2023. szeptember 27., szerda

A magyar kormány egyelőre nem lengette be a vétót az EU-büdzsé kiigazítása kapcsán

 A Szabad Európa honlapja

2023. szeptember 27.

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Egyelőre talonban a magyar kártya az EU-s költségvetési tárgyalásokon
Először kerül szerdán a tagállami EU-nagykövetek asztalára a hétéves keretköltségvetés százmilliárdos kiigazítására vonatkozó bizottsági javaslat. Bár mindenkinek a fejében ott van a belengetett magyar és lengyel vétó, a tárgyalásokat eddig jórészt a büdzsé nettó befizetőinek fenntartásai dominálták.

Újabb lélegeztetőgépekre írtak ki közbeszerzést, miközben 16 ezer darabot tárolnak raktárban
Újabb lélegeztetőgépek beszerzésére írt ki közbeszerzést a honvédség, miközben a járvány alatt 300 milliárd forintért vásárolt 16 ezer lélegeztetőgépet raktárban tárolják – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán Hadházy Ákos. A tárca indoklása szerint a NATO-szabványnak megfelelő eszközöket terveznek beszerezni.

Mennyire sikeres a magyar kormány családpolitikája? – Kapitány Balázs demográfus
A magyarországi termékenység a 2021-es csúcsot követően trendszerű csökkenésnek indult, bezuhant a házasodási kedv is. Ez azt jelenti, hogy kipukkant a népesedéspolitikai intézkedésekkel felpumpált termékenységi buborék? Erről is kérdeztük a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársát.

Hulladékkoncesszió: összeomló informatikai rendszer, megakadó anyagáram
Szakmabelieket kérdeztünk arról, hogy mik a tapasztalataik a júliusban elindult hulladékkoncessziós rendszerről. Szerintük hibás az a szemlélet, hogy a Mol koncessziós cége kizárólag a nagy és a közepes vállalatokra koncentrált, míg a kicsikkel nem törődtek. „Ezek a kis cégek és az általuk gyűjtött anyagok nagyon hiányoznak” – mondta egy szakértő. Az informatikai rendszer az utolsó pillanatban készült el, emiatt is akadozik az anyagáramlás, a hulladékhasznosítók egy része nem kap utánpótlást.

Erdoğan: Ha megkapjuk az amerikai F-16-osokat, a  parlament megszavazza a svéd NATO-tagságot
A török elnök nyíltan összekapcsolta az eddig akadályozott amerikai vadászgépvásárlást a svéd NATO-csatlakozás török ratifikációjával. Az ankarai parlament október elsején ül össze a nyári szünet után, Recep Tayyip Erdoğan pedig újabb török-amerikai külügyminiszteri találkozót javasolt.

Öregszik a magyar társadalom, közzétették a tavalyi népszámlálás végleges adatait
Több lett a 30 év alattiak körében a házasságkötések száma és a gyermekesek aránya, viszont öregszik is a társadalom: 2011-ben, az előző népszámlálás idején, még 41,5 év volt az átlagéletkor, ez 43,1 évre emelkedett – derült ki azokból a végleges adatokból, amelyeket tíz hónappal a 2022. évi népszámlálás lezárulta után közölt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az orosz dezinformációra figyelmeztet a választásokra készülő EU
Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke arra kérte az Alphabet Google-t, a Microsoftot, a Metát és a TikTokot, hogy tegyenek többet Oroszország "többmillió eurós tömegmanipulációs fegyvere" ellen az európai választások előtt.

Öt és fél évet kapott első fokon a Viking Sigyn kapitánya
Első fokon öt és fél év fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt Jurij Csaplinszkijt, a Hableány katasztrófáját okozó Viking Sigyn kapitányát.

Kicsi az esélye a Néppárt vezetőjének a kormányalakításra Spanyolországban
A spanyol konzervatívok vezetője kedden megpróbálta meggyőzni a törvényhozókat, hogy engedjék neki megalakítani az ország új kormányát. A héten két szavazási forduló is lesz a parlamentben, ezeket várhatóan el fogja veszíteni.
 
Amit még tudni érdemes
Nagy döntésre készül a kormány: 10 dolog, amit már tudunk az új CSOK Pluszról (Portfolio)
Úgy néz ki, a meglévő gyermekek után nem lesz igénybe vehető a 2024-től elérhető CSOK Plusz, ezzel pedig az igénylők kétharmada, közöttük az egyedülállók és az élettársak is eleshetnek a támogatás lehetőségétől.

Állami és kormányközeli cégektől folyik a pénz az Orbán Áron vezette vállalkozáshoz (Átlátszó)
A Mészáros Lőrinc féle ZÁÉV, Szíjj László Duna-Aszfaltja, de az állami Mátrai Erőmű és a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság is partnerként szerepel annak a lőtérnek a honlapján, amely Orbán Viktor miniszterelnök testvérének, Orbán Áronnak a területén épül. 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése