2023. szeptember 26., kedd

A VMDK a vajdasági magyarság helyzetéről

2023. szeptember 23. 23:11  

Óbecse - A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége szerint a jelenlegi hatalmi politika a felelős a vajdasági magyarság számának a csökkenéséért. 

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége a népszámlálási adatokat figyelembe véve és elemezve a vajdasági magyarság jelenlegi helyzetét vizsgáló dokumentumon dolgozik, amely többek között a nyelvhasználati jogokkal, az oktatással, egészségüggyel és számos, főként a vajdasági magyarság életét érintő problémákkal foglalkoznak.

Csonka Áron, elnök, VMDK:

Nagyobb városokban, sajnos, demográfiailag alulmaradtunk ebben a pillanatban és a vajdasági magyarságnak a 70 százaléka kisebb községekben, közösségekben él, amelyektől, sajnos, elvették a döntéshozatali jogot és a pénzügyi önállóságot. Ezért leépülnek az intézmények, kezdve az egészségügytől, az oktatáson keresztül és így tovább. Úgy gondoljuk, hogy nagyon gyorsan és nagyon hatékonyan meg kellene változtatni az önkormányzati törvényt, hiszen olyan esetünk is van, hogy két község érdekelt, mint Csóka és Törökkanizsa, ott 10 ezer alá csökkent a lakosoknak a száma.

A deklarációt hamarosan nyilvánosan is közzéteszik.

Kőműves Tímea

https://www.rtv.rs/hu/vajdas%C3%A1g/a-vmdk-a-vajdas%C3%A1gi-magyars%C3%A1g-helyzet%C3%A9r%C5%91l_1478173.html?fbclid=IwAR3Q2N0MIa8nP8I81h-pNa_kMd3elkTRfxPEPowrtLEaYwA5KyGsyNn8gXE

Video: https://www.youtube.com/watch?v=4SoY1qyRIME

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése