2023. november 10., péntek

A nemzeti kisebbségek helyzetén is múlik, hogy megindulhat-e az EU-csatlakozási tárgyalás Ukrajnával

A Szabad Európa honlapja

2023. november 10. 

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Ukrajna pénzügyi támogatását nem gátolhatja meg a kormány, de az EU-s csatlakozási tárgyalások megkezdését igen
Nemcsak jelképes támogatást jelez, de az európai uniós tagjelöltségért tett erőfeszítések elismerését is, hogy az Európai Bizottság a csatlakozási tárgyalás megkezdését javasolta Ukrajnával és Moldovával. A friss bővítési országjelentés siker a magyar EU-biztosnak – mondta brüsszeli tudósítónk podcastunk friss részében.

Így épült ki Orbánék kapcsolata az új francia szélsőjobboldallal
Egy magyar közérdekű alapítvány egykori vendégkutatója játszott a színfalak mögött fontos szerepet azon közvetítői láncban, amely két éve Orbán Viktor asztalához ültette a francia szélsőjobb üdvöskéjét, Éric Zemmourt. Bennfentesek szerint a papíron kormányfüggetlen kutatóintézettel PR-feladatokra is szerződő Erik Tegnért igazából azért fizették, hogy a magyar kormányt népszerűsítse külföldön.

Kedden nyújtja be a Fidesz parlamenti frakciója a „szuverenitásvédelmi” törvényt
Erről Gulyás Gergely beszélt a Kormányinfón. A tájékoztatón emellett szó volt arról is, hogy a kormány nem támogatja az európai uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával, és úgy látja, hogy decemberre biztosan egy számjegyű lesz az infláció. A kormány álláspontja az, hogy az emberi életről nem az embernek kell döntenie – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a gyógyíthatatlan beteg Karsai Dániel alkotmányjogász keresetével kapcsolatban.

PDSZ: Országosan jellemző, hogy hamis adatokat írnak be a KRÉTA rendszerbe
Nem egyedi eset a szigetszentmiklósi, országosan is jellemző lehet, hogy hamis adatok kerülnek be a fenntartó által üzemeltetett adminisztrációs rendszerbe, a KRÉTA-ba – jelentette ki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője.

Recsk polgármestere: Hol volt a felügyelet? Felháborító, hogy ez megtörténhetett
Hosszú hónapokig tartott, amíg rossz helyre tették a meddőt, ezalatt hol voltak a hatóságok, miért nem jelezte senki a szabálytalanságokat? – tette fel a kérdést a recski polgármester a bányafelügyelet által feltárt szabályszegésekre reagálva. A recski Hunyadi utca lakóit június 8-án öntötte el a sárlavina a NER-közeli bányából. Öt hónap után mostanra jutott el oda az ügyük, hogy hamarosan lezárulhat az érintett lakóházak értékbecslése.
 
Amit még tudni érdemes
VSquare: Nem értik a szlovákok, miért van ennyi magyar kém Pozsonyban (Telex)
Nem érti a szlovák külpolitikai és biztonsági apparátus, hogy miért küld Magyarország diplomáciai védettség alatt a megszokottnál sokkal több kémet az országukba.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése