2023. november 21., kedd

Ursula von der Leyent hidegen hagyja az őt és Alex Sorost ábrázoló magyar plakátkampány

 A Szabad Európa honlapja

2023. november 21.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Az Európai Bizottság fütyül rá, hogyan táncol a magyar kormány
A brüsszeli testület elnökének szeme sem rebbent az őt és Alex Sorost ábrázoló magyar plakát láttán – közölte a bizottság szóvivője, hozzáfűzve, hogy bíznak a magyar közvélemény józan ítélőképességében, s nem tervezik, hogy válaszolnak a magyar nemzeti konzultációra. Eric Mamer a kérdőív több állításáról is azt mondta, hogy az abszolút nem felel meg a valóságnak. „Önök is tudják, mi is tudjuk, hogy ezek az állítások teljesen hamisak” – fogalmazott újságírói kérdésre reagálva.

„A kormány bizonytalan hátterű sajtóhírekkel nem foglalkozik” – Kovács Zoltán államtitkársága a Black Cube-ról
Tényleg az izraeli alapítású, titkosszolgálati hátterű Black Cube szervezhetett Magyarországon lejárató kampányt ellenzéki aktivisták, elemzők és újságírók ellen – írta meg a Reuters az előző héten. A vállalat korábban Magyarországon és Romániában is aktív volt, az Egyesült Államokban Donald Trump emberei is a cég segítségével próbálták besározni az Obama-adminisztráció két kulcsfontosságú tisztviselőjét.

Nem véletlen, hogy a Momentum szeretné 16 évre csökkenteni a választói korhatárt
Nem példa nélküli az Európai Unióban sem, sőt itthon is lehetséges azok számára, akik 18 éves kor alatt megházasodnak, így nagykorúvá válnak, a Momentum viszont minden 16 év feletti számára biztosítaná a szavazati jogot, egyelőre csak az európai parlamenti választáson. A javaslatuk elfogadása esélytelen, de már a téma felvetése is hozhat szavazatokat egy választási szakértő szerint.

Mussolini és az összement tárgyalóasztal – heves vita a szakszervezetek körül
Hónapok óta érik a döntés, végül október végén jelent meg a közlönyben az a jogszabályváltozás, amely megtiltja, hogy a fizetésükből vonják a közszférában dolgozók érdekeit képviselő szakszervezetek tagdíját. Az elsőre talán kisebb adminisztrációs kérdésnek tűnő változás azonban komoly csapás lehet a már egyébként is megtépázott érdekképviseletek számára. Többek szerint is retorzióról van szó az elmúlt időszak közös eseményei, a közéleti aktivitás, a tüntetések szervezése miatt.

Recski sárlavina: még novemberben elindul a kártérítési per a NER-közeli bánya ellen
Még novemberben megindítja az első kártérítési pert a recski sárlavina károsultjait képviselő ügyvédi iroda a bányát üzemeltető cég ellen. Az Andezit-Bau Zrt. egyik tulajdonosa a fideszes Kósa Lajos közeli barátja, Fiák István ügyvéd, aki egyben a bánya jogi képviseletét is ellátja. Válaszlevelében vitatta, hogy bármilyen káresemény történt volna.

Járatlan utakra viheti Argentínát az elnökválasztás jobboldali populista győztese
Valósággá vált, amit néhány hónappal ezelőtt sokan elképzelhetetlennek tartottak: nyert az argentin elnökválasztás második fordulójában a radikális libertariánusnak tartott, magát anarchokapitalistának nevező Javier Milei, aki azt ígérte, hogy győzelme esetén bezárja a központi bankot, bevezeti a dollárt – felszámolva a helyi valutát –, illetve megszünteti az egészségügyi és az oktatási minisztériumot.

Újabb kórház környékén törtek ki harcok Gázavárosban
Összecsapásokra került sor az izraeli hadsereg és a Hamász fegyveresei között az Indonéz Kórháznál, ahol civilek ezrei kerestek menedéket az utóbbi hetekben. A harcok egy nappal azután robbantak ki az intézménynél, hogy az Egészségügyi Világszervezet munkatársai evakuáltak harmincegy koraszülött csecsemőt a legnagyobb gázavárosi kórházból, az al-Sifából.
 
Amit még tudni érdemes
Mindenki elfelejtette az Agrárminisztérium visszaélési ügyét, aztán előkerült egy magyar milliárdoshoz kötődő svájci bankszámla (Direkt36)
Nobilis Kristóf offshore cégének számláján kötött ki az minisztériumból „kimentett” kétmilliárd forint közel fele.

Elkészült a felmérés, az EU-ban a magyarok bíznak a legkevésbé a közmédia híreiben (Népszava)
Míg huszonöt EU-s tagországban az  állami média vezeti a leghitelesebb hírszolgáltatók listáját, addig Magyarországon mindössze az emberek negyede bízik az állami hírszolgáltatókban, inkább a közösségi oldalakról tájékozódnak – derül ki az Eurobarométer közvélemény-kutatásából.

Mégis jöhet francia üzemanyag Paksra (HVG)
A kormány friss határozati javaslata értelmében „új, alternatív, korábbitól eltérő gyártótól származó üzemanyag felhasználására is sor kerülhet”.

 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése