2024. július 26., péntek

Fenyegetések és zsarolások hálójába látszik gabalyodni a magyar kormány a Lukoil-ügyben

A Szabad Európa honlapja

2024. július 26.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Lukoil-stop: újabb országokkal kerül szembe a magyar kormány
Fenyegetések és zsarolások hálójába látszik gabalyodni a magyar kormány, amikor az orosz olajért az Európai Békekeret kifizetéseinek blokkolásával fenyeget – jelentette ki állandó brüsszeli tudósítónk. Eközben a sokat hangoztatott nemzeti érdekek is összecsapnak, azonban már európai és szövetségesi szinten.

Olimpiáról a kormányba vagy a parlamentbe – sportolók, akik a politikában is bizonyítottak
A hivatalosan pénteken kezdődő párizsi olimpiai játékok magyar indulóit nézve szinte biztosak lehetünk benne, hogy néhány fiatal sportoló előbb-utóbb a politikába is belekóstol majd. Összeállításunkban azokat vettük végig, akiknek sikerült.

Oktatáskutató: Semmit sem jelent, hogy hányan jelentkeztek pedagógusképzésre
Olyan nagy a lemorzsolódás és azoknak a végzetteknek az aránya, akik meg sem kezdik a tanári pályát, hogy a jelentkezők száma alapján nem lehet sikerkommunikációt folytatni, mert súlytalan és felelőtlen lenne – mondta Ercse Kriszta oktatáskutató. Arra reagált, hogy a felvételi ponthatárok kihirdetése után a felsőoktatásért felelős miniszter közölte, hogy 2022-höz képest duplájára nőtt a pedagógusképzésre felvettek száma.

Joe Biden ígéretet tett a demokrácia és Ukrajna védelmére elnöksége utolsó hónapjaiban
Ez volt az amerikai elnök első nyilvánosság előtti megszólalása, amióta hosszas hezitálás után hétvégén bejelentette visszalépését a választási versenytől. Szavai szerint a jelenlegi alelnök, Kamala Harris – akit ismét a támogatásáról biztosított – a Fehér Házban is azon dolgozna, hogy az Egyesült Államok „erős, biztonságos és a szabad világ vezetője maradjon”.

Kínában fokozatosan emelni fogják a kötelező nyugdíjazási korhatárt
A napokban bejelentett intézkedés lehetővé teszi, hogy az emberek tovább dolgozzanak, így enyhítve a nyugdíjalapok nehézségeit, miután számos tartományban már most is jelentős deficittel küzdenek.
 
Amit még tudni érdemes
Csak az adósságok kamataira 3000 milliárdot fizet idén az Orbán-kormány, és ebben még nincs benne az új kínai kölcsön költsége (Népszava)
A magyar állam még tavasszal felvett egymilliárd euró hitelt kínai állami bankoktól, de az  ügyletről elfelejtett hírt adni.   

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése