2024. július 11., csütörtök

Nem marad válasz nélkül az EU részéről a sokak szerint orosz érdekeket szolgáló orbáni „békemisszió”

A Szabad Európa honlapja

2024. július 11.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Jön a válasz a magyar soros EU-elnökség első, viharos hete után
Botrányoktól volt hangos Magyarország második soros európai uniós elnökségének már az első hete is. A közösségi intézmények ezért meg is tették az első barátságtalan gesztusokat a magyar elnökség felé a szerintük Vlagyimir Putyin érdekeit szolgáló orbáni békemisszió miatt.

Az EU-tagországok nagykövetei szerdán szinte kivétel nélkül megkérdőjelezték magyar kollégájuk azon érvelését, miszerint Orbán Viktor szigorúan saját szakállára tárgyalt Moszkvában, értesüléseink szerint azonban senki nem javasolta a soros elnökség hatásköreinek megvágását vagy más ellenlépéseket.

Legalább 13 milliárdba kerültek az államtitkár szerint használhatatlan egészségügyi fejlesztések
Takács Péter, az egészségügyért felelős államtitkár tavasszal fakadt ki egy előadásában, hogy mennyire félrementek bizonyos informatikai fejlesztések a szektorban. Az illetékes több rendszert is kifejezetten használhatatlannak nevezett. Annak jártunk utána, hogy mennyibe kerültek ezek, és kik szállították le a kifogásolható programokat.

Térképre tettük Mészáros Lőrinc összes eddig megtalált necces vasúti beruházását
Vas nélküli vasbeton; valótlan tartalmú jegyzőkönyvek alapján átvett és kifizetett, el nem készült korszerűsítés; ki nem fizetett alvállalkozók, ötmilliárdból „meggyorsított”, később befejeződő felújítás – mindez természetesen rengeteg és annál is több közpénzért. Pillantson bele ön is Mészáros Lőrinc és a vasúti állam mézesheteibe!

Távozik a külügyi intézet vezérigazgatója, friss mesterdiplomás utódja lehet
Távozik Schőberl Márton a Magyar Külügyi Intézet vezérigazgatói posztjáról – értesült a Szabad Európa. Több kormányközeli forrásunk szerint egy 24 éves fiatal lehet az utódja.

Elmaradt EU-csúcs, jogállamisági kérdések, bővítés – az első magyar EU-elnökség 180 napja
Magyarország július 1-jével másodszor is az Európai Unió Tanácsának soros elnöke lett. Tizenhárom és fél év telt el az első, 2011-es és a mostani elnökség között – nehezen összehasonlítható a kettő. Vagy mégis? Az EU szomszédságában akkor is konfliktusok dúltak, versenyképességi problémák merültek fel, ott volt a bővítés kérdése, s jelen voltak már a jogállamisági, demokratikus aggályok is. Megnéztük, hogyan telt a tizenhárom évvel ezelőtti magyar soros elnökség.

Joe Biden a NATO-csúcson: Oroszország nem győzedelmeskedhet
Az amerikai elnök ismét arra figyelmeztetett, hogy Oroszország Ukrajna felszámolására törekszik, és leszögezte, hogy ez nem fog sikerülni, illetve bejelentette, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei további fegyverekkel, köztük újabb légvédelmi rendszerekkel fogják ellátni Kijevet.

Még két embert szűrtek ki a gyermekotthonok vezetői közül
A kegyelmi ügyet követő közfelháborodás után bizonyos, pontosan nem részletezett vizsgálatokat ígért az állam egyes, a gyermekvédelemben dolgozó szakembereknél. Ennek keretében csaknem mind a 273 kijelölt vezetőtmegvizsgálták. Közülük kettőt találtak személyiségzavarai miatt alkalmatlannak.

Fischer Iván lett az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának zeneigazgatója
Fischer Iván lett az EU kulturális nagyköveteként is fellépő, világhírű ifjúsági zenekar (European Union Youth Orchestra) zeneigazgatója. A karnagy továbbra is az általa alapított Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója marad, és változatlanul ellátja tiszteletbeli vendégkarmesteri feladatait az amszterdami Concertgebouw Zenekarnál és a berlini Konzerthausorchesternél.
 
Amit még tudni érdemes
Már az is elhiszi, hogy a korrupt Ukrajna nem érdemel segítséget, akinek nem jön be a kormány kampánya (444)
Már csak az orbáni panelekkel képesek kommunikálni Ukrajnáról azok is, akik egyébként a kormány háborús kampányát elutasítják.

4500 milliárd forint ment el a fideszes családpolitikára. Az eredmény: a gazdagok gazdagabbak lettek (Telex)
Kritikus szociológusok szerint a fideszes családtámogatási rendszerrel az a baj, hogy nem célozzák az intézkedéseket, vagy ha mégis, akkor inkább a társadalom felső rétegei felé. Vagyis nagyobb arányban tudják ezeket olyanok igénybe venni, akiknek nincs is igazán szükségük rá.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése