2023. szeptember 18., hétfő

Az új szabályok sérthetik az ukrajnai menedékesek alapjogait Magyarországon

A Szabad Európa honlapja

2023. szeptember 18. 

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink az utóbbi napokból:

Ukrajnai menekült családokat szakíthat szét a kormány új lakhatási szabályozása
Bár Novák Katalin családügyi tizenkét pontja csak arra tér ki, hogy „aki kislánynak született, nőhessen fel lányként, aki kisfiúnak, fiúként”, és arra nem, hogy a gyereknek joga van arra, hogy mindkét szülőjével élhessen, azonban a család egysége ettől még alkotmányban biztosított alapjog – amely szeptember 15-től sérülni fog az ukrajnai menedékesek esetében.

Lakner Zoltán: A hazugságot föl lehet róni
Érthetetlen, miért kellett hazudnia Gulyás Gergelynek Orbán Viktor nyaralásáról – véli Lakner Zoltán politológus. Szerinte ha ez egy másik nyugati országban történik, az ottani újságírók a fogukkal tépnék szét a hazugságon kapott politikust. A miniszterelnök nyaralásán túl az Elemzőben Kötcse, Lázár János, Horthy Miklós, Vona Gábor és Ursula von der Leyen is terítéken volt.

Molnár László: A kormány társadalompolitikai elgondolása ebben a formájában öngyilkosság
A GKI vezérigazgatója szerint a kormány munkaalapú társadalom szlogenje butaság, ugyanis mindegyik társadalom munkára épül. A kínai akkumulátorgyárak telepítésével kapcsolatban pedig úgy látja: csak a telket biztosítjuk ezeknek az üzemeknek, miközben a magyar vállalkozásokat fosztjuk ki, hogy idegen munkaerőnek adjunk munkahelyeket.

Áll a bál a MÁV és Lázár János között – Tisztogatás, üzengetés, nyomozás
A MÁV saját értékelése szerint is válságos helyzetben van a nemzeti vasúttársaság. A vasúti pályák több mint felén lassújel van, mert olyan rossz állapotú, a vonatok átlagéletkora negyven-ötven év, emiatt állandósultak a késések. Lázár János az utóbbi hetekben keményen odacsapott a vállalatnak, de amíg nem talál 6000 milliárd forintot egy átfogó megújítási program végigvitelére, addig csak tűzoltás zajlik.

Ugyanazok támadhatták meg a Nemzetközi Sajtóintézetet, akik a kormányfüggetlen magyar lapokat is
Napokon át túlterheléses támadássorozat érte a Nemzetközi Sajtóintézet, miután komolyabb hatósági fellépést sürgetett a független magyar lapok elleni túlterheléses támadások miatt. A hátrahagyott jelek alapján ugyanazok a szereplők állhattak mindkét támadássorozat mögött.

Nem ügyeletes nagyhatalom az iskola, hanem társ – Interjú Szeszler Anna pedagógussal
Szeszler Anna aranydiplomás pedagógus, aki tanított általános iskolában és a pedagógusképzés több területén. Szakterülete az együttműködésre épülő tanulás, a csoport- és páros munka, a rendszerváltás után három iskola elindításában is részt vett. Ő volt ezúttal a Szelfi vendége.

EP-képviselő: „Megvédjük a medvét, a farkast, az erdőt, de a roma gyerekektől megvonjuk a jövőt”
Stratégia van, és még pénz is lenne rá, de a politikai akarat hiányzik az érintett EU-tagállamokból, hogy felszámolják a roma gyerekek hátrányos megkülönböztetését az oktatásban. Közben a helyzet tovább romlik, egyre több kiskorú marad ki az iskolából, nem lesz képesítésük, és szinte lehetetlenné válik az elhelyezkedésük – miközben a közösség harmadik országokból próbál munkaerőt hozni. Erről folytatott vitát az Európai Parlament.

Párhuzamos, földalatti gazdaságot épített ki az európai polip
Nemcsak a kábítószer- vagy emberkereskedelem, de az orosz–ukrán háború szankciós intézkedései, sőt az európai zöldátállás is megmozgatja a szervezett alvilág fantáziáját, és újabb lendületet ad a titkos pénzmozgásoknak. Egy friss rendőri jelentésben a kockázatokat és a tendenciákat elemzik, rámutatva arra, hogy az EU tragikusan rosszul áll a bűncselekményekből származó vagyon lefoglalásával.

„Ukrajna átvette a kezdeményezést az ellenségtől” – állítja a NATO volt vezető katonai tisztviselője
Giampaolo Di Paola úgy látja, hogy Ukrajna magához ragadta a kezdeményezést a megszálló orosz erőktől, de mivel az ellentámadás lassan halad, nő a háborús fáradtság kockázata Nyugaton.

Interjú: A Wagnert „lefejezték, de ez nem ugyanaz, mintha teljesen feloszlatták volna”
Mi lesz a Wagner zsoldoscéggel alapítója, Jevgenyij Prigozsin halála után? Jelentenek-e fenyegetést a Belaruszban maradt Wagner-harcosok? Többek között erről beszélt a Szabad Európának Keir Giles brit író, az orosz katonai átalakulás szakértője.

Lassú méregként hatnak a szankciók az orosz gazdaságra
A rubel árfolyamának bezuhanása jól mutatta az orosz gazdaság sérülékenységét. A Kreml legalábbis egyelőre képes volt kezelni a problémát, viszont ez nem tudja elfedni a fennálló nehézségeket.
 
Amit még tudni érdemes
Így néz ki belülről az ellenzék vergődése (Direkt36)
A „választási kárbecslő” nevű Signal-csoport célja a lesújtó választási eredménye okainak elemzése lett volna, ez a munka azonban lényegében még az előtt befejeződött, hogy komolyan elkezdődött volna.

Választási indulásért cserébe ajánlott milliókat a fideszes a kutyapártosnak két titkos találkozón (Válasz Online)
Ötmillió forintot is hajlandó lett volna fizetni a polgármesteri széket jövőre a XVIII. kerületben megcélzó fideszes Lévai István Zoltán a kutyapártos Aleva Mártának, ha utóbbi elindul a választáson, csökkentve a jelenlegi polgármester, a ma már DK-s Szaniszló Sándor esélyeit.

A légi parádén megsérült magyar kormányzati tehergép csak a lélegeztetőgépekhez képest tűnik jó vételnek (G7)
Pedig jó ötletnek tűnt – valahogy így lehetne összefoglalni a magyar állam teherszállító repülőgépének történetét, amely legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy madárral ütközött augusztus 20-án.

Több lett az iskolaőr, csak ebben a tanévben már ötször intézkedtek (Népszava)
Az ORFK még mindig várja a jelentkezőket, az Orbán-kormány jövőre már több mit egymilliárd forintot fordítana a kiképzésükre. 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése