2023. augusztus 1., kedd

A kormánypártok ezúttal sem szavazták meg a svéd NATO-csatlakozás ratifikációját

 A Szabad Európa honlapja

2023. augusztus 1.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Svéd NATO-csatlakozás: a Fidesz–KDNP nem ment el a rendkívüli ülésre
A kormánypárti képviselők megint nem mentek el az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülésre, ahol Svédország NATO-csatlakozásáról is szavaztak volna. Távolmaradásukkal határozatképtelen volt az Országgyűlés, ezért elmaradt a szavazás a hat napirendi pontról. Az ellenzéki képviselők mintegy fél órát beszélhettek napirend előtt, majd vége lett a rendkívüli ülésnek.

A nem létező gyár és az el nem készült híd – be nem tartott kampányígéretek
„Az anya nő, az apa férfi, a benzin 480” – jelentette ki Orbán Viktor a választási kampányban, de az üzemanyag már közel sem 480. Ez csak egy a kampányígéretek közül, amelyeket a választások után nem tartott be a kormány. Az elmúlt években viszont akár a nagypolitikában, akár helyi szinten is elhangoztak olyan ígéretek, amelyeket aztán szintén nem teljesítettek. Ezt Veszprém, Nagykanizsa és Győr példáján keresztül mutatjuk meg friss videónkban.

Környezetbarát tervezés nélkül 2050-ben három Földre lenne szükségünk
Ideje megbarátkoznunk a környezetbarát tervezés (eco-design) fogalmával, tekintettel arra, hogy az Európai Unió minimumkövetelményeket vezetne be, hogy a piacon lévő valamennyi áru fenntartható, tartós és környezetbarát legyen. Ez azt jelenti, hogy alapvetővé kellene válniuk az EU-ban a hosszú élettartamú, biztonságos és újrahasznosítható termékeknek, amelyek kevésbé károsak a környezetre.

Búcsút lehet inteni a megcsapolt bankszámláról leemelt pénznek
Rendszeresen figyelmeztet a pénzügyi rendszer minden szereplője azon elővigyázatossági lépésekre, amelyeket bankszámlájuk védelmében tehetnek. Úgy tűnik, hogy nem elégszer: továbbra is az ügyfél a leggyengébb láncszem a visszaélésekkor. Ha bekövetkezik a baj, csekély esély van arra, hogy megtérüljön a kár, és akkor is csak többkörös adminisztráció eredményeként. Néhány év múlva dominánssá válhat az elektronikus fizetés a hazai pénzforgalomban, addig a bankrendszerre és a felhasználókra is komoly előkészületek várnak.

„Azért szeretlek, Anycikám!” – Gábor negyvenéves, sérült, és nem élhet örökké a szüleivel
A most negyvenéves, szenzomotoros afáziában szenvedő fiukat gondozó Kollár Anikó fuvolaművészt és István Miklós sebészorvost arról faggatta a Szabad Pécs, hogy milyen helyzetben voltak és vannak ma Magyarországon azok, akik otthon nevelik valamilyen sérült gyereküket, és hogy látják – mivel mindketten elmúltak már hetvenévesek – a jövőt.

Von der Leyen: Európa nem tűri az agressziót „sem Ukrajnában, sem az Indo-csendes-óceáni térségben”
Az Európai Bizottság elnöke figyelmeztetett: az EU nem tűri az agressziót sem Ukrajnában, sem az Indo-csendes-óceáni térségben. Ursula von der Leyen megerősítette a blokk elkötelezettségét a 2016-os választottbírósági döntés mellett, amely érvénytelenítette Kína követeléseit a Dél-kínai-tengeren.
 
Amit még tudni érdemes
Debrecenben meg kell csapolni a vízvagyont, hogy ellássák az óriási akkumulátorgyártókat és a BMW-t (24.hu)
A lap információi szerint a takarékos vízhasználati ígéretek ellenére az elmúlt hetekben elindult egy mélyfúrású kút engedélyeztetési folyamata a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon.

Két kézzel szórják a közpénzt: NER-milliárdosok hizlalására használja a kormány a szűkös költségvetési támogatásokat (Népszava)
Miközben a költségvetés számos spórolásra kényszerül, ez láthatóan nem vonatkozik az állami rendezvényekre, illetve közvetve a NER-érdekeltségű üzletek támogatásra. 

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése