2024. július 17., szerda

Az Európai Tanács elnöke élesen elutasította és cáfolta Orbán Viktor javaslatait és állításait

 A Szabad Európa honlapja

2024. július 17.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Orbán Viktor javaslatai és állításai nyers elutasításra találtak Brüsszelben
Meglehetősen nyersen igazítja helyre a magyar miniszterelnököt annak javaslataira adott válaszában Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, aki elutasította Orbán Viktornak azt az állítását, miszerint az EU eddig „háborúpárti politikát” folytatott volna.

A Financial Times korábban megszerezte Orbán Viktor levelét, amelyet az EU-s vezetőknek küldött az ukrán, az orosz és a kínai elnökkel, majd pedig az amerikai republikánus elnökjelölttel folytatott tárgyalásairól. Ebben Orbán Viktor a lap szerint azt írta, hogy Donald Trump gyorsan véget vethetne az ukrajnai háborúnak, amely a közeljövőben radikálisan eszkalálódhat.

Donald Trump az ukrán segélyeket ellenző J. D. Vance-et választotta alelnökjelöltjének
A republikánus elnökjelölt a 39 éves és a politikában még újoncnak számító J. D. Vance ohiói szenátort, az Egyesült Államok ukrajnai támogatásainak éles bírálóját nevezte meg alelnökjelöltjének a november 5-i amerikai választásokra.

Februárban az európai politikai elit közvetlenül J. D. Vance-től hallhatta azt, hogy ellenzi az Ukrajnának nyújtott katonai segélyeket. Ha ezek a megjegyzései az éves müncheni biztonsági konferencián az első jelzésként szolgáltak, mostanra már hangosan konganak a vészharangok Európa-szerte, miután Donald Trump őt választotta alelnökjelöltjének.

Háromszor indultak el a reptérre, mire sikerült felszállniuk a gépre
Könnyen rémálommá válhat a családi nyaralás. A legtöbb gondot a sokat késő repülőjáratok okozzák, amire az utazási irodáknak sincsen ráhatásuk. A szakértő szerint fontos, hogy felkészülten, megfelelő anyagi tartalékkal vágjunk bele a nyaralásba, és nem árt tisztában lennünk a jogainkkal sem.

Roberta Metsola marad az EP elnöke, magyarok is versenyeznek posztokért
Kedd délelőtt megalakult az új Európai Parlament. A képviselők első intézkedésként elsöprő többséggel további két és fél évre bizalmat szavaztak a máltai Roberta Metsolának. A plenáris ülés első napján a tizennégy alelnököt és az öt kvesztort is megválasztják. A szakbizottsági vezetői posztokról még javában folyik az alkudozás.

1990 óta polgármester, de sosem lépett be pártba – interjú Szentkirály polgármesterével
„Tanyán nőttem fel, tanyasi embernek tartom magamat, és mint ilyennek, van egy zsigeri viszolygásom mindentől, ami hatalom, pártpolitizálás” – összegezte a Kecsup.hu kérdésére Szabó Gellért, akit 1990 óta minden önkormányzati választáson, azaz összesen kilenc alkalommal választottak meg Szentkirály polgármesterének. Nem tartja magát született vezetőnek, és bár több párt hívta, soha nem lépett be egyikbe sem.

Már követségeket is biztosít a Fidesz kedvenc őrző-védő cége, a Valton
Konzulátusok és nagykövetségek védelmét is átvette a Fidesz kihelyezett frakcióüléseit is biztosító Valton. Úgy néz ki, hogy Brüsszelben nagyjából ötször annyiért fogják ezt csinálni, mint az előző cég.

Jogerőssé vált a budapesti főpolgármester-választás végeredménye
A határidőig nem érkezett a választások eredményét megállapító határozatokkal szemben jogorvoslati kérelem – közölte a Nemzeti Választási Iroda.

Zelenszkij újabb békecsúcsra készül, szerinte huszonöt Patriot rendszerre van szüksége hazájának
Volodimir Zelenszkij úgy vélekedett, hogy Ukrajnának huszonöt Patriot rakétavédelmi rendszerre lenne szüksége. Az ukrán elnök a múlt heti washingtoni NATO-csúcsot követő első sajtótájékoztatóján három olyan lépést vázolt fel, amelyek szerinte elvezetnek a második nemzetközi békecsúcshoz.

Gyűlölet terjesztésének vádjával betiltottak egy magazint Németországban
A német belbiztonság betiltott egy szélsőjobboldali magazint, amelyet azzal vádolnak, hogy gyűlöletet szít a zsidók, a bevándorlók és a parlamentáris demokrácia ellen.
 
Amit még tudni érdemes
Beperelem, cáfolom, közzéteszem – Magyar Péter ígéretei (Telex)
Magyar Péter február eleje óta van jelen a közéletben, és ez idő alatt rengeteg megnyilvánulása volt, ilyenkor pedig gyakran be-becsúszott nála valamilyen hangzatos bemondás vagy ígéret. A lap most azt nézte meg, hogy mi lett néhány ilyen gyorsreagálású fogadkozásból.

93 milliós busz, túlárazások, rokoni szálak – megszereztük a jelentést arról, hogyan szórta a pénzt Vári Attila idején a vízilabda-szövetség (24.hu)
Vári Attila vezetése idején a vízilabda-szövetség darabonként 25 ezer forintért vett galléros pólókat, ilyenekért most 8 ezret fizet. Vásároltak egy 93 milliós Mercedes buszt is, amit üzemeltetésre tovább adtak, és a bérlőnek fizettek a használatáért, majd végül az új vezetés csak féláron tudta értékesíteni.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége
szabadeuropa@rferl.org 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése