2023. augusztus 6., vasárnap

Emberek! Ez most komoly?

2023. augusztus 5. 23:13

Emberek! Ez most komoly? Ma Röszkéről hoztuk Adára az unokánkat. A Röszke-Ada útvonalon cserélik az útjelző táblákat: a régi, cirill-latin-magyar nyelű útjelzőket kizárólag cirill betűs táblákkal váltják. 

Azt a békát még lenyelném, hogy a magyar nyelvű feliratokat lehagyják (bár tudtommal ugye Európába tartanánk), de a latin betűs feliratok hiánya már komoly közlekedésbiztonsági hiányosság. Az igaz, hogy a Google Maps ismeri a kockabetűket is, de ahhoz át kell állítani a nyelvet (nem biztos, hogy egyáltalán meg tudja csinálni az érintett).

Képzeljük magunkat egy külföldi helyébe. Megtisztel bennünket azzal, hogy idelátogat (a XXI. században a turizmus minden országnak jelentős bevételi forrás), követné a térképet, de hoppá! elvesztette a fonalat. Eltűntek a számára olvasható feliratok. Ez óhatatlanul eltereli a figyelmét a vezetésről, ami legalább olyan veszélyes, mint a vezetés közbeni telefonálás, ami egyébként büntetendő cselekmény. 

Hogy ne részletezzem tovább: ha azt szeretnénk, hogy tiszteljenek bennünket, nekünk is tiszteletben kellene tartani mások legalább a világos tájékoztatásra vonatkozó legtermészetesebb igényeit. El sem tudom képzelni, mi lett volna velem Bangkokban, ha csak thai nyelvű feliratokat raktak volna ki. 

Egyszerűen ez már rémálom. Van ebben az országban egyetlen épeszű politikus? Félreértés ne essék, itt most nem a nemzetiségek anyanyelvi tájékoztatására való törvényes jogának semmibe vétele miatti felháborodásomnak adtam hangot. Az egész ország közlekedésbiztonságának veszélyeztetéséről van szó. 

Jó lenne, ha az illetékesek nagyon gyorsan intézkednének, mielőtt valamelyik külföldi autós esetleg pert indít az ország ellen a nem megfelelő útjelzők következményeként elszenvedett közlekedési balesete miatt.

Katalin Mészáros

https://www.facebook.com/profile.php?id=100008697100470

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése