2024. július 19., péntek

Fogy a levegő a magyar EU-elnökség körül, a centrum igyekszik eltolni magától Orbán Viktort

A Szabad Európa honlapja
2024. július 19.

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Formálódik az európai politikai karantén Orbán Viktor körül
Több jel is arra utal, hogy az európai centrum igyekszik eltolni magától a diplomáciai magánakciókba és szélsőjobbos politikai aktivitásba bonyolódó Orbán Viktort. A soros magyar EU-elnökséget példátlan intézkedések érik, a Patrióták Európáért frakciója pedig nem kapott parlamenti tisztséget.

Újraválasztották Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökének
Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent a következő Európai Bizottság élére. A jelenlegi elnökre a minimálisan szükségesnél jóval többen, 401-en szavaztak, ellene 284-en. A politikus így most hozzáláthat a csapata felállításához.

Egy másik cikkünkben arról számoltunk be, hogy von der Leyen az Európa-ellenes és szélsőjobboldali erők kivételével mindenkinek kínált valamit csütörtök reggeli kortesbeszédében. A legnagyobb tapsot épp az váltotta ki, amikor Orbán Viktor „úgynevezett békemisszióját” Vlagyimir Putyin „lekenyerezési missziójának” nevezte.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-képviselője pedig Tarr Zoltán delegációvezetővel együtt még újraválasztása előtt egyeztetett az Európai Bizottság régi-új elnökével, akit meghívtak Budapestre is. Eközben három EP-szakbizottságban is alelnöknek választották a Tisza Párt képviselőit.

Majdnem puccs, megszavazott jutalom, feloszlatott fociklub: nem egyszerű az átmenet június és október között
Egyelőre komolyabb botrányok nélkül telt a június 9-i helyhatósági választások óta az idő azokban az önkormányzatokban, ahol váltás történt, de több helyen próbálkoztak a még regnáló önkormányzatok csalafintaságokkal. Ezekből szedtünk össze néhányat.

Gondola Zsolt Zoárd: Ellenzéki összefogással meg lehetett volna gátolni a Fidesz győzelmét Debrecenben
„A debreceni választási eredmény azt mutatja, hogy többségben vannak azok, akik elutasították a kínai akkumulátorgyárat. Először fordult elő a rendszerváltozás óta, hogy az ellenzék összességében több szavazatot kapott, mint a Fidesz. Ez azt mutatja, hogy ha az ellenzék összefogott volna, akkor meg lehetett volna ezt gátolni” – mondja a Civil Fórum Debrecen Egyesület képviselője. Hogy miért nem sikerült ez Gondola Zsoltnak, arról beszéltünk a Szabadon Pluszban.

Az ukrán elnök visszautasítja, hogy hazájáról bárki is Kijev háta mögött próbáljon egyezkedni
Volodimir Zelenszkij elutasított minden arra irányuló kísérletet, hogy Kijev háta mögött próbáljanak megegyezni Moszkvával. A kijelentés hátterében Orbán Viktor magyar miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnöknél tett látogatása áll.
 
Amit még tudni érdemes
"Van-e a házasságon kívüli – akár homoszexuális – partnerkapcsolata? Nevezze meg!" (HVG)
Elkezdődött a nevelőszülők átvilágítása, amelyhez képest még a képviselők nyilatkozattétele is csak tapintatos érdeklődés. Fizetségük beígért emelésének pedig csak a töredékét kapták meg az érintettek.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése