2023. november 23., csütörtök

Orbán Viktor az Ukrajna-stratégia felülvizsgálatát kezdeményezte az EU-ban

A Szabad Európa honlapja

2023. november 23.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Orbán levelét megírta: az ukrán stratégia felülvizsgálata nélkül a bővítésről sem lehet megállapodni
Az Európai Tanács elnökének írt levelében a miniszterelnök a decemberi csúcson vitát sürgetett az EU Ukrajnával kapcsolatos stratégiai céljainak kiigazításáról, jelezve, hogy enélkül nem lát lehetőséget a konszenzusra a bővítési folyamat jövőjéről. A többi vezető, talán az egyetlen Robert Fico kivételével, nem támogatja a stratégiaváltást.

Hogyan üldözzem úgy a civileket, hogy ne sértsem meg a szövetségesemet? Szuverenitás és határon túli támogatások
Kitől kell védeni a szuverenitást? A jogállami kötözködőktől vagy éppen egy szomszéd államtól, amelyik pénzzel és pártok támogatásával is jelen van az országban? Hol van a szuverenitás megsértésének és a határon túli magyarok támogatásának szürkezónája? Kiegészítés a szuverenitásvédelmi törvényekhez.

Egy másik cikkünkben pedig az érintett jogszabályra adott ellenzéki reakciókról írtunk. Négy parlamenti ellenzéki párt közös sajtótájékoztatóján azt hangzott el, hogy ez a javaslatcsomag nem növeli az ország biztonságát és szuverenitását, csakis arra lehet jó, hogy megfélemlítse azokat, akik nem értenek egyet a Fidesszel. Úgy vélik, az ország szuverenitására az orosz és a kínai befolyás jelent valódi veszélyt.

Nyomásgyakorlás, maffiamódszerek, majd egy vételi ajánlat – német cégek a kormány módszereiről
Míg korábban a magyar kormány kiemelten kezelte a német vállalatokat, mára már inkább átvennék a helyüket, és ezt olyan nyomásgyakorlással teszik, ami már a berlini politikai köröknek is szemet szúrt. Orbán Viktor célja rég az, hogy a külföldi tulajdonosokkal szemben a saját holdudvarát hozza helyzetbe. Míg azonban kezdetben nagyvonalúan kifizették a kiszemelt társaságok tulajdonosait, mostanában a kormányzati nyomásgyakorlás került előtérbe, és német cégek is célkeresztbe kerültek. A mélyponton lévő német–magyar kapcsolatok hátteréről írt Keller-Alánt Ákos, vele beszélgettünk podcastunkban.

Beer Miklós: A keresztény kultúra hangoztatása politikai jelszó
Ki kell nyitni az egyházak ajtajait – mondta Beer Miklós a Szabadon plusznak adott interjújában. A váci egyházmegye nyugalmazott püspöke beszélt a népszámlálás adatairól, és arról is, mennyiben rontott a politika a vallásosságon Magyarországon.

Nindzsaharcmodorba kapcsoltak a fideszes EP-képviselők a magyar vitán
Jól megszervezett fideszes „haderő” mérte össze erejét Orbán Viktor kritikusaival az Európai Parlament magyarországi helyzetről tartott plenáris vitáján. Az igazságügyi biztos szerint az Európai Bizottság nem veszi félvállról a magyar ügyeket, és további erőfeszítéseket vár a kormánytól.

Frissített sztrájkkövetelésekkel folytatnák a tárgyalásokat a pedagógus-szakszervezetek
Már a jövő héten tárgyalóasztalhoz ülne a kormánnyal a két pedagógus-szakszervezet, hogy megújított sztrájkköveteléseikről egyeztessenek. Követelik a státusztörvény visszavonását, a korábbi 45 helyett 50 százalékos azonnali béremelést, és a szakszervezetek működését nehezítő rendelkezések eltörlését.

Reménysugárként tekintenek a fegyverszüneti megállapodásra a Gázába hurcolt túszok családjai
Izrael megállapodásra jutott a Hamásszal a pusztító gázai háború négynapos leállításáról és a terrorista szervezet több tucat túszának szabadon bocsátásáról fogva tartott palesztinokért cserébe.

Fej fej mellett – kit választanak a hollandok leghosszabb ideje hivatalban lévő vezetőjük utódjául?
Egy dologban lehetnek biztosak a holland szavazók, akik szerdán adták le szavazatukat a választásokon: Mark Rutte, az ország leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnöke távozik. Minden más egyelőre a levegőben lóg a rendkívül kiélezett választáson.
 
Amit még tudni érdemes
Megemelt gázdíj: „hadisarcot” fizethetnek a magyar gyárak Oroszországnak (24.hu)
Horribilis áron vásároltuk Oroszországtól tavaly különleges földgázkészletünket, ráadásul a beszerzésre felvett hitel is jóval drágább lett, mint a korábbiak. A megsokszorozódó kamatköltségek a gázfogyasztó magyar vállalatokat terhelik.

Búcsúzóul ki is semmiznék a státusztörvény miatt távozó tanárokat, van, akinek 30 év munkaviszony után egyhavi végkielégítést adnak (Népszava)
Sokan becsapva érzik magukat, a PDSZ szerint a tankerületeknek több szempontból sincs igazuk.

Átírhatják a budapesti választási szabályokat (24.hu)
Karácsony Gergely főpolgármester élesen bírálta a Mi Hazánkfriss javaslatát. Szerinte a Fidesz próbálja újra módosítani a közgyűlésre vonatkozó választási szabályokat, ám „még ahhoz is gyávák, hogy a saját nevükben adják be a javaslatot, rábízták azt a félfasiszta testvérpártjukra”.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése