2023. november 9., csütörtök

Utolsó fázisában jár a „szuverenitásvédelmi törvénycsomag” végső szövegének kidolgozása

 A Szabad Európa honlapja

2023. november 9.

 

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Szuverenitás Hatóságot hozhat létre a Fidesz a „szuverenitás védelmére”
A „szuverenitásvédelmi törvénycsomagban” szerepel egy, a médiával és civil szervezetekkel foglalkozó Szuverenitás Hatóság létrehozása, de még nincs végleges törvényszöveg. A Szabad Európa megtudott néhány részletet a szintén készülő gyermekvédelmi törvénycsomaggal kapcsolatban is. Információink szerint ennek nem lesz az iskolai szexuális felvilágosításra vonatkozó, politikailag kényes eleme.

Tarlós István: A budapesti kampány piszlicsáré ügyekről fog szólni
A volt főpolgármester azt mondja: Pokorni Zoltán jelölése nem lepné meg a Fidesz részéről, miközben az ellenzék helyében Tóth Józsefet, a XIII. kerület vezetőjét indítaná főpolgármesternek. Lázár Jánosról úgy véli: néha nem a pontos helyre sorolja magát a bibliai személyiségek szimbolikus sorában.

Birodalmi vízió és liberalizmusexport: történészek az orosz és az amerikai imperializmusról
A Békés Csaba és Kalmár Melinda történész házaspár beszélgetése arról, hogy mi vezérli Oroszországot és mi az Egyesült Államokat, amikor saját rendszerükkel kompatibilis világot akarnak kialakítani; hogy orosz csatlósállam-függésbe kerülhetett-e Magyarország, valamint hogy az ökológiai krízis boríthat fel minden hatalmi struktúrát a világban.

Ukrajna és Moldova az EU-s csatlakozási tárgyalások kapujában
A csatlakozási tárgyalások megkezdésére tett javaslatot Ukrajnával és Moldovával az Európai Bizottság. A brüsszeli testület feltételesen Bosznia-Hercegovinával is hasonlóan járna el, illetve további reformok függvényben Georgiának is megadná a tagjelölti státuszt. Emellett egy hatmilliárd eurós pénzügyi támogatási csomagot is bejelentettek a Nyugat-Balkán európai integrációjának felgyorsítására.

Hónapok óta nem sikerül rendezni a recski sárlavina károsultjainak helyzetét
Június 8-án öntötte el a közeli bánya felől lezúduló sárlavina a recski Hunyadi utca házait. A katasztrófa huszonegy családot, mintegy hatvan-hetven főt érint. Helyzetük csaknem fél éve megoldatlan, noha a kormány félmilliárd forintot különített el erre a célra. A NER-közeli bányát a szabálytalanságok miatt mindössze hárommillió forintra büntették. A Szabad Európa  több cikkben foglalkozott a történtekkel. A Sztoriban újabb részében Kertész Ádám foglalta össze, hogy mi történt eddig.

Az EU hamarosan megkezdi a tizenkettedik orosz szankciós csomag vitáját
Az európai uniós tagállamok következő héten megkezdik az egyeztetést az Oroszországgal szembeni büntetőintézkedések újabb körére vonatkozó javaslatról. A közösség eddig nem vette fel a feketelistára a világ legnagyobb gyémántkitermelő vállalatát, az orosz állami tulajdonú Alrosát, ebben most változás jöhet.

Az új szlovák kormány elutasította Ukrajna további katonai támogatását
A Robert Fico miniszterelnök vezette kabinet leállította annak a hadisegélynek a leszállítását, amelyet még az előző kormány készített elő. A nagyjából negyvenmillió euró értékű szállítmány egyebek mellett négymillió gépkarabélylőszert, több mint ötezer darab 125 milliméteres tüzérségi lőszert, 140 darab Kub légvédelmi rakétát, illetve aknavetőket tartalmazott volna.
 
Amit még tudni érdemes
Novák Katalin zsebre vágta a magyar szupertehetségek programját (444)
Idén több mint 4 milliárd forintot osztanak ki a Nemzeti Tehetség Program keretein belül, de a korábbiakkal ellentétben a pályázatok több mint fele meghívás szerint bonyolódik, azaz előre megvan, hogy ki nyerhet, és mennyit.

Megfojtja a kritikus sajtót, lélegeztetőgépen tartja a baráti médiát a kormány (Telex)
A kormánynak kedves médiacégek akár több milliárd forintos bevételhez is jutnak az állami forrásból érkező hirdetésekből. Többek között a Mediaworks, a TV2 Csoport vagy a Mészáros-cégbirodalmához tartozó Publimont is hatalmas segítséget kap ezzel az indirekt támogatással, amivel óriási előnybe kerülnek a kormánnyal kritikus, nagyrészt piaci hirdetésekből élő sajtóhoz képest.

Akár 1500 pedagógus is dolgozhat úgy, hogy nincs felsőfokú végzettsége (Népszava)
Jövőre már egész tanévre leszerződtethetik a végzős tanárszakos egyetemistákat.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése