2023. november 30., csütörtök

Szakértő: A kormány állításaival szemben a szuverenitásvédelmi törvény igenis veszélyezteti a média működését

 A Szabad Európa honlapja

2023. november 30.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

„Nem veszélyezteti a sajtót” – az újságíró legfeljebb bűnsegéd vagy felbujtó lehet az új törvény szerint
Kormánypárti politikusok bizonygatták, hogy a Fidesz szuverenitásvédelmi törvénye nem a sajtó ellen irányul. A Transparency International jogi igazgatója szerint ettől még igenis veszélyeztetheti a média működését.

Hogy változtatta meg egy családanya és egy budapesti sürgősségi orvos életét a Hamász Izrael elleni támadása?
A terrortámadás egy kibucban érte, magyar férjét elhurcolták és azóta túszként tarják fogva – a 38 éves Lisaj Lavi interjút adott a Szabad Európának, ahogy az Izraelben született, de rég Magyarországon élő Shemesh Assaf, a Honvédkórház részlegvezető főorvosa is, aki visszatért Izraelbe, hogy önkéntesként segíthesse a gyógyító munkát. Ezen cikkek szerzője, Bihari Ádám az interjúk hátteréről és történeteinek szereplőiről beszélt podcastunkban.

Miért akarhatják mérni a magyar tanárokat? Érdemes-e őket mérni?
A kormányzat teljesítményértékelésre alapuló ösztönzőrendszert vezetett be egyénileg a tanároknak. Csak még így sem világos, hogy ez mi lesz. Maga a teljesítménymérésre épülő ösztönzőrendszer nem ördögtől való gondolat, de valószínűleg pont nem a tanárokra kéne célozni, hanem a tankerületekre. Az előzmények ismeretében akár büntetésnek is tűnhet ez a megoldás, mindenesetre nagy vonalakban körbejártuk, milyen szempontokat lehet érdemes megfontolni, ha az oktatás színvonalának emelése a cél.

Az EU három év után új ajánlatot tesz Törökországnak
Recep Tayyip Erdoğan konstruktívabb hozzáállására és a geopolitikai kihívásokra reagálva az Európai Bizottság újabb kísérletet tesz az EU–török kapcsolatok javítására a kereskedelem, a migráció, illetve a vámunió terén. A közösség új ajánlata a vízumliberalizáció helyett csak vízumkönnyítést tartalmaz.
Egy másik cikkünkben arról számoltunk be, hogy a svéd külügyminiszter szerdai tájékoztatása szerint Törökország heteken belül ratifikálhatja Svédország NATO-csatlakozását.

Megsemmisítették a CATL debreceni akkumulátorgyárának katasztrófavédelmi engedélyét
A Kúria új eljárás lefolytatására kötelezte ítéletében a katasztrófavédelmi hatóságot az egyik debreceni akkumulátorberuházás ügyében. A helyi tiltakozókat a perben képviselő Schiffer András ügyvéd szerint a döntés következtében le kell állítani az üzem építését.

Konzultáció helyett csonkítás Balatonaligán, elpusztíthatták a híres parti fűzfát
Felháborította a helyieket a tó partján álló, sokat látott fűzfa megcsonkítása, ami egy szakember szerint annak pusztulásához is vezethet. Keresztes László Lóránt LMP-s országgyűlési képviselő feljelentést tett az ügyben. Az Aligai Fürdőegyesület nem tudja, volt-e engedély a csonkításra, s azt sem, hogy mégis ki rendelte ezt meg, de a szervezet alelnöke szerint az egyik új telektulajdonos érdekében történhetett a beavatkozás. Eközben a helyi képviselő-testület leszavazta a konzultációs kezdeményezést a Club Aliga tervezett fejlesztéseiről.
 
Amit még tudni érdemes
Mostanra lett meg a gazdasági kétharmad: a NER a tőzsdét is megszállta (Válasz Online)
Mostanra a Budapesti Értéktőzsdén is megvan a minősített többség. Ráadásul ez valóságos, nem felfelé torzított kétharmad: a 37 patinás, érdemi teljesítményt nyújtó nyrt.-ből 25-be már betette a lábát a hatalom.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése