2023. november 22., szerda

A V4-ek közül egyedül Magyarország nem részesül az energetikai átállás felgyorsítását célzó amerikai támogatásból

 A Szabad Európa honlapja

2023. november 22.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Épp csak elkezdték, máris kimaradunk a régió nagy amerikai ingyenpénzosztásából
A V4-ek Magyarország kivételével mind részesülnek abból a pénzügyi és technológiai támogatásból, amellyel az Egyesült Államok kormánya kívánja felgyorsítani Közép-Európa energetikai szénhidrogén-mentesítését. A beígért mini-atomerőművek azonban ehhez nem biztos, hogy elegendők.

Hiába állítja a kormány, nem jutott európai uniós pénz a Hamászhoz
Az Európai Bizottság felülvizsgálta a palesztinoknak juttatott közösségi támogatásokat, s nem találta a nyomát annak, hogy terrorszervezetek is kaptak volna pénzt. A nemzeti konzultáció ötödik pontja – a jelek szerint tévesen – épp ezt állítja. A brüsszeli testület viszont a kockázatok növekedésére tekintettel fokozni kívánja az ellenőrzést.

Egy másik cikkünkben az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének azon nyilatkozatáról számoltunk be, amely szerint erősödik a muszlimok EU-ellenessége a blokk gázai álláspontja miatt.

Csintalan Sándor: „Mondtam Novák Katalinnak, hogy ugye tudja, hogy most mind a kettőnket hülyének néznek”
Csintalan Sándor e-mailben kért kegyelmet a köztársasági elnöktől azon három embernek, akik 2007-ben a Hunnia Mozgalom tagjaként megverték őt. A politikus azt mondta lapunknak: a tizenöt éve tartó bírósági eljárás épp elég büntetés volt nekik, és örül, hogy az államfővel együtt megmenthettek három embert a börtöntől.

„A magyarok még nem, a romák már nem fogadnak el” – első generációs értelmiségiek a társadalmi mobilitás áráról
A magyar társadalom egyre inkább bezárul, a szülők társadalmi pozíciója meghatározza a gyerek életesélyeit és társadalmi pozícióját. Miközben a többségi társadalomban él a meritokrácia mítosza, hogy mindenki a maga szerencséjének kovácsa, a valóság ezzel szemben az, hogy egyre nehezebb a kiemelkedés, akinek pedig első generációs értelmiségiként mégis sikerül, nagy árat fizet érte – minél mélyebbről jött, annál nagyobbat. Öt év kutatómunkájának gyümölcse A társadalmi mobilitás ára című tanulmánykötet, amelynek egyik szerzője, Durst Judit szociológus volt a Szabad Európa vendége.

Emberi jogi filmfesztivál immár huszadszor
Öt ukrán tizenéves története, akik próbálnak kiszabadulni a háború sújtotta Donbaszból, de 2022-ben újra utoléri őket a háború. Soha nem látott képsorok a tálibokról, ami miatt a rendezőnek el kellett menekülnie Afganisztánból. Egy zsidómentő katolikus papnövendék története Budapestről, jazidi szexrabszolgák gyermekeinek sorsát bemutató francia film – csak pár alkotás az idei Verzió kínálatából. A fesztiválról Gyurecskó Enikő ügyvezetővel beszélgettünk.

Önállóan indít főpolgármester-jelöltet a Jobbik
Brenner Koloman országgyűlési képviselő személyében egy ellenzéki kihívója már biztos lesz Karácsony Gergelynek a jövő évi helyhatósági választáson. Bemutatásakor a jelölt röviden ismertette programját. Egyebek között bérlakásprogramról, több térfigyelő kameráról, nagyobb köztisztaságról és a Lánchíd forgalmáról szóló helyi népszavazásról beszélt.

Tényleg 1500-an dolgoznak már az iváncsai akkugyárban, ahol csak jövőre indul a tömeggyártás
Lapunk megkeresésére az SK On Hungary azt írta: már kaptak jelzéseket a dolgozóktól a megszüntetett buszjáratok okozta kellemetlenségek miatt.
 
Amit még tudni érdemes
A Fidesz-győzelem után kiköltöztek az I. kerületi klinikáról a fidelitasosok, akik az időközi választás előtt leltek ott új otthonra (24.hu)
Gyanúsan sokan jelentkeztek be egy Ostrom utcai magánklinika címére lakóként tavaly, a szeptemberi I. kerületi időközi választást megelőző napokban. Miután a Fidesz jelöltje szoros eredménnyel, csupán 60 szavazattal nyert az ellenzéki aspiránssal szemben, a Fidelitashoz köthető személyek egymás után „költöztek ki” az intézményből.

A visszaélések miatt akkora a szigor a gyógyászati segédeszközök felírásánál, hogy betegek tízezrei nem jutnak hozzá, a biztosító 10 milliárdokat spórol (Népszava)
Idén gyógycipőből 92 ezerrel, speciális sebkötöző anyagokból több mint egymillió darabbal kevesebbet írtak fel, mint a múlt év azonos időszakában. 

Több sebből vérző tenderen, egyedüli indulóként szerezte meg Garancsi cége a fővárosi lámpaoszlop-reklámfelületeket (Átlátszó)
A szocialista kötődésű Bleuer István szerint a Főváros bizonyára tudatosan, testre szabottan írta ki a pályázatot, ugyanakkor véleménye szerint nincs is ma másik, erre a munkára felkészült cég. 

 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése