2023. augusztus 2., szerda

Törökországon keresztül érkezett Magyarországra a tizenegy ukrán hadifogoly

 A Szabad Európa honlapja

2023. augusztus 2.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Törökországon keresztül érkezhettek hozzánk az ukrán hadifoglyok
Újabb részletek derültek ki a tizenegy, korábban ukrán oldalon harcoló, Magyarországra került hadifogollyal kapcsolatban. A Szabad Európa információi szerint a repülőgép, amellyel a hadifoglyokat hazánkba szállították, nem közvetlenül Oroszországból, hanem Törökországból érkezett Budapestre június 7-én.

Oktatáskutató: Gulyás Gergely roma tanulós magyarázata félrevezető, az elemi logikának sem felel meg
Varga Júlia közgazdász, oktatáskutató szerint a 2022-es kompetenciamérés rossz eredményeinek egyik oka a Covid miatti iskolabezárások alatt elszenvedett tanulási veszteség, amit a kormány nem ismert fel. A szakember szerint a miniszter roma tanulókat felhozó magyarázata azért sem stimmel, mert egy hirtelen változást nem lehet olyan dologgal igazolni, ami nem változik hirtelen.

Az ukrán gabona rögös útja: ha nem pusztítják el az oroszok, kitiltják az európaiak
Nem sikerült az európai uniós mezőgazdasági minisztereknek megfelelő választ adniuk arra, hogyan kezelik a fekete-tengeri gabonaútvonal oroszok általi lezárását, sőt a helyzet még nehezebbnek tűnik azáltal, hogy öt keleti tagállam el akarja kerülni, hogy az ukrán termékek a szárazföldi szállítással a saját piacaikon is megjelenjenek. A helyzet ismét élelmezési válsággal fenyeget azokban az afrikai és közel-keleti országokban, amelyek számítanak az ukrán agrártermékekre.

Elfogyott a gázolaj Magyarország egyetlen komplex vízi benzinkútján - a legközelebbi Pozsonyban van
Csaknem kétszáz hajó maradhat hoppon, ha a Mol nem tudja megoldani a Petőfi híd lábánál lévő Zöld Sziget bunkergázolaj-ellátását. A hajósokat hétfőn értesítette a Mol, hogy egy napig még tankolhatnak, utána nem lesz gázolaj. A Zöld Szigettel nem csak ez a baj: az érintettek azt gyanítják, hogy Budapesten visszaél monopolhelyzetével a komplex létesítmény, amely vízi benzinkútként is üzemel. A hajósok szerint korábban is csak akkor vették volna át tőlük pénzért a környezetre ártalmas olajos fenékvizet vagy a kenőolajat, ha cserébe még több száz liter olajat is vásároltak volna a cégtől.
 
Amit még tudni érdemes
Kevés a rendőr (Telex)
Évek óta téma már, hogy nagyon kevés a rendőr: 2021-ben már a koronavírus miatti rendkívüli fizetett szabadságot sem tudták kiadni nekik, mert nem tudták nélkülözni az embereket.

A magyar EU-források a kormány politikai kommunikációjának martalékává lehetnek (Portfolio)
Az igazságügyi reformcsomag teljesítésével a kormány fontos lépést tett az európai uniós források egy jelentős szeletének felszabadításáért. De Orbán Viktor visszafelé elsülő fegyvere lehet, hogy belengette az egész EU-költségvetés felülvizsgálatának megvétózását.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése