2023. augusztus 15., kedd

Szinte teljesen kivonulnak az EU-ból a Nyílt Társadalom Alapítványok

A Szabad Európa honlapja

2023. augusztus 15. 

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Majdnem teljesen elhagyják az EU-t a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok
Mivel az Európai Unió intézményei és kormányai sokat költenek azokra a témákra, amelyekkel az OSF is foglalkozik, a világ más pontjaira fókuszálnak majd, ahol hatékonyabb lehet a működésük. Az Open Society Foundations szinte teljesen kivonul az Európai Unióból.

Paks II.-vel sem lesz elég energiánk
Az elkövetkező évtizedekben Magyarország energiaigénye folyamatosan növekedni fog, pedig csökkenteni kellene az orosz függést és az áramimportot. Az eddig elkészült energiastratégiák nem számoltak a tervezett ötven akkugyár energiaigényével, miközben arra is fel kell készülni, hogy bármennyire is elkötelezett a magyar kormány, kérdéses, meg tud-e épülni Paks II. De ha megépül is, az mire elég? Miből tudjuk fedezni a következő évtizedekben a növekvő energiaigényt? Ezeket a kérdéseket járja körbe Benyó Rita a Szabad Európa tényfeltáró magazinjában.

Recski sárlavina: újra sárban úszott a bányához közeli utca
Az elmúlt hetek esőzései miatt ismét folyt le a saras víz a hegy tetején lévő bányából a közeli utca lakóira Recsken. A sárlavina óta robbantottak is a bányában, a helyiek szerint szabálytalanul. Egy természetvédelmi szakember szerint a bánya engedélyeit egy nagyon felszínes eljárásban adták ki, és a sárlavinánál is nagyobb baj történhet.

Nem kaptak fizetést a 175 milliós inkasszó után az Iványi Gábor vezette Oltalom munkatársai
Erről a karitatív egyesület elnöke számolt be a Facebook-oldalukon közzétett videóban. Iványi Gábor azt mondja, a kormány gyakorlatilag minden támogatást elvett az alapnormatívájukból, perlik az adóhivatalt, amely a templomaikra is jelzálogot jegyeztetett be.

Oroszországba és Belaruszba látogat a kínai védelmi miniszter
Oroszországba és Belaruszba látogat Li Sang-fu kínai védelmi miniszter, hogy támogatásáról biztosítsa a két országot, amelyet a Nyugat el akart szigetelni az ukrajnai háború miatt.

A nagyon szigorú Új-Zéland is eltörölte az utolsó Covid-korlátozásokat
Új-Zéland eltörölte az utolsó Covid–19-korlátozást. Ezzel véget ért a világjárványra adott kormányzati válaszlépések sorozata, amelyet az egész világon élénk figyelemmel kísértek.
 
Amit még tudni érdemes
Megalapította első cégét, rögtön kapott 8 milliárd állami támogatást, most a kormánymédiában promózzák balatoni “topszállodáját” (G7)
A kormánysajtóban reklámozzák a hotelt, amelyre mintegy nyolcmilliárd forintos támogatást nyert egy volt futballista egy nappal a pályázat kiírása előtt alapított cége.

A medencés luxusnyaraló kimaradt Jászai Gellért siófoki földvásárlási szerződéséből, de a hatóságokat ez nem zavarta (Telex)
Jászai Gellért, a NER-közeli 4iG elnöke medencés-szaunás nyaralót vett Siófokon, amely papíron máig gazdasági épületnek számít, és amelyet rejtélyes okokból kifelejtettek az adásvételi szerződésből. Nem messze onnan a cég alelnöke, Linczényi Aladin építkezik két szomszédos telken. Az engedélyekben két különálló gazdasági épület szerepel, a valóságban azonban nagyon úgy tűnik, hogy összeérnek.


Százmilliókat veszít a MÁV a kedvezményes bérletek miatt (Népszava)
A szaktárcánál viszont úgy látják, csak az emelkedő trend tört meg.
 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése