2023. november 8., szerda

Brüsszeli értékelés szerint továbbra sem elegendőek a magyar kormány korrekciós lépései

A Szabad Európa honlapja

2023. november 8.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

 

Az Európai Bizottság szerint az Orbán-kormány még nem végezte el a házi feladatát
Továbbra is fennállnak a kockázatok Magyarországon az Európai Unió költségvetésére vonatkozóan – jelentette ki két parlamenti szakbizottság közös meghallgatásán kedden Johannes Hahn, az EU illetékes biztosa. Az osztrák tisztségviselő lényegében cáfolta, hogy az Európai Bizottság politikai alkura készülne Budapesttel cserébe azért, hogy Orbán Viktor ne tegyen keresztbe a hétéves büdzsé felülvizsgálatának. Információink szerint az EP újabb vitát tűz szerdán a plenáris ülés napirendjére a magyar helyzetről, de ezúttal határozat nélkül.

Szakértő: Mi zavar a műanyagban? Hogy nem tűnik el magától
Nem az anyag ellen kell küzdenünk, inkább a fogyasztást kellene átalakítani – jelentette ki Bűdy László, a myCEPPI polimerpiaci elemzőcég ügyvezetője, aki szerint a mai fogyasztói társadalmat a műanyagok széles körű használata teremtette. A szakértő közölte, hogy a műanyaghulladékok kérdése azért nehéz, mert egy PET-palack sem homogén: a kupak polietilénből készül, a címke polipropilénből, miközben az üvegek színe is különböző, ezért máshogy kell újrahasznosítani.

Halasztást kérünk az EU-tól, mert nem tudjuk teljesíteni a hulladékhasznosítási célszámokat
Pedig éppen azért adta koncesszióba a Molnak a kormány a hazai hulladékpiac nagy részét, hogy javuljanak a hasznosítási arányszámok. A Mol hulladékos leánycégének felsővezetője egy konferencián ismerte el, hogy rosszabb a helyzet, mint a koncesszió előtt. Ugyanezen a rendezvényen az adóhivatal egyik alezredese is hanyatló trendről számolt be; ma már nem ő a főosztályvezető-helyettes.

Hónapok óta nyomoz a rendőrség az Audi Hungária szakszervezetnél
Hónapokig csak suttogtak arról, hogy közokirat-hamisítás gyanúja miatt nyomoznak az Audi Hungária Független Szakszervezetnél (AHFSZ). A NAV Győr-Moson-Sopron Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága még augusztusban is kitérő választ adott a Szabad Európának arra a kérdésre, hogy vizsgálódnak-e az ügyben. Azóta kiderült az, hogy nem, azonban a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomoz, a szakszervezet vezetői pedig hallgatnak. A tizenkétezer embert foglalkoztató Audi Hungária Zrt. elhatárolódik a tízezer munkavállaló érdekeit képviselő szakszervezet ügyétől.

Összeomlott az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződés
Az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződés (CFE) hivatalos felfüggesztését jelentette be kedden a NATO, pár órával azt követően, hogy Oroszország formálisan is kilépett belőle.

Ukrán elnök: Belső viták helyett az egység fenntartására van szükség
Volodimir Zelenszkij az ország egységének fenntartására szólította fel a lakosságot pár nappal azután, hogy a harctéri helyzet értékelése kapcsán vitába keveredett a hadsereg főparancsnokával. Emellett kiemelte, hogy nincs most itt az ideje a választások megtartásának.

Izrael nyitott a kis taktikai tűzszünetekre a segélyek be- és a túszok kijuttatása érdekében
Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök ugyanakkor az erősödő nemzetközi nyomás ellenére élesen elutasította az általános fegyvernyugvást, aláhúzva, hogy az akadályozná hazája háborús erőfeszítéseit és a túszok kiszabadítását. „Az egyetlen dolog, ami hathat ezekre a bűnözőkre és a Hamászra, a katonai nyomás” – fogalmazott.

Férje szerint politikai fogoly a Szabad Európa Oroszországban őrizetbe vett újságírója
Férje szerint politikai fogolynak minősül a továbbra is rács mögött lévő Alsu Kurmasheva, az Egyesült Államoknak ezért „jogtalanul fogva tartott személlyé” kellene őt nyilvánítania. Az amerikai–orosz kettős állampolgárságú újságíróra akár öt évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhatnak, amiért nem regisztrálta magát külföldi ügynökként.
 
Amit még tudni érdemes
Ennyiért vesz lélegeztetőgépeket a Magyar Honvédség, miközben 17 ezer egy raktárban porosodik évi egymilliárdért (RTL)
A koronavírus alatt közel 17 ezer lélegeztetőgépet vásárolt a magyar állam 300 milliárd forintért. Azt nem lehet tudni, hogy pontosan milyen gépeket vettek meg és raktároznak évi egymilliárd forintért egy érdekes hátterű cégnél. De az biztos, hogy a Magyar Honvédségnek másmilyenekre volt szüksége. 

L. Simont kirúgták, de a NER-média szerverei rogyásig vannak (meleg)pornóval (Válasz Online)
Miközben magyar könyvesboltok pánikszerűen fóliáznak, a Nemzeti Múzeum főigazgatóját pedig meg lehetett buktatni egy szociofotó-sorozattal, az öncélú szexualitás háborítatlanul lehet a kormányzati üzenetek egyik legfőbb vivőanyaga.

Csak az nem jön át, aki nem akar – a határkerítésbe vágott kapukon ki-be járnak az embercsempészek Ásotthalomnál (Átlátszó)
Kivágott kapu a kerítésen, roncsautók az út mentén, erdőket borító szemét, pofátlan és agresszív embercsempészek – így lehetne most leírni azt, hogy mi történik a szerb határnál Csongrád-Csanád vármegyében.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése