2024. július 18., csütörtök

Épp csak felállt az új összetételű Európai Parlament, máris elítélte Orbán Viktor moszkvai útját

A Szabad Európa honlapja

2024. július 18.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Európai Parlament: Jogsértő volt Orbán Viktor moszkvai útja, következmények kellenek
Az új összetételű EP súlytalannak tartja és elítélte Orbán Viktor moszkvai „békemisszióját”, amely az elfogadott állásfoglalás szerint nem képviseli az Európai Uniót, illetve sérti a közösségi szerződéseket és a közös külpolitikát, tehát a lojális együttműködés elvét is. A képviselők kimondták, hogy „ennek a jogsértésnek Magyarországra nézve következményeket kell maga után vonnia”.

Szenes Zoltán: A hadseregben humánpolitikai kísérlet zajlik
A nyugállományú vezérezredes és a Magyar Honvédség volt parancsnoka szerint a hadseregben furcsa ellentmondás tapasztalható: míg a hivatásos tiszteket nem engedik kiválni a rendszerből, bizonyos kor felett tömegesen bocsátják el őket. A seregben komoly egzisztenciális félelem van.

Mándi László: Mi leszünk a leghangosabb őrkutya Debrecenben
„Ki fogjuk követelni a debreceni városvezetéstől, hogy működjön az a környezeti ellenőrző rendszer, amit megígért. Ha bármilyen szabálytalanságot tapasztalunk az akkugyár építésénél, mi ott leszünk, ezt ígérhetem” – mondja Mándi László. A Momentum – több ellenzéki párttal együtt – őt jelölte debreceni polgármesternek, és bár nem nyert, azt mondja: ott lesz a városvezetés sarkában, és nem hagyja, hogy ellazsálják a munkát. A választási kudarc okairól kérdeztük őt a Szabadon riportjában.

Eltüntették a régi freskókat, vakító fehérek lettek a falak a veszprémi székesegyházban
Civil tiltakozás indult Veszprémben 2022-ben, amikor kiderült, hogy a nagytemplom 39 milliárd forintos felújításának részeként lefestik a régi neobarokk freskókat, az összes fal fehér lesz. A helyiek a pápát is megkeresték az ügyben. Sokak szerint a népszerű, nyugdíjba vonuló veszprémi érseknek is azért kellett Szombathelyre költöznie, mert az új érsek, Udvardy György őt sejtette az ellenállás mögött.

Leállt az érsebészet Veszprémben, súlyos árat fizethetnek a betegek
Szinte teljes júliusra bezárták az érsebészetet a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban, a betegeket sürgős esetben Győrbe vagy Székesfehérvárra kell vinni. Kunetz Zsombor egészségügyi elemző szerint akár a beteg élete vagy végtagja is múlhat azon a pluszidőn, amíg ellátáshoz jut.

Ukrajna kettős kihívása: harc Oroszország ellen, változó politikai széljárás az Egyesült Államokban
A két és fél éve tartó háború nehézségei mellett Ukrajna azzal a problémával is szembesül, hogy az orosz agresszióval szemben a védekezés szempontjából kulcsfontosságú katonai támogatások egyre jobban függenek a változó washingtoni politikai széljárástól.

Pintér Sándor volt államtitkára is benne van a magas percdíjas börtöntelefon-bizniszben
Ismét a Telekom kapta meg a börtöntelefon-szolgáltatást, mert egy kilenc évvel korábbi, előnytelen szerződés miatt csak ők tehetnek ajánlatot. Csatlakozott hozzá a Mobil Kapcsolat Zrt., amelynek egyik végső tulajdonosa Tasnádi László, a belügyminisztérium volt rendészeti államtitkára.

Kimondta a bíróság, hogy az Európai Bizottság nem biztosított megfelelő hozzáférést a koronavírus-vakcinák szerződéseihez
A brüsszeli testület információközlése nem volt megfelelő a világjárvány alatt a gyógyszergyártókkal kötött megállapodásokra vonatkozóan – állapította meg szerdai ítéletében az Európai Bíróság.
 
Amit még tudni érdemes
Rogán exfelesége ismét kiugró üzleti sikert ért el bulvárlapjával. Kormányközeli cégek mellett az ATV és az Index is felsejlik emögött (Direkt36)
Hiába lassult le a magyar gazdaság az elmúlt években, Rogán-Gaál Cecíliát, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető nagyhatalmú miniszter, Rogán Antal korábbi feleségét ez nem állította meg.

Nemcsak a műtőben romlik el a klíma, a kórtermekben is embertelen állapotok uralkodnak, ami visszaveti a gyógyulást (444)
A Szent János Kórháznál a traumatológiai műtétek maradnak el, az átmeneti megoldás kevésnek tűnik. Emiatt leterheltebbek más nagy kórházak. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára szerint ez a tartósan alulfinanszírozott egészségügy következménye.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése