2023. szeptember 29., péntek

(Utolsó) esély a váltásra?

„Hogyan tovább” magyar közösség?

Fejétől bűzlik a hal.
Közmondás

Illusztráció (SZMSZ)

A „nem hivatalos” információk szerint Szerbiában december 17-én parlamenti és önkormányzati választásokra kerülhet sor[1].
Országszerte mondanak le a szerb haladópárti (SNS) polgármesterek[2]. Lemondott eddig Kraljevo, Trstenik és Leskovac község elnöke, valamint Aleksandar Šapić Belgrád polgármestere[3] is.
A Politika napilap nem hivatalos forrásokból úgy értesült, hogy a lemondási „kezdeményezés a Szerb Haladó Párt (SNS) csúcsvezetésétől érkezett, az ok pedig állítólag a soron következő választások, ezért valószínűleg hasonló forgatókönyv alapján minden polgármester, illetve községi elnök, aki a hatalmi koalíció tagja, le fog mondani”[4]
.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) Elnöksége szeptember 26-án – mintha megérezte volna a rendkívüli választások kiírását – nyilvánosságra hozta a Mit kíván a délvidéki/vajdasági magyar közösség? Hogyan tovább 184.000-en?[5] című álláspontját (talán az 1848-as kiáltványt idézve, a továbbiakban: Felhívás) a délvidéki magyarság jelenlegi helyzetéről és jövőjéről.
A választási programnak is beillő Felhívás hosszabb idő után az első dokumentum, amely nem csak elemzi az itteni magyar közösség „destruktív helyzetét”, de „a tavalyi népszámlálás lesújtó adatai okán a szerbiai nemzeti kisebbségi politizálás és érdekképviselet újragondolását sürgeti”[6] és távlatokat is nyit az itthon maradásra, valamint a fejlődésre.
A dokumentum a párt hivatalos oldalán[7], a Facebooon[8] – ahol eddig kivétel nélkül lájkolták (79-en) –, a Szabad Magyar Szó[9], a Délhír portál[10] és e sorok írójának közösségi oldalán[11] olvasható.

Az itteni magyar politizálás szempontjából mérföldkőnek is nevezhető VMDK-dokumentum 12 pontba foglalja azokat a „szempontokat és intézkedéseket”, amelyeket a közösségre nézve „kiemelten fontosnak tart a megmaradása, valamint fejlődése érdekében”.
A jelenlegi helyzetből való kiút szempontjából a VMDK az első helyen „a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) köztársasági, tartományi és helyi önkormányzati képviselőinek azonnali lemondását” követeli – „az irántuk való bizalom megszűnése/megvonása alapján” – „és vezető tisztségviselőinek a közéletből való tartós távozását sürgeti”.
Tény és való, hogy a VMSZ vezetői és képviselői nem a vajdasági magyar közösség, hanem – a hatalom megtartása és a személyes gazdagodás érdekében – a Pásztor-Lovas Kft. és egy szűk pártoligarcha-réteg érdekeit képviselik. Számos bizonyíték van erre. Az eddigi vezetőknek ezért erkölcsi kötelességük lenne most a közéletből való távozás! Vagy arra várnak, hogy a biológia oldja meg ezt a problémát is, miközben a közösség teljesen leépül!?

A VMDK a Felhívás második pontjában „az egypárti (VMSZ-es) Magyar Nemzeti Tanács (MNT) feloszlatását és új választások mielőbbi kiírását, egy új összetételű, a vajdasági magyar közösség minden rétegét képviselő nemzeti tanács megválasztását” emeli ki, „a várható parlamenti választással azonos időpontban”.
A Hajnal Jenő és a Fremond Árpád által irányított MNT a VMSZ szerveként nem csak hogy megkerülte a magyar közösség érdemi kérdéseivel való foglakozást, hanem sokszor a közösség érdekeit gázolva szavazott, a VMSZ szavazatkidobó automatájaként működött. A tekintélyét vesztett MNT gyalázatos, sokszor botrányos megalkuvásaival jelentősen hozzájárult a vajdasági magyar közösség eróziójához, anyagi és szellemi leépüléséhez.
Fremond Árpád a lemondásával – a községi elnökökhöz hasonlóan – lehetővé tenné egy új összetételű nemzeti tanács megválasztását, amely aztán a közösség lényegi kérdéseinek megoldása felé fordulhatna. Kérdés azonban, hogy az MNT elnöke egyáltalán tisztában van-e ezzel és a felelősségével.

Ugyancsak fontos, hogy a dokumentum harmadik pontjában a VMDK támogatja „a szerbiai városokban több hónapja tüntető polgárok követeléseinek maradéktalan és mielőbbi teljes körű teljesítését”.
A Szerbiában kialakult válság megoldása és az Aleksandar Vučić – a magyarok vonatkozásában Pásztor István és élettársa, Lovas Ildikó nevéhez fűződő – önkényuralmi rendszer lebontása csak a szerb ellenzéki pártoknak a választásokon való győzelmével válhat lehetségessé.

A negyedik pontban a VMDK követeli „a sajtó szabadságának, függetlenségének és pártatlanságának biztosítását, a demokratikus választási előfeltételek megteremtését”.
– A Magyar Nemzeti Tanács „alapította” és a közpénzekből eltartott lapok egypárti/családi szócsővé váltak – írja a Felhívás bevezetőjében.
Az itteni magyar „médiasötétséget” tanúsítja, hogy az MNT „alapította” és a közpénzekből eltartott média (Magyar Szó[12], Pannon RTV[13]) a Felhívást eddig még kivonatosan sem említette, vagyis elhallgatta. Azon sem kell csodálkozni, hogy ezt a fontos dokumentumot nem közölte a magyarországi pénzekből „támogatott” Vajdaság Ma[14], de azon viszont igen, hogy a többnyire tárgyilagosságra törekvő VRTV[15] sem számolt be róla. Ez is mutatja, hogy mennyire érdekli őket a közösség sorsa, és a tárgyilagos tájékoztatás.
A magyar közösség számára és a választások demokratikussága szempontjából rendkívül fontos lenne a tárgyilagos tájékoztatás biztosítása. Ennek egyik alapfeltétele az MNT alapítású és a VMSZ-t mindenben kiszolgáló (lakáj)médiák főszerkesztőinek és igazgatóinak a posztjaikról való lemondása.

Amennyiben ezek a követelések megvalósulnának, hozzá lehetne fognia a többi pontban felsorolt problémák megoldásához: az egyenlő/egyenletes regionális gazdasági és infrastrukturális fejlesztés megvalósításhoz, a pártalapú foglalkoztatás megszüntetéséhez, a (még)magyar többségű községek együttműködésének fejlesztéshez, a települési önkormányzatok rendszerének működtetéséhez és azok korábbi pénzügyi önállóságának megvalósításhoz, a részarányos foglalkoztatásra vonatkozó és a magyar nyelv hivatalos alkalmazását rendező jogszabályok maradéktalan és következetes alkalmazásához, a vajdasági/délvidéki magyar egyetem létrehozásához, valamint a migránspolitika radikális megváltoztatásához, stb.

Mai  hír, hogy Vajdaságban „módosítanák a választásokról szóló szabályzatot”[16].
– A módosítási javaslat értelmében csökkentenék a szükséges aláírások számát, amelyek a választásokon való induláshoz szükségesek, meghosszabbítják a lista átadási idejét is, 15-ről 20 napra, valamint megtiltják a civil szervezetek és a politikai pártok koalícióra lépését is. Az új szabályok szerint a tartományi képviselőknek Vajdaságban kell lakhellyel rendelkezniük, a listavezetőkre azonban ez az elvárás nem vonatkozik.
A civileknek külön listát kell állítaniuk, vagy pedig valamelyik politikai párt listáján kell indulniuk. A választási küszöb nem változik, a többi módosítás pedig technikai jellegű. A javaslatról – amit a VMSZ is támogatott – október 4-én vitáznak a (tartományi – B.A.) képviselők – írja az SZMSZ.

A decemberben lehetséges választások vészesen közelednek. A VMDK-nak most azonnal el kellene kezdenie a választási kampányt és mozgósítania minden szervezetet és személyt, akinek érdeke a vajdasági magyar közösség megmaradása, itt maradása és fejlődése.

BOZÓKI Antal

___________
[1] Nezvanično: Parlamentarni i lokalni izbori 17. decembra, čeka se ostavka Ane Brnabić i Vlade [Nem hivatalos: Parlamenti és önkormlnyzati választások december 17-én, Ana Brnabić és a kormány lemondására várnak]. https://www.danas.rs/vesti/politika/nezvanicno-parlamentarni-i-lokalni-izbori-17-decembra-ceka-se-ostavka-ane-brnabic-i-vlade/, 2023. szeptember 28. 14:32
[2] Parancs jött a pártközpontból, országszerte mondanak le a haladópárti polgármesterek. https://szmsz.press/2023/09/28/parancs-jott-a-partkozpontbol-orszagszerte-mondanak-le-a-haladoparti-polgarmesterek/, 2023. szeptember 28. 14:31
[3] Lemondott Belgrád polgármestere. https://szmsz.press/2023/09/29/lemondott-belgrad-polgarmestere/, 2023. szeptember 29. 10:29
[4] Uo.
[5] Mit kíván a délvidéki/vajdasági magyar közösség? Hogyan tovább 184.000-en? https://www.vmdk.org.rs/, 2023. szeptember 26.
[6] Mit kíván a délvidéki/vajdasági magyar közösség? Hogyan tovább száznyolcvanezren? https://szmsz.press/2023/09/27/mit-kivan-a-delvideki-vajdasagi-magyar-kozosseg-hogyan-tovabb-szaznyolcvanezren/, 2023. szeptember 27. 17:54
[7] Uo.
[8] VMDK – a gerinces magyarok pártja! https://www.facebook.com/groups/2008057006104864/?multi_permalinks=2683061788604379&notif_id=1592726300562406&notif_t=group_highlights
[9] Mit kíván a délvidéki/vajdasági magyar közösség? Hogyan tovább száznyolcvanezren? https://szmsz.press/2023/09/27/mit-kivan-a-delvideki-vajdasagi-magyar-kozosseg-hogyan-tovabb-szaznyolcvanezren/, 2023. szeptember 27. 17:54
[10] Mit kíván a délvidéki/vajdasági magyar közösség? Hogyan tovább 184 000-en?. https://delhir.info/?s=Mit+k%C3%ADv%C3%A1n, 2023. szeptember 28.
[11] Mit kíván a délvidéki/vajdasági magyar közösség? Hogyan tovább 184.000-en?
http://bozokiantal.blogspot.com/search/label/VMDK, 2023. szeptember 28. 10:30
[12] Magyar Szó. Vajdaság. https://www.magyarszo.rs/hu/5354/vajdasag/
[13] Pannon RTV. https://pannonrtv.com/rovatok/tarsadalom
[14] Vajdaság Ma. Vajdaság. https://www.vajma.info/rovat/vajdasag
[15] Vajdasági Rádió és Televízió. Összes hír. https://www.rtv.rs/hu/%C3%B6sszes-h%C3%ADr
[16] Pártok és civil szervezetek nem léphetnek koalícióra. https://szmsz.press/2023/09/29/partok-es-civil-szervezetek-nem-lephetnek-koaliciora/, 2023. szeptember 29. 10:53

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése