóval. Ugyanakkor mindkettőjüket kevés igazán befolyásos külföldi politikus fogadta.

Kormányhivatal: Sok vállalkozás csak néhány hónapra szerződött a Mol hulladékos cégével
Hiába indult el júliusban a Mol vezetésével az új, koncessziós hulladékgazdálkodási rendszer, sokan még kivárnak. A Mol hulladékos cégével szerződő fémtelepek negyede csak hat hónapra írt alá. Abban bíznak, hogy az induló jogi eljárások hatására kivesznek bizonyos anyagáramokat a hulladékkoncesszió hatálya alól. A peres ügyek és a hatósági vizsgálatok még a 35 éves koncesszió érvénytelenségét is kimondhatják.

Egy negyedik ügyben is vádat emeltek Donald Trump ellen
A volt amerikai elnök és tizennyolc társa a vád szerint megpróbálta megmásítani a 2020-as választás eredményét Georgia államban, az érintettek ellen egy szervezett bűnözéssel szembeni helyi törvény (RICO) megsértése miatt is eljárás indult.

Gyenge minőségű vérzsákok miatt bosszankodhatnak a véradók és a vérellátó központ dolgozói
Az olcsóság a legfőbb tényező az Országos Vérellátó Szolgálat beszerzéseinél a véradáskor használt vérzsákok esetében, ez pedig ahhoz vezet, hogy időnként nem a legjobb minőségű a felszerelés. Ezt tapasztalhatta egy olvasónk is. Úgy tudjuk, a dolgozók jelezték a problémát, de az OVSZ vezetése nem foglalkozott eddig vele.

Nem tudják az ukrán gazdák, hogy mi lesz az általuk megtermelt gabonával
Viktor Cvik körülbelül 4800 tonna búzát takarított be júliusban, a fekete-tengeri szerződés összeomlása miatt azonban fogalma sincs, mi lesz a sorsa a gabonának, vagy hogy egyáltalán fenn tudja-e tartani szeretett gazdaságát.

Romlanak a munkanélküliségi statisztikák, Kína ezért inkább felhagy a közlésükkel
Augusztustól beszüntetik a korcsoportok szerinti munkanélküliségi statisztikák közzétételét, miután az utóbbi hónapokban rendre kedvezőtlen hírek érkeztek a világ második legnagyobb gazdaságából.
 
Amit még tudni érdemes
Az Orbán-kormány a hiányzó 30 milliárdból kettőt fizetne ki most a fővárosnak, a többiről tárgyalnak (Népszava)
A kabinet megígérte Budapestnek, hogy legalább részben teljesíti korábbi ígéreteit az atlétikai vb érdekében. A lap értesülése szerint a főváros korábban demonstrációt jelentett be az atlétikai stadion elé pénteken fél négyre, de most lefújták.

Zavaros tartozás miatt árverezték Köves Slomóék állami pénzből épülő színházának egy részét (24.hu)
A hitközség ingyen kapott egy irodaházat, a kormány az átalakítását is támogatta, ám közben az EMIH ráterhelt az épületre egy komoly tartozást.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése