2023. augusztus 21., hétfő

„Eltökélt és kitartó” – a semmittevésben!


Pásztor Istvánt, a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) örökös (a fotó szerint megviselt) elnökét kérésére augusztus 16-án fogadta Aleksandar Vučić szerb elnök, akivel – a Facebook bejegyzése szerint – „fajsúlyos beszélgetést folytatott”[1].
A magyar önkényúr – „sok más téma mellett”[2] – tájékoztatta – a szerb nacionalista egyeduralkodót a palicsi Aqua Park kiépítéséről, de a „legtöbbet a migránshelyzetről beszélgettek” – írta Pásztor[3].
– Részletes tájékoztatást adtam újfent, a pillanatnyi állapotokat ecsetelve, rámutatva, az eddigi intézkedések elégtelenek, érvénytelenek, a polgárok joggal várják az államtól, garantálja és biztosítsa a nyugodt, békés élet feltételeit. […] A helyzetértékelésen túlmenően abban maradtunk, át kell gondolni és sok elemében gyökeresen meg kell változtatni a migráció kezelésének politikáját, sokkal erőteljesebben kell vele szemben fellépni – írja Pásztor (vagy más helyette) a hivatalos közösségi oldalán[4].
A VMSZ elnöke úgy beszél, mintha valaki másnak, nem pedig neki kellene cselekedni!

Pásztornak a találkozóról készült bejegyzését „több helyi média is ütős hírként közölte”[5]: A VMSZ szócsöve, a Magyar Szó „Vučić és Pásztor a migránshelyzetről”[6], a Szabad Magyar Szó pedig „Vučić: Pásztorral együtt építjük a sikeres és modern Szerbiát címmel közölt propaganda szöveget[7].
A Pannon RTV (a VMSZ házi televíziójának) hírműsora az „Erőteljesebb fellépésre van szükség a migráció kezeléséhez” címmel tudósított a beszélgetésről [8].
A Magyar Hírlap a találkozóról „A migránsválság szigorúbb kezeléséről tárgyalt a szerb államfő és a VMSZ elnöke”[9] című írásában számolt be, kiemelve, hogy „Aleksandar Vucic megerősítette a Pásztor Istvánnal való szorosabb együttműködést”[10].
A cikkek címéből is jól kivehető az adott médium viszonyulása a VMSZ-hez és Pásztor Istvánhoz. A tudósítások – szokás szerint – egy sor megjegyzést sem tartalmaznak!
A Délhír Portál a „Pásztor megmenti a délvidéki polgárokat a migránsoktól? Persze hogy nem, inkább Vučićtyal cseveg a témáról, közben pedig Aquaparkot épít”[11] című írása talán az egyetlen, amelyik (kérdés formájában) kommentárt is fűzött az eseményhez.
– Pásztor felébredt Csipkerózsika-álmából, vagy inkább csak meglátogatta Ácót, egy jó ebéd és egy jó pohár (vagy kettő) bor erejéig? – kérdezte a Délhír Portál[12].

Pásztor (a bejegyzése szerint) „tájékoztatást adott újfent” a „kedves Ácónak”, mintha a Biztonsági-tájékoztatási Szolgálat élén (Bezbednosno-informativna agencija – BIA) és a Belügyminisztérium élén nem a Vućić emberei állnának, akik leváltását egyébként már hónapok óta követelik a Szerbia szerte tüntető tömegek − mindhiába.
A VMSZ-es pártvezér szerint „át kell gondolni és sok elemében gyökeresen meg kell változtatni a migráció kezelésének politikáját”!
Most jutott ez eszébe, miután a migránsok már évek óta rettegésben tartják a határmenti, többségében magyarok lakta települések lakóit?! A Tartományi Biztonsági Tanácsot azonban – amelynek ő a megalkuvó és tütyimütyi elnöke! – még véletlenül sem hívta össze, pedig erre még 2022. február 4-én írásban is felkérték[13]. Igazi szolga, aki csak azt lesi, mit dönt a „kedves Ácó”, ő pedig csak hajlong hozzá.
Jellemző az is, hogy Pásztor a bejegyzésében az első helyen – a Luca székeként épülő és pénznyelő – Aqua Parkot[14] említi miközben nincs ivóvizünk, hisz „a csapvíz a délvidéki városok és falvak több mint kétharmadában ihatatlan”[15]! Mekkora gázsi jutott neki(k) ebből?),
A legfontosabb azonban a szabadkai fürdő, a migránsok okozta problémák így a „sok más téma” közé kerültek!

Vučić, aki éppen a diktátorok (időközben megtartott) budapesti találkozójára készült, az Instagram oldalán[16] azt írta, „kiváló megbeszélésen van túl Pásztor Istvánnal, a barátjával, akivel közösen építik a sikeres és modern Szerbiát. Az államfő hozzátette, másként és erélyesebben kell kezelni a migránshelyzetet, de arról is beszéltek, hogy idegenforgalmi kapacitások növelésére van szükség Szerbia északi részén”[17].
Bizonyára özönleni fognak a turisták erre a vidékre. Már akik kíváncsiak a migránsokra!
Erre a bejegyzésre reagált a közösségi oldalon Öreg Anna, a Szabad Polgárok Mozgalmának parlamenti képviselője [Pokret slobodnih građana – PSG], aki arra kérte Pásztort, adja át az üzenetet a barátjának (Ácónak), hogy „Vajdaság nem Észak-Szerbia”[18].

Pásztor a Facebook bejegyzését azzal fejezte be, hogy „hamarosan folytatásra kerül a ma megkezdett beszélgetés, bizakodó vagyok, de legalább annyira eltökélt és kitartó. Ahogy eddig annyi mindent, ezt is megoldjuk, mindannyiunk érdekében”[19].
Mindebből jól látszik, hogy a pártvezér „eltökélt és kitartó” abban, amit már annyiszor bizonyított – az öndicséretben és a látszattevékenységben. Ebben viszont nagymester!
Vučić még a tüntetők tömegével is a végtelenségig dacol, úgyhogy nem fog megijedni a magyarlakta falusi lakosság panaszaitól és Pásztort sem segíti ki szorult helyzetéből. Nyilvánvaló, hogy ez a migránsbiznisz neki megfelel. Majd rendeznek megint egy kis szemfényvesztést erre a témára.

BOZÓKI Antal
__________
[1] Pásztor István. https://www.facebook.com/pasztorvmsz, 2023. augusztus 16. 13:26
[2] Uo.
[3] Uo.
[4] Uo.
[5] Pásztor megmenti a délvidéki polgárokat a migránsoktól? Persze hogy nem, inkább Vučićtyal cseveg a témáról, közben pedig Aquaparkot épít. https://delhir.info/2023/08/16/pasztor-megmenti-a-delvideki-polgarokat-a-migransoktol-persze-hogy-nem-inkabb-vucictyal-cseveg-a-temarol-kozben-pedig-aquaparkot-epit/
[6] P. E.: Vučić és Pásztor a migránshelyzetről.
Magyar Szó, 2023. augusztus 17. 1. és 3., vagy https://www.magyarszo.rs/hu/5316/kozelet/291246/, 2023. augusztus 16. 14:10 >> 2023. augusztus 16. 21:58
[7] Vučić: Pásztorral együtt építjük a sikeres és modern Szerbiát.
https://szmsz.press/2023/08/16/pasztor-istvan-a-szerb-allamfovel-beszelgetett/, 2023. augusztus16. 16:54
[8] Pásztor István: Erőteljesebb fellépésre van szükség a migráció kezeléséhez.
https://pannonrtv.com/rovatok/politika/pasztor-istvan-eroteljesebb-fellepesre-van-szukseg-migracio-kezelesehez, 2023. augusztus 16. 21:25
[9] MH/MTI A migránsválság szigorúbb kezeléséről tárgyalt a szerb államfő és a VMSZ elnöke.
Aleksandar Vucic megerősítette a Pásztor Istvánnal való szorosabb együttműködést. https://www.magyarhirlap.hu/haron_tul/20230816-a-migransvalsag-szigorubb-kezeleserol-targyalt-a-szerb-allamfo-es-a-vmsz-elnoke, 2023. augusztus 16. szerda. 15:19
[10] Uo.
[11] Lásd az 5-ös alatti írást.
[12] Uo.
[13] Csonka: Pásztor István hívja össze a közbiztonság tanácsot! https://podcast.szabadmagyarszo.com/podcast/csonka-pasztor-istvan-hivja-ossze-a-kozbiztonsag-tanacsot-2020-februar-5/, 2020. február 5.
[14] Tómó Margaréta PÉNZNYELŐ PALICSI AQUAPARK: Úgy néz ki, megépül, de még nem tudni, ki működteti. https://balk.hu/2023/06/19/penznyelo-palicsi-aquapark/, 2023. június 19.
[15] F.F. Ivóvíz hiánya a 21. században: Bolti vizet kénytelen vásárolni a délvidéki polgárok többsége. https://delhir.info/2023/08/06/a-delvidekiek-zome-kenytelen-meregdraga-bolti-vizet-vasarolni/
[16] Lásd a 7-es alatti írást.
[17] Tómó Margaréta. Öreg: Pásztor üzenje meg Vučićnak, hogy Vajdaságnak, nem Észak-Szerbiának hívjuk ezt a térséget. https://szmsz.press/2023/08/17/oreg-pasztor-uzenje-meg-vucicnak-hogy-vajdasagnak-nem-eszak-szerbianak-hivjuk-ezt-a-terseget/, 2023. augusztus 17. 18:12
[18] Oreg Anna. https://www.facebook.com/search/top/?q=%C3%B6reg%20anna, 2023. augusztus 17. 11:08
[19] Lásd az 1-es alatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése