2024. július 16., kedd

Bojkott is jöhet, de más opciókat is mérlegelnek az EU-tagállamok Magyarországgal szemben

A Szabad Európa honlapja

2024. július 16.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Nem elintézett tény a magyar EU-elnökség külügyminiszteri találkozójának bojkottja
Egyes sajtójelentésekkel szemben még nem eldöntött tény, csak egy a sok lehetőség közül az augusztus végi budapesti informális kül- és védelmi miniszteri tanácsülés uniós bojkottja – tájékoztatták a Szabad Európát bennfentes források.

Egy másik cikkünkben arról számoltunk be, hogy az Európai Bizottság elnökének utasítására a brüsszeli testületet biztosok helyett csupán magas rangú tisztviselők képviselik majd a magyar EU-elnökség alatt tartandó informális tanácsüléseken. Az is eldőlt, hogy a biztosi testület nem utazik Budapestre.

Hogyan boríthatja fel a Donald Trump elleni merényletkísérlet az amerikai elnökválasztást?
Az előző amerikai elnök elleni szombati merényletkísérlet erőteljesen felrázta a választási kampányt. A Szabad Európa elemzőket kérdezett arról, hogy miként is befolyásolhatják a történtek a versenyt Joe Biden és Donald Trump között.

Biden az elődje és egyben kihívója elleni támadás után a nemzethez intézett beszédében nyugalomra intette az embereket, azt kérve, hogy békésen oldják meg a nézeteltéréseiket, és utasítsák el a politikai erőszakot.

Panasszal fordult az EU-hoz egy magyar bíró a „méltatlan mélységben” lévő fizetések miatt
Az Európai Bizottsághoz fordult a Budapest Környéki Törvényszék egyik bírája, amiért immáron három éve nem emelkedtek a fizetések az igazságszolgáltatásban a törvényi szabályozás elégtelensége miatt, ezzel pedig szerinte tartósan és rendszerszinten sérül az igazságszolgáltatás intézményi függetlensége.

Törley Katalin: Bosszú a kedvelt iskolaigazgatók kirúgása
Elkeserítő és borzasztó, hogy a Kölcsey Ferenc Gimnázium közkedvelt igazgatója nem folytathatja a munkáját – mondta Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója, az iskola kirúgott tanára, aki ugyanakkor nem csodálkozik a lépésen, azt egyértelműen bosszúnak tartja.

Polgármester lett az ex-fegyverkereskedő, az építési vállalkozó és a kétszázmilliós csalással vádolt férfi is
Polgármester lett az a férfi, akit azért ítéltek el, mert egy furcsa fegyverbizniszben többek között két Kalasnyikovot meg három rakétakilövőt adtak-vettek, azonban a falubelieket mindez nem érdekelte. Egy másik településen a választók bizalmat szavaztak annak a férfinak, aki ellen most is eljárás folyik, mert 222 milliót csalt el. Papíron 1990 óta szabad választások vannak Magyarországon.

Kína és Oroszország közös haditengerészeti gyakorlatozásba kezd
A kínai és az orosz haditengerészet közös járőrözésbe kezd a Csendes-óceán nyugati és északi részén, miután a NATO néhány napja az ukrajnai invázió „meghatározó segítőjének” minősítette Pekinget.
 
Amit még tudni érdemes
Koronatanú: Rogán Antalt és Orbán Viktort akarta meggyőzni ártatlanságáról Simonka György (24.hu)
A tanú úgy tudja, hogy a Fidesz volt politikusa egyeztetett a büntetőeljárásról Rogán Antallal, Kubatov Gáborral, akiktől információkat is kapott ügyéről, sőt – szerinte – Simonka György arra is utalt, hogy az érdekében az eljárást is befolyásolják.

Kifulladni látszik az Orbán-kormány háborús propagandája, a magyarok csupán 4 százaléka hiszi, hogy a honvédség a NATO nélkül is meg tudja védeni az országot (Népszava)
Kevesebben félnek attól, hogy Magyarország belesodródhat az orosz-ukrán háborúba, mint egy évvel korábban – derült ki a Publicus Intézet kutatásából.

 Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése