2024. július 19., péntek

A PÁRTPOLITIKAI LABDA VISSZAPATTANT AZ ÚJVIDÉKI EGYETEMEN

A bevállalós haladópárti rektor esete az egyetemistákkal

 
„Rektor, nem szép, hogy hazudsz”, „Madić, haladó hazudozó” és „Madić, az SZHP (SNS) rektora!!” – transzparensek az Újvidéki Tudományegyetem Rektorátusának falán (Fotó: privát)


A rezsimhű sajtó sajnos nem tájékoztatja a közvéleményt az Újvidéki Tudományegyetem Rektorátusán zajló legújabb eseményekről. Van mit elhallgatni, eltussolni, igyekezetüket azonban a tüntető egyetemi hallgatók a rektorátus falára kötözött, botrányos kinézetű és tartalmú feliratokkal hiúsították meg.
A rektort a saját munkahelyén fogadták azok a transzparensek, óriásfeliratok, rajzok, amelyek hazudozással, pártpolitizálással vádolják a – 14 kart, 5.000 egyetemi dolgozót és mintegy 50.000 egyetemi hallgatót felölelő Újvidéki Egyetem – első emberét, képviselőjét. A tüntetők a blokád ideje alatt a rektort és munkatársait nem is engedték be a rektorátus épületébe, így távmunkára kényszerültek.


A mostani események a bölcsészkar márciusi megszállásának a következményei. Az előzményekhez tartozik, hogy a nyilatkozatok szerint „a bölcsészkaron 2022 óta vannak problémák a hallgatók szerveződésével, amikor is az Egyetemista Parlament képviselőinek megválasztásakor számos szabálytalanságra derült fény, amelyeket az illetékes ellenőrzés is megállapított”[1].
Az idén március 28-án éleződött ki újból a helyzet a bölcsészkaron, amikor fiatalok (beazonosíthatatlan huligánok és más egyének által támogatott) egy csoportja „nem sokkal tizenkét óra előtt gyülekezni kezdett a kar épülete előtt az Egyetemista parlament (Ivana Macak elnök és Aleksandar Gajić bizottsági tag) meghívására, hogy az intézmény mondjon fel tanárának, Dinko Gruhonjićnak az állítólagos gyűlöletbeszéd miatt”[2].
A csődület zászlókkal, hangosítókkal, Koszovóról szóló dalokkal vonult fel és miután a rendőrség nem tett ellenük semmit, nagy lánccal zárták le és megszállták a bölcsészkart. Az épületből a hallgatók, tanárok és ott dolgozók mellékajtókon menekültek ki. A tüntetést a hálózsákokban eltöltött négy nap után, március 31-én „ideiglenesen felfüggesztették”.
A fordulat nyilván annak hatására történt, hogy az intézményt (minden bejelentés nélkül) „két újvidéki kar dékánjának kíséretében felkereste Dejan Madić[3] rektor. Ezt követően az esti órákban a magukat egyetemistáknak nevezők elhagyták az épületet”[4].

Június folyamán aztán a viszonyok tovább feszültek, mivel időszerűvé vált a Bölcsészettudományi Kar (BTK) Egyetemista Parlamentje tagjainak megválasztása. Időközben azonban létrejött a bölcsészek Egyetemisták az önkényuralom ellen (STAV) nevű csoportosulása, amely két alkalommal is megakadályozta a választások lebonyolítását, mivel szerintük elfogadhatatlan a választási feltételrendszer és ennek megváltoztatását követelték.
A rektor az Egyetemista Parlament segítségére sietett és felkínálta a rektorátus épületét a BTK hallgatói önkormányzatának a megválasztására. Ezt megakadályozandó a STAV kénytelen volt június 12-e délutánjától zárlat alá helyezni az Újvidéki Tudományegyetem székhelyét[5], a rektorátust. A STAV tagjai azt mondták, hogy a törvények és a szabályzatok értelmében a parlamentet a Bölcsészettudományi Kar épületében kell megválasztani[6].

A rektorátus zárlatára az után került sor, hogy a STAV nem tudott megegyezni Dejan Madićty rektorral a bölcsészkari választásokkal kapcsolatban. A csoportosulás tagjai követelték a hatályos szabályzat módosítását, mivel az restriktív és favorizálja az Egyetemi Hallgatók Szövetségének listáját, ami miatt „egy lista nem választás” mottóval tiltakozásokat is szerveztek[7]. „Az illetékesek továbbra se válaszolnak az egyetemisták követeléseire, hogy változtassák meg a hallgatói parlament választási szabályzatát, hogy az Egyetemi Hallgatók Szövetségének ne legyen monopóliuma, mint ahogy eddig volt”[8].

A 021.rs úgy tudja, „a módosítás célja, hogy más hallgatók is indulhassanak a választásokon”[9]. A rektortól a STAV tagjai azt követelték, hogy „biztosítson tisztességes feltételeket a Bölcsészettudományi Kar Hallgatói Parlamentje tagjainak megválasztásához”[10].
– A rektorral folytatott korábbi beszélgetés után a hallgatók elvi megállapodást kötöttek arról, hogy miként teljesítik majd az igényeiket..., de előrelépés mégsem történt – közölte az SZMSZ[11].

A Dejan Madić rektort piros orral ábrázoló karikatúra (lásd a fotót) és a többi banner a sikertelen tárgyalások után jelent meg a rektorátus falán.
A fiatalok az újságíróknak elmondták, hogy az épület biztonsági szolgálata parancsot kapott Madić rektortól, hogy távolítsa el a blamáló feliratokat, de a hallgatók ezt nem engedélyezték, emiatt a biztonságiak kihívták a rendőrséget. A rendőrség csupán igazoltatta a hallgatókat.
Az igazoltatás után a rendőrök távoztak – közölte az Autonomija portál július 8-án[12]. A rektori hivatalra később újabb plakátok is felkerültek.

– Megtartottak egy rendkívüli dékáni kollégiumot az Újvidéki Egyetemen, melyet Dejan Madić rektor vezetett, és az egyetlen napirendi pont mi voltunk, azaz a rektorátus munkájának zárlat alá helyezését vitatták meg. Kíváncsiak vagyunk, miért nem hívták össze ugyanezt a kollégiumot akkor, amikor négy napon át zárlat alatt volt éppen a Bölcsészettudományi Kar épülete – közölték az STAV tagjai[13]. Hozzátették, hogy az ülésen szóba került, hogy a rendőrség fogja őket eltávolítani, vagy egy „új biztonsági szolgálat, azaz az SZHP verőlegényei”, és hogy bűnvádi feljelentéseket nyújtanak majd be ellenük[14].

A bölcsészkarhoz kötődő eseményeknek VMSZ-es vonatkozása is van. Miroslav Ilić, a Szabad Polgárok Mozgalma (PSG) tartományi Bizottságának elnöke, tartományi képviselő „a hatalom botrányos döntése”[15] kapcsán kiadott közleményében arról értesítette a nyilvánosságot, hogy Ivana Macakot, az újvidéki Bölcsészettudomány Kar Hallgatói Parlamentje elnökét és Aleksandar Gajićot, a választási bizottság tagját, „akik ellen fegyelmi eljárás folyik a hallgatók elleni erőszak miatt, alkalmazták a Tartományi Képviselőházban”[16]. Gajićot „Juhász Bálint (házelnök – B.A.) tanácsosaként alkalmazták”[17].– Ez mutatja a legjobban, hogy a SNS hogyan jutalmazza meg a verőlegényeit […] Juhász Bálint bizonyára jó tanácsokat kap majd Gajić úrtól azzal kapcsolatban, hogy hogyan számoljon le az ellenzékkel – értékelte Miroslav Ilić[18].

Kétségtelen, hogy a hatalom által támogatott visszahúzó erők és a demokratikus választásokért küzdő hallgatók között egyenlőtlen küzdelem folyik.
– A politikát ismételten be fogják vezetni a nagykapun az egyetemre (visszaélve az egyetemista parlament szervezeti formájával), habár ez a törvény szerint kimondottan tilos – mutatott rá Ivanka Popović, a Belgrádi Tudományegyetem előző rektora[19]. Ez pedig elkerülhetetlenül az egyetemi önkormányzat további „összeomlásához és marginalizálásához vezet, csökkentve a társadalom demokratizálódási lehetőségeit az autokrata hatalom javára. Az akadémiai közösség kötelessége, hogy ezt ne engedje megtörténni, de a következményekért is felelősséget visel, amennyiben továbbra is néma marad”[20].
Az egész Újvidéki Egyetem és az univerzitási autonómia szellemiségének meggyalázása zajlik Madić rektor mandátuma és vezetése alatt. A haladó párti módszerek ellen sajnos csakis ugyanolyan eszközökkel lehet küzdeni. Ennek állítottak példátlan vizuális emléket a rektorátus falán napokig lógó hatalmas transzparensek, és ha cikkek erről érdemben nem is születtek, félő, hogy a sokatmondó fotók bekerülnek a rektorátusról szóló történeti összefoglalókba. Vajon mekkora szégyen kell, hogy összedőljenek a rektorátus diadalmasnak álmodott oszlopai?

BOZÓKI Antal 
__________
[1] Az Egyetemista parlament munkáján is tükröződik a szerbiai politikai helyzet. https://szmsz.press/2024/03/28/a-egyetemista-parlament-munkajan-is-tukrozodik-a-szerbiai-politikai-helyzet/ 2024. márc. 28. 13:22
[2] Fiatalok csoportja rontott be és blokkolta a bölcsészkart, Dinko Gruhonjić menesztését követelik. https://szmsz.press/2024/03/28/fiatalok-csoportja-rontott-be-es-blokkolta-a-bolcseszkart-dinko-gruhonjic-meneszteset-kovetelik/, 2024. márc. 28. 17:39
Bővebben lásd a RENDSZERÖSSZEOMLÁS: AZ ÚJVIDÉKI BÖLCSÉSZKAR AUTONÓMIÁJÁNAK BOTRÁNYOS TIPRÁSA c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=16256, 2024. április 6.
[3] Aleksandar Latas: Dejan Madić. Danas, 2024. április 3. 13., és Zoran Radovanović: Novosadska mrkla noć [Újvidéki sötét éjszaka]. Danas, 2024. április 3. 14.
[4] Ideiglenesen felfüggesztették az újvidéki bölcsészkar blokádját
https://szmsz.press/2024/04/01/ideiglenesen-felfuggesztettek-az-ujvideki-bolcseszkar-blokadjat/, 2024. ápr. 1. 10:17, és Ideiglenesen felfüggesztették az újvidéki bölcsészkar blokádját.
https://szmsz.press/2024/04/01/ideiglenesen-felfuggesztettek-az-ujvideki-bolcseszkar-blokadjat/, 2024. ápr. 1. 10:17
[5] (Beta) Odloženi izbori za studentski parlament Filozofskog fakulteta [A Bölcsészettudományi Karon elhalasztották az egyetemi parlamenti választást]. Danas, 2024. június 14. 9.
[6] (Beta) Blokada Rektorata se i dalje nastavlja [A Rektorátus blokádja folytatódik]. Danas, 2024. július 3. 9.
Lásd még: Rektorat fest i Rektorat kviz [Rektorátus fesztivál és rektorátus kvíz. Danas, 2024. július 8. 7., és v-ár Egy lista nem választás. Magyar Szó, 2024. július 6. 5., és/vagy https://www.magyarszo.rs/kozelet/belfold/a.311302/Egy-lista-nem-valasztas, 2024. július 6. 9:02
[7] Lásd a Beta írását az előző jegyzetben.
[8] (Beta) Novi transparenti protiv Madića: „Rektore, nije lepo što lažeš” [Új bannerek Madić ellen: Rektor, nem szép, hogy hazudsz]. Danas, 2024. július 11. 8.
[9] Továbbra is blokád alatt az Újvidéki Rektorátus. Nem adják fel a hallgatók. https://szmsz.press/2024/07/04/tovabbra-is-blokad-alatt-az-ujvideki-rektoratus/, 2024. júl. 4. 9:14
[10] Lásd a 8-as alatti írást.
[11] Lásd a 9-es alatti írást.
[12] Blokada Rektorata i dalje traje, novi transparenti protiv rektora. https://autonomija.info/blokada-rektorata-i-dalje-traje-novi-transparenti-protiv-rektora/, 2024. július 8. Lásd még (Beta) Rektor Dejan Medić zvao policiju [Dejan Medić hívta rendőrséget]. Danas, 2024. július 12. 9.
 
[13] v-ár Egy lista nem választás. Magyar Szó, 2024. július 6. 5., és/vagy https://www.magyarszo.rs/kozelet/belfold/a.311302/Egy-lista-nem-valasztas, 2024. július 6. 9:02
[14] UO.
[15] D.D.: Skandalozna odluka vlasti [A hatalom botrányos döntése]. Danas, 2024. július 5. 8.
[16] Uo.
[17] Uo.
[18] Uo.
[19] Univerzitet za polititičke obračune [Egyetem a politikai leszámolásokért]. Danas, 2024. április 3. 9.
[20] Uo.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése