2023. szeptember 21., csütörtök

Extrém módon megugrott a magyarok bankszámlás átverése

 A Szabad Európa honlapja

2023. szeptember 21.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Minden korábbinál durvábban felpörgött a magyarok bankszámlás átverése
Extrém módon megugrott a magyarok bankszámlás átverése. Idén csak május és július között több pénzt buktak a magyar ügyfelek, mint 2020 és 2021 között, két év alatt. Részben a hazai fogyasztók tudatlansága lehet a baj, de az is gond lehet, hogy nem mernek kiállni a bankjukkal szemben a hasonló vitás ügyekben. Alapjáraton ugyanis a banknak kellene megtérítenie az erős megtévesztéssel kicsalt pénzt.

Kőkemény feltételeket diktál és titoktartást követel a hulladékpiacot uraló Mol
Idén júliusban átvette a Mol a hulladékgazdálkodás nagy részét. A koncesszió értelmében 35 éven át uralhatja a piacot, diktálhatja a feltételeket leányvállalatán, a MOHU-n keresztül. Sokak szerint irreális elvárásokról van szó, így inkább nem is szerződtek. Arról, hogy a Mol egyeduralma milyen helyzetet teremt a hulladékgazdálkodási piacon, már a tényleges indulás előtt is több cikkben foglalkozott a Szabad Európa gazdasági újságírója, Wiedemann Tamás, aki most a Sztoriban vendége volt.

Egy másik cikkünkben pedig arról írtunk, hogy a Transparency International Magyarország másodfokon is megnyerte azt a közérdekű adatigényléssel kapcsolatos pert, amelyből kiderülhet, pontosan milyen feltételekkel adta az állam koncesszióba a hazai hulladékgazdálkodást.

Új ingatlan-nyilvántartás: gyorsabb ügyintézés, könnyebb rejtőzködés
Várhatóan már jövőre teljesen új alapokra helyezik a magyar ingatlan-nyilvántartást. Megváltozik az ingatlanokkal kapcsolatos ügyintézés, jelentősen csökken a földhivatalok szerepe. Az ígéretek szerint mindez felgyorsítja és biztonságosabbá teszi az ügyintézést, az elektronikus aláírás kötelezővé tétele ugyanakkor még okozhat fennakadásokat. Az új rendszer már kompatibilis lesz az EU-s adatvédelmi irányelvvel, így nehezebb lesz követni a politikusok vagyonosodását. Ráadásul még az is előfordulhat, hogy a kormány a GDPR-ra hivatkozva a szükségesnél tovább nehezíti az újságírók dolgát.

Pilismaróti polgármester: Ne valósulhasson meg a kavicsbánya!
Talán mégsem lesz újabb kavicsbánya a Dunakanyar egyik legszebb fekvésű településén, Pilismaróton. A település polgármestere – több képviselővel együtt – nyilvánosan a bányanyitás ellen foglalt állást, és környezetvédő szervezeten keresztül kért jogi segítséget.

Lengyelország újabb élelmiszereket tilthat ki, ha Ukrajna tovább élezi a gabonakonfliktust
Elemzők szerint a Varsó részéről tapasztalható keményebb álláspontnak és nyilatkozatoknak köze lehet a közelgő, október 15-i parlamenti választáshoz. A szélsőjobboldali erők azzal vádolják a kormányzó, nacionalista Jog és Igazságosság Pártot, hogy túl elnéző Ukrajnával szemben.

Azerbajdzsán győzelmet hirdetett, tűzszünet kezdődött Hegyi-Karabahban
Kétnapnyi harc után fegyvernyugvási megállapodást kötött Azerbajdzsán és a vitatott státuszú Hegyi-Karabah örmény vezetése. Ennek értelmében ki kell vonni a térségből az örmény katonai egységeket és felszereléseket, valamint le kell fegyverezni a helyi védelmi erőket.

Süket fülekre talál Európában, hogy Ferenc pápa ismét kiáll a migránsokkal való szolidaritás mellett?
A katolikus egyházfő most hétvégén részt vesz a földközi-tengeri országok vallásközi fesztiválján, a Mediterrán találkozók (Rencontres méditerranéennes) záróprogramján, ahol a várakozások szerint a közös felelősséget is hangoztatni fogja a menekültek ügyében.
 
Amit még tudni érdemes
Elkezdődött az ötletelés, hogyan lehetne kirakni Magyarországot az EU-ból (Válasz Online)
A francia és a német kormány „független szakértők” által írt menetrendet mutatott be az Európai Unió átalakításáról. A szöveg rögtön azzal kezdődik: nagy baj, hogy még nincs eszköz a joguralomra fittyet hányó tagállamok kizárásához. Továbbá leválasztanák az eurózónát a többiekről, és bevezetnék a félig-meddig tagságot.

Megszűnt az adókedvezmény, amely tíz éven át az Orbán-oligarchák százmilliárdos vagyonait hizlalta (HVG)
Intézményes adócsalás zajlott az elmúlt tíz évben, hogy a kormányközeli nemzeti tőkések kevesebb közterhet fizetve tudják felhalmozni vagyonukat. A jelenségre az hívta fel a figyelmet, hogy a kormány szeptember 12-étől megszüntette a bizalmi vagyonkezelés legfőbb adóelőnyét.

„Előbb-utóbb vonatpótló sem lesz, felesleges is átcímkézni a járatokat” (Népszava)
Hosszabb menetidő, rossz utak, túlterhelt buszvezetők – másfél hónapnyi tapasztalat alapján az utasok és a sofőrök is megszenvedik a vasúti mellékvonal-bezárást. 

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése