2024. július 14., vasárnap

A tájékoztatás és a nézők megalázása!

  Pásztor Bálint „elégedett” a magyar nyelvű tájékoztatással 


(Balról jobbra) Klemm József, Goran Karadžić, Pásztor Bálint és Juhász Bálint
Fotó: Fehér Szilvia

Fontos hírként számolt be az itteni magyar nyelvű sajtó, hogy Goran Karadžić, a Vajdasági Rádió és Televízió (RTV/VRTV) vezérigazgatója július 12-én Szabadkán a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ – Vajdasági Magyar Szolgapárt) székházába látogatott, ahol Pásztor Bálint, a párt elnöke fogadta.
A dinasztiás pártelnök és a vezérigazgató „csúcstalálkozójának” „fő témájaként a magyar közösséget érintő műsorok sugárzását, a magyar nyelvű közvetítések színvonalát és annak fejlesztési lehetőségeit jelölték meg”[1].

Az eseményről (időrendi közlési sorrendben) először a Magyar Szó napilap az internetes oldalán Frissülnek a Vajdasági Rádió és Televízió műsorai[2] címmel, majd a lap hétvégi számának első oldalán írt az eseményről[3]. A Vajdaság Ma „internetes újság” Pásztor: Elégedettek vagyunk a Vajdasági RTV magyar nyelvű programaival[4] (sicc!), a független Szabad Magyar Szó hírportál pedig Hogy a jó még jobb legyen[5] ironikusnak is érthető címmel számolt az eseményről.
A televízió magyar szerkesztősége az aznapi esti Híradóban[6] tudósított.
Jellemző, hogy egyik írás és a tudósítás sem tartalmazz kommentárt. A csak a hírre szorítkozó írást az olvasók legtöbbje nem gondolja tovább.
Az idézett cikkek olvasásakor és általában tudni kell, hogy a korábban közszolgálati Magyar Szóból a Magyar Kormány, a vajdasági kormány és az MNT támogatásával Pásztorpress lett. Az „internetes újságot” a Magyar Kormány és a Bethlen Gábor Alap „támogatja”, a független hírportál pedig nem tartozik a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) által eltartott/fenntartott sajtóhoz.

Goran Karadžić, az életrajzi adatai szerint „az észak-macedóniai Strumicán született 1964-ben, de már középiskolai és egyetemi tanulmányait is Újvidéken végezte, több helyi sajtótermék munkatársaként is dolgozott. Korábban a szerbiai elektronikus médiát szabályzó testület [most REM[7]] tagja és elnöke is volt”[8].
Újvidéken, 2019 végén, Teljesen más mese [Sasvim druga priča] név alatt polgári csoportot alakított. A 2020. júniusi választásokon a listája azonban mindössze 3 323 szavazatot kapott (2,33 százalék) és a cenzus alatt maradt[9].
Nem kétséges, hogy Goran Karadžić Vučić szerb nacionalista elnök önkényuralmi rendszerének megfelelő káderként és kiszolgálóként került 2023. október 20-án a VRTV vezérigazgatói székébe.

A VRTV vezérigazgatóját Szabadkára elkísérte a nyugdíjas Klemm József, aki úgyszintén minden rendszerben vezető médiatisztséget töltött be, utóbb a VRTV megbízott vezérigazgatója volt (Karadžić megválasztása előtt), újabban haiku verseket költ és – a sajtó szerint – az RTV igazgatóbizottságának is a tagja.
„Szerény” nyugdíjából bizonyára nem tud megélni, ezért szüksége van az igazgatóbizottsági tagság után járó, feltehetően nem csekély jutalékra is. (Hogy ez pontosan mennyi érdemes volna megtudni az VRTV elszámolási osztályán.) Továbbra is élvezi a Vučić-rendszer kiváltságait.
Különösen elképesztő mégis Juhász Bálintnak, a Tartományi Képviselőház elnökének (aki még mindig tagja a VMSZ Intéző Bizottságának is, nem tudni mért nem mondott le erről), mintegy másodhegedűsként való a jelenléte a szabadkai pártházban tartott „csúcstalálkozón”.
Juhász ismételten elismerte, hogy Pásztor Bálint a főnöke, hogy képviselőházi elnökként éppen semmilyen önállósága, tekintélye nincsen. Karadžićnak valójában vele kellett volna tárgyalni a tájékoztatás kérdéseiről. Nem a szabadkai pártházban, hanem a Tartományi Képviselőházban. Számára semmi nem megalázó? Milyen önérzete lehet neki egyáltalán?

Nem emlékszem, hogy valamelyik közszolgálati TV vezérigazgatója is látogatást tett volna pártelnöknél. Ez talán még a volt Jugoszláviában, az egypártrendszerben történt meg utoljára.
A közszolgálati tájékoztatás – márpedig a VRTV közszolgálati média, az adófizetők pénzéből és nem pártpénzekből van eltartva – nem valamelyik pártra, hanem a közösségre tartozik.
A VRTV vezérigazgatója persze azt látogat meg, akit csak akar, hiszen ez „szabad ország”, csak éppen feltűnő, hogy egy párt elnökével tárgyal „a magyar nyelvű közvetítések színvonaláról és annak fejlesztési lehetőségeiről”.
Karadžić a Pásztorhoz látogatását talán azzal indokolta volna, hogy „szót ejtett arról is, minden közösség képviselőjével beszélgetni kíván, amelynek a nyelvén folynak az adások a VRTV-ben”[10].
Ezek szerint Karadžić a pártelnököket látogatja majd sorra, nem pedig azoknak a községeknek a vezetőségét, amelyekben a nemzeti közösségek tagjai nagyobb számban élnek?
A vezérigazgató miért nem szervezett közvitát „a magyar közösséget érintő műsorok sugárzásáról”? Vagy a VMSZ képviseli a magyar közösséget? Számára a pártelnök véleménye fontosabb, mint a nézőké? Az senkit nem is érdekel?

A tömegtájékoztatásról és a médiáról szóló törvény szerint „a közszolgálati médiaintézmények és az ilyen intézmények elveivel összhangban működő más médiák különösképpen kötelesek a jelenségekről, eseményekről és személyiségekről kellő időben és pártatlanul tájékoztatni, lehetővé tenni a közösségben uralkodó eszmék és nézetek kifejezésre juttatását, a tolerancia szellemében folyó vitára késztetni minden közérdekű témával kapcsolatban, különféle tartalmú műsorokat gyártani és a szolgáltatások lehető legmagasabb minőségi szintjére törekedni” (10. szakasz)[11].
A törvény kizár mindenfajta pártalapú tájékoztatást! Szerbiában melyik közszolgálati média tartja ezt tiszteletben?

A VMSZ elnöki tisztségét öröklő Pásztor Bálint – sajtójelentések szerint – „kiemelte: ennek a pártnak rendkívül fontos, hogy a nemzeti kisebbségek, így a magyar kisebbség tagjainak is garantált joguk legyen az anyanyelvükön történő tájékoztatáshoz”[12]. Szerinte az RTV-nek megvan az emberi kapacitása, hagyománya és tudása a feladatoknak az elvégzéséhez, ebben pedig a párt támogatni fogja őket”[13].
– Elégedettek vagyunk a programmal, tudjuk, hogy nagy kihívás a kisebbségi közösségek tájékoztatásának megőrzése. Az igazgatóban őszinte partnert látunk – tette hozzá a VMSZ elnöke[14]. – Hogy a jó még jobb legyen – írta a pártelnök a találkozóról[15].
Ezek szerint Pásztor Bálint elégedett a magyar nyelvű tájékoztatással. Hogyisne lenne, hiszen szinte napszámszerűen a Magyar Szó címoldalán szerepel, akármilyen jelentéktelen ügyről is van szó!

Az ifjú pártelnöknek – akárcsak e sorok írójának – lehet ilyen vagy olyan véleménye a magyar nyelvű tájékoztatásról, csak ez éppen semmit nem változtat a szomorú tényeken.
Pásztor Bálintnak tudnia kellene, hogy a szerb alkotmány (51/1) szakasza) szerint „mindenkit megillet a közérdekű kérdésekről való hiteles, átfogó és kellő időben történő tájékoztatásra való jog, és a tömegtájékoztatási eszközök e jogot kötelesek tiszteletben tartani”[16].
A nemzeti kisebbségek jogainak és szabadságainak védelméről törvény (17/1 szakaszában) is azt írja, hogy „a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyeknek joguk van a saját nyelvükön való teljes és elfogulatlan tájékoztatásra, beleértve az információk és eszmék kinyilvánításának, átvételének, továbbításának és cseréjének a sajtó és más tömegtájékoztatási eszközök útján történő jogát is” [17].
A baj ott kezdődik, hogy senki nem ellenőrzi, a jog az anyanyelvű tájékoztatásra a gyakorlatban hogyan valósul meg. Huzamosabb ideje ugyanis nem készült alaposabb elemzés a magyar nyelvű tájékoztatás állapotáról, helyzetéről és súlyosbodó problémáiról. Egy ilyen analízis gyorsan kimutatná, hogy a jelenlegi magyar nyelvű (MNT alapítású) tájékoztatás – a junior Pásztor véleményével ellentétben – nem hogy „jó”, hanem úgy rossz, ahogy van. Soha nem volt ilyen alacsony szinten! Ideértve a TV műsorokat is!
Veljko Krstonošić, a Demokrata Párt (DS) újvidéki Városi Bizottsága elnöke által a tavaly március 31-én közölt adatok szerint „a vajdasági közszolgálati televízió (VRTV) első programjának nézettsége a tartományban, a március 19-e és 26-a közötti héten, 0,67 százalék, a második programé pedig (amelyen a magyar nyelvű műsorokat is közvetítik – B.A.) mindössze 0,04 százalék volt”[18].
Néhány ellenzéki párt újvidéki bizottsága szerint „a VRTV nem tesz eleget a közszolgálati funkciójának” – közölte akkor a 021.rs [19].

Klemm József honosította meg az elvet – még 1999-ben, amikor az ideiglenes MNT-ben ő maga volt a tájékoztatási megbízott –, miszerint „a vajdasági magyar újságírásnak nemcsak nyelvében, hanem szellemiségében is magyarnak kell lennie”[20].
Ezt az elvet fejlesztette tovább Kabók Erika és Fremond Árpád az MNT által tavaly elfogadott médiastratégiában[21].
Az MNT alapítású médiák, vagyis ez az egész eltartott Pásztorpress birodalom – Magyar Szó, Hét Nap, Pannon Rádió és Televízió, Szabadkai Magyar Rádió –, teljes pártbefolyás alatt és a testület, pontosabban Fremond Árpád elnök (volt VMSZ alelnök) „politikai beállítottságának szájíze”[22] szerint tájékoztat.
Ennek az eredménye a szolgalelkű újságírás: olyan témák és cikkek gyártása, amelyek lényege a jelenlegi Fideszes/Véemeszes (NER-es) politika és vezető politikusaik előtti hajlongás, a kötelező hurráoptimizmus, a közösség társadalmi, politikai és egyéb helyzetének rózsaszínre festése – magyarán a félretájékoztatás, a népbutítás. Aki pedig a józan ész által feltehető kérdéseket feszegeti, arra rásütik, hogy „nem eléggé magyar”[23] (újságíró).

A vajdasági magyar médiában ma már nem, vagy csak nagy ritkán lehet olvasni/látni vezércikket, kommentárt, oknyomozó írást, riportot. A sajtó teljesen elveszítette az eredeti, hatalom-ellenőrző szerepét!
Az ilyenfajta (propaganda) tájékoztatás a VMSZ és a vele hatalmi koalícióban lévő nacionalista Szerb Haladó Párt (SNS) meghosszabbított keze. Arcátlanul semmibe veszi a médiatörvényt, az Európai Parlamentnek és az Európa Tanácsnak a szerbiai médiával kapcsolatos állásfoglalásait[24]! II. Pásztor (Bálint) pártvezérnek ez „jó” és még jobbá (érts: szolgalelkűbbé) kell tenni! Nem csoda, hogy „az igazgatóban őszinte partnert lát”[25], akivel közös az érdekük is, a jelenlegi rendszer fenntartása! Képtelen volt bármilyen javaslatot vagy netán követelést megfogalmazni a vajdasági magyar média helyzetének javítására!
Karadžić szabadkai látogatása, Pásztor „lábához járulása” nem más, mint a tájékoztatás és a tévénézők megalázása!

 BOZÓKI Antal

__________
[1] hem: Frissülnek a Vajdasági Rádió és Televízió műsorai. Magyar Szó, 2024. július 13. 1., 5.
[2] hem: Frissülnek a Vajdasági Rádió és Televízió műsorai. https://www.magyarszo.rs/vajdasag/szabadka/a.311619/Frissulnek-a-Vajdasagi-Radio-es-Televizio-musorai, 2024. július 12. 14:15.
[3] hem, az 1-es jegyzetben.
[4] Fehér Szilvia. Pásztor: Elégedettek vagyunk a Vajdasági RTV magyar nyelvű programaival. https://www.vajma.info/cikk/media/3741/Pasztor-Elegedettek-vagyunk-a-Vajdasagi-RTV-magyar-nyelvu-programaival.html, 2024. július 12. 15:35
[5] (SZMSZ) Hogy a jó még jobb legyen. https://szmsz.press/2024/07/12/hogy-a-jo-meg-jobb-legyen/,
2024. július 12. 18:10
[6] Híradó. https://media.rtv.rs/hu/hirado/93520, 2024. július 12. 19,30 11:00-13:06
[7] Regulatorno telo za elektronske medije. https://www.rem.rs/sr-lat#gsc.tab=0
[8] Goran Karadžić lett a Vajdasági RTV vezérigazgatója. https://szmsz.press/2023/10/20/goran-karadzic-lett-a-vajdasagi-rtv-vezerigazgatoja/, 2023. október 20. 18:11
[9] (Istinomer/N1/Medija centar Beograd) Novinar, zamenik Porfirija, političar: Ko je Goran Karadžić, novi v.d. direktora RTV? [Újságíró, Porfirije helyettese, politikus: Kicsoda Goran Karadžić, a VRTV új megbízott igazgatója?] https://mc.rs/novinar-zamenik-porfirija-politicar-ko-je-goran-karadzic-novi-vd-direktora-rtv/za-medije/detaljno/5696, 2023. szeptember 5.
[10] hem, a 2-es jegyzetben.
[11] ZAKON O JAVNOM INFORMISANJU I MEDIJIMA. "Sl. glasnik RS", br. 92/2023. https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_javnom_informisanju_i_medijima.html, vagy
TÖRVÉNY A TÖMEGTÁJÉKOZTATÁSRÓL ÉS A MÉDIÁRÓL. A Szerb Köztársaság Hivatalos Közlönye, 83/2014., 58/2015 szám és 12/2016 - hiteles értelmezés. https://www.mnt.org.rs/dokumentum/torvenyek-es-egyeb-jogi-dokumentumok-magyar-nyelven
[12] „Hogy a jó még jobb legyen” A Vajdasági RTV vezérigazgatójával tárgyalt a VMSZ elnöke2024. július 12. 18:10
[13] „Hogy a jó még jobb legyen”. https://szmsz.press/2024/07/12/hogy-a-jo-meg-jobb-legyen/, 2024. júl. 12. 18:10
[14] Uo.
[15] Uo.
[16] A SZERB KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYA. A tájékoztatásra való jog (51. szakasz)
Az SZK Hivatalos Közlönye, 98/2006. szám. https://www.mnt.org.rs/dokumentum/torvenyek-es-egyeb-jogi-dokumentumok-magyar-nyelven
[17] TÖRVÉNY A NEMZETI KISEBBSÉGEK JOGAINAK ÉS SZABADSÁGAINAK VÉDELMÉRŐL. JSZK Hivatalos Lapja, 11/02. szám, Szerbia és Montenegró Államközösség Hivatalos Lapja, 1/03. szám – Alkotmányos Alapokmány és a Szerb Köztársaság Hivatalos Közlönye, 72/09. szám – másik törvény, 97/13. szám – AB és 47/2018. szám
[18] NS opozicija o RTV-u: Minorna gledanost, Mirovićeva i Vučevića struja u borbi za direktora.
[Az újvidéki ellenzék a VRTV-ről: Minor nézettség, Mirović és Vučević hívei az igazgatóságért folyó küzdelemben]. https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/336367/NS-opozicija-o-RTV-u-Minorna-gledanost-Miroviceva-i-Vucevica-struja-u-borbi-za-direktora.html, 2023. március 31. 14:34 > 14:40
[19] Uo.
[20] Bővebben lásd a „Közéleti estek” az Európa Kollégiumban c. írásom. https://delhir.info/2022/04/15/kozeleti-estek-az-europa-kollegiumban/, 2022.április 15. 19:58
[21] Bővebben lásd az Úgy rossz, ahogy van! c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=15867, 2023. október 16.
[22] Uo. Lásd még a Pártalapú „eligazítás” c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=16353, 2024. május 22.;
[23] Annemarie Vicsek. https://www.facebook.com/drpasztorbalint, 2022. november 24. 21:23 alatt. Lásd még az Emlékmű helyett fasizmus ellenes plató (3.) c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=15067, 2022. december 6.
[24] Bővebben lásd A VMSZ-ES PROPAGANDA TÁMOGATÁSA KÖZPÉNZBŐL c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=16238, 2024. március 29.
[25] SZMSZ – lásd az 5-ös alatti írást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése