2023. november 3., péntek

Tagadhatatlanul javult a magyar fél alkuhelyzete az EU-forrásokról szóló egyeztetéseken

 A Szabad Európa honlapja

2023. november 3. 

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Kifogásai és feltételei voltak, de nem a magyar kormányfő akasztotta meg az EU-s költségvetési felülvizsgálatot
Tagadhatatlanul javult a magyar fél alkuhelyzete az európai uniós forrásokért vívott egyeztetésekben, mégsem mondható, hogy emiatt akadtak el a tárgyalások – mondja tudósítónk az EU költségvetésének félidei kiigazításáról. A tét nem a brüsszeli adminisztráció fizetése, mint itthon hangoztatják.

Dúró Dóra a Nemzeti Múzeum kiállításáról: A kormányt hitelteleníti, ha az állam nem tartatja be a törvényeket
Abszurd, hogy az állam nem tudja betartatni a törvényeket – így reagált Dúró Dóra a Szabad Európának a Nemzeti Múzeum érvelésére, hogy az intézmény nem kérheti el a látogatók személyi igazolványát. A Mi Hazánk elnökhelyettese jelentette fel a múzeum kiállítását egy meleg idősek otthonában készült képsorozat miatt. Ha törvényi akadálya van annak, hogy egy állami költségvetésből működő intézmény érvényt szerezzen a jogszabályoknak, akkor a Mi Hazánk törvénymódosítást kezdeményez a helyzet megváltoztatása érdekében – mondta az ellenzéki politikus.

Bűnszövetség – az újszentiváni szekrényből kieső újabb csontvázak
Alig jött ki a rácsok mögül, máris újabb vádat emeltek Újszentiván volt polgármestere ellen. Putnik Lázárt most különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással és bűncselekményekkel is vádolja a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség, amely az iratokat már el is küldte a Szegedi Törvényszéknek a bírósági tárgyalás lefolytatása miatt. Úgy tudjuk: a vőfélyből lett polgármestert – aki tizenhét évig vezette Újszentivánt – fantomközmunkások foglalkoztatásával is megvádolták.

Diplomáciai erőfeszítések, romló humanitárius helyzet és előrenyomuló izraeli csapatok Gázában
Az izraeli szárazföldi csapatok Gázaváros felé nyomulnak, miközben az Egyesült Államok, illetve az arab országok fokozzák diplomáciai erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy legalább egy rövid szünet jöjjön létre a civilek megsegítésére a Hamász uralta enklávé ostromában.

Kevesebb az orosz támadás Ukrajna keleti részén, az elemzők új offenzívát jósolnak
Oroszország többtucatnyi légicsapást indított Ukrajnában csütörtökre virradóra. Közben a jelek szerint az ország keleti részén, Avgyijivka közelében átrendezi csapatait, hogy megújítsa támadásait a harcok középpontjában álló terület ellen.
 
Amit még tudni érdemes
A nemek közötti egyenlőtlenség terén a magyar nőknél csak a román nők vannak rosszabb helyzetben az EU-ban (Qubit)
Makacsul tartja pozícióját az utolsók között Magyarország a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete (EIGE) évente nyilvánosságra hozott egyenlőségi indexén.

EU-s szinten katasztrofális a magyar demokrácia szintje egy friss jelentés szerint (Telex)
Idén is lesújtó képet fest a világról az International IDEA nevű szervezet a demokrácia globális helyzetét taglaló jelentésében, mely szerint a vizsgált országok durván felében továbbra is hanyatlóban van a demokrácia, és immár hatodik éve több a visszaeső ország, mint amelyek javítani tudtak a fontosabb mutatókban.


Óvodások magyarságtudatáról is faggatják egy felmérésben a szülőket (Népszava)
Olyan pedagógia kérdésekben is állást kell foglalniuk, amelyek szakemberek terepe.
 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése