2024. július 8., hétfő

Politikai fikuszok (kirakat)találkozója

Juhász és Žigmanov „felülvizsgálják és összefoglalják a nemzeti tanácsokról szóló törvény eredményeit és azok hatásait”?

Fotó: skupstinavojvodine.gov.rs

 

– Juhász Bálint, a tartományi parlament elnöke (július 2-án) fogadta Tomislav Žigmanov emberi és kisebbségi jogokért, valamint társadalmi párbeszédért felelős minisztert, akivel a két intézmény közötti együttműködés folytatásáról, valamint a Vajdaságban és Szerbiában élő nemzeti kisebbségek helyzetéről és jogainak megvalósításáról cserélt véleményt – közölte a média[1].

 

Juhász Bálint rámutatott, hogy „Szerbiában példaértékűek azok az alkotmányos és jogi keretek, amelyek a nemzeti közösségek jogainak gyakorlásával kapcsolatosak, és jó normatív keretet adnak a kulturális identitás megőrzéséhez, a nyelv- és íráshasználat, az oktatás és az anyanyelvi tájékoztatás megerősítéséhez”[2]. (A keret megvan ugyan, a tartalommal viszont gondok vannak.)

– A nemzeti közösségek nemzeti tanácsai létfontosságú szerepet töltenek be a kisebbségi jogok előmozdításában, és úgy gondolom, hogy jó pillanat, hogy hat évvel a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosításainak elfogadása után közösen felülvizsgáljuk és összefoglaljuk az elért eredményeket és azok hatásait – mondta Juhász, majd elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy a nemzeti tanácsok munkájára szánt költségvetési keret 17 százalékkal nőtt[3]. (A megnövelt összeg talán fedi a testület működési költségeit.)

– Juhász és Žigmanov a nemzeti közösségek sajátosságai tiszteletben tartásának fontosságáról tárgyalt, valamint arról, hogy mekkora jelentőséggel bír a gazdasági, szociális és egyéb kérdések megoldása – írja a közleményben[4]. (És meg is oldják?)

– Sokszor mondják, hogy Vajdaság Európa kicsiben, nekünk pedig közös feladatunk, hogy elérjük a harmonikus együttélés és a sokszínűség előmozdításának azt a szintjét, amely mindannyiunkat gazdagít és fejleszt – fogalmazott Juhász[5], miközben a multikulturalizmus leépülőben van a tartományban és az országban is.

A tárgyaló felek kifejezték szándékukat, hogy a továbbiakban is szeretnék folytatni a jó együttműködést a tartományi intézmények és az illetékes minisztérium között, áll a találkozóról kiadott közleményben[6]. (Ez egyébként a kötelességük is.)

 

Újvidéki látogatása alkalmával Žigmanov miniszter találkozott Maja Gojković tartományi kormányfővel is (akivel Ana Brnabić korábbi kabinetjében együtt ült), akivel „a hátrányos megkülönböztetés visszaszorításáról, a nemi egyenjogúságról és a romák társadalmi inklúziójának kérdésköréről cserélt véleményt”[7].

A kormány sajtóirodájának közleménye szerint a radikálisból haladóvá lett Gojković a miniszterrel való találkozásakor azt mondta, „az emberi és kisebbségi jogok tekintetében Vajdaság élen jár”[8]. Közben Vajdaságot „északi szerb tartománynak” nevezi[9], belgrádi utasításokra Vajdaságban a haladópárti „szerb világot” építi!

 

A képviselőház magyar elnökének és a (második mandátumát töltő) horvát miniszternek az új tisztségeikben ez volt az első találkozója.

Tomislav Žigmanov (Tavankút, 1967[10]), aki a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének (DSHV) elnöke is, Ana Brnabić harmadik kormányában (2022. október 26-tól) vállalt miniszteri tisztséget.

A 2022. évi választásokon Žigmanov az Együtt Vajdaságért – vajdaságiak kisebbségi listán jutott parlamenti képviselői mandátumhoz, majd – miután felajánlották neki a miniszteri posztot –, csúnyán cserbenhagyta társait és kárt okozott a koalíciónak.

Aleksandar Olenik jogász, aki szintén ezen a listán jutott parlamenti képviselői mandátumhoz, a Politika napilapnak adott interjújában rámutatott, „azzal, hogy Tomislav Žigmanov – aki néhány nappal ezelőtt még koalíciós partnere volt – belépett a szerb kormányba, gyakorlatilag megszűnt a Vajdaság koalíció”[11].

A bunyevácok ellenezték, hogy Žigmanov miniszter legyen, mert tagadja a létezésüket.

– Mirko Bajić, a Bácskai Bunyevácok Szövetsége elnöke azt kérte, akadályozzák meg Tomislav Žigmanovnak az emberi és kisebbségi jogok, valamint a társadalmi párbeszéd új miniszteri posztjára történő kinevezését. Bajić azzal indokolta kérését, hogy Žigmanov tagadja a bunyevácok mint nemzeti kisebbség létezését – közölte a Beta hírügynökség[12].

 

Žigmanov miniszterré való kinevezésével kapcsolatban a közösségi hálón felvetődött a kérdés, „vajon a megrögzött horvátgyűlölő Vučić miért ajándékozta meg ezzel a funkcióval a (látszólag) erős horvát identitással és a mérsékelten ellenzéki arculattal rendelkező képviselőt”, és hogy „vajon miért fogadta el Vučić gesztusát a délvidéki horvátok érdekvédelmi szervezetének vezetője?[13]

A válasz az lehet, Vučić azt a látszatot akarta kelteni, hogy nemzeti kisebbségbarát politikát folytat, és hogy Horvátországgal javítani kívánja a viszonyokat. (Žigmanov „az elmúlt évtizedben láthatta, hogy pl. az önkényuralkodót gátlástalanul kiszolgáló VMSZ-ből a délvidéki magyarságnak nem származott semmilyen haszna[14]”.)

Másrészt, Žigmanov a miniszterséget talán azért vállalta el, hogy tehet valamit a szerb-horvát viszonyok és a horvát nemzeti közösség helyzetének javítása érdekében. Valószínűbb azonban, hogy a karrierpolitikus Žigmanovot megszédítette a tisztség, az azzal járó nagy fizetés, a privilégiumok és kapott az alkalmon. (Akárcsak Gordana Čomić[15], a Demokrata Párt – DS egykor maga rangú tisztségviselője, aki pártonkívüliként a 2020 évi választások után Ana Brnabić kormányában   meglepetésre vállalta a kisebbségügy miniszteri posztot, de eredményt felmutatni nem tudott.)

Žigmanov a (Véemeszes) Magyar Nemzeti Tanács (2022. december 16-i) alakuló ülésének végén – már miniszterként – szólt az egybegyűltekhez, és gratulált a sikeres MNT- választáshoz.
– A minisztérium érdekelt az MNT és minden más nemzeti közösség nemzeti tanácsainak működésében. Tisztában vagyunk a kisebbségeket érintő problémákkal. A nemzeti tanácsok az első lépcsőfok a nemzeti kisebbségek jogainak megvalósításában – fogalmazott Žigmanov és azt ígérte, a minisztérium támasz és partner lesz a kisebbségi politika alakításában[16].
Minisztersége alatt azonban alig, vagy szinte hallani sem lehet róla, a nyilvánosság előtt ritkán jelenik meg. Nem olyan miniszterként kerül a köztudatba, aki valamit is tett volna az emberi és kisebbségi jogok érvényesítésért, a társadalmi párbeszéd kialakításáért. A sajtóban is alig néhányszor szerepelt[17].

A DélHír portál (2023. december 7-i) írása szerint Žigmanov „a szerb „köztévében” (RTS) nemtetszésének adott hangot, amiért a Szerb Haladó Párt (SNS) ismét együttműködik a Vojislav Šešelj háborús bűnös által vezetett radikálisokkal”[18].
Utalt arra, hogy „ez az együttműködés nem hagyhatja közömbösen a vajdasági horvátokat, hiszen a háborús bűnöket az itteni horvátok ellen követték el”[19].
– Egy olyan közösség képviselője vagyok, amelynek tagjai a mai napig halkan ejtik ki Šešelj nevét, és azoknak a sírjait látogatják, akik az ő politikája miatt haltak meg – mondta Žigmanov[20].
Arra a műsorvezetői kérdésre, vajon ezt közölte-e a szerb elnökkel, azt válaszolta, „erről nem kommunikált vele”[21].
Nem tudni, hogy miért nem tette, de válasza utal a jellemére is. Konformista viszonyulásának az lett a jutalma, hogy bekerült Miloš Vučević regnáló nagyszerb kormányába is (2024. május 2-ától).
Žigmanovból megalkuvó, hitelét vesztett nemzeti kisebbségügyi miniszter lett, aki nem avatkozik a saját munkájába, vagyis nem végzi a dolgát, fikuszként (díszletként) szerepel a kormányban!

Juhász Bálint köztudottan soha nem foglalkozott a magyar közösség jogainak érvényesítésével. A Prosperitati Alapítvány pénztárnokaként vált ismertté, a Tartományi Képviselőház elnöki tisztségébe pedig önhibáján kívül és érdemtelenül került, a VMSZ és a Szerb Haladó Párt alkuja alapján.
Július 5-én közölte a belgrádi Danas, hogy Ivana Macakot, az újvidéki Bölcsészettudomány Kar Hallgatói Parlamentje elnökét és Aleksandar Gajićot, a választási bizottság tagját, „akik ellen fegyelmi eljárás folyik a hallgatók elleni erőszak miatt, alkalmazták a Tartományi Képviselőházban”[22]. Gajićot „Juhász Bálint (házelnök – B.A.) tanácsosaként alkalmazták[23]”.
– Ez mutatja a legjobban, hogy a SNS hogyan jutalmazza meg a verőlegényeit […] Juhász Bálint bizonyára jó tanácsokat kap majd Gajić úrtól azzal kapcsolatban, hogy hogyan számoljon le az ellenzékkel – értékelte Miroslav Ilić, a Szabad Polgárok Mozgalma (PSG) tartományi Bizottsága elnöke, tartományi képviselő „a hatalom botrányos döntése” kapcsán kiadott közleményében[24].
Macak és Gajić alkalmazása is jól mutatja, a Véemeszes elnöknek még arra sincs befolyása, hogy ki lesz a tanácsosa. Az új alkalmazottak bizonyára javítják a képviselőházban foglalkoztatottak nemzeti összetételét is… Amennyiben Juhász tudott a kettejük ellen folyamatban lévő eljárásról, akkor a felelőssége még nagyobb.

Képtelenség elvárni, hogy Juhász és Žigmanov most majd „felülvizsgálják és összefoglalják” a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosításai után elért eredményeket és azok hatásait”, hogy befolyásuk lehet „a gazdasági, szociális és egyéb kérdések megoldására”! Mintha függne tőlük egyáltalán valami! Ehhez nincsen kellő politikai súlyuk, erejük, befolyásuk, tekintélyük, de nem is értenek hozzá!
Volt tehát egy Juhász és Žigmanov ismerkedési, protokolláris találkozó, és egy Žigmanov tisztelgő látogatás Gojkovićnál – aminek a sajtóhíren kívül semmilyen más jelentőséget nem kell tulajdonítani, se valamiféle eredményt elvárni. Politikai fikuszok (kirakat)találkozója volt mind a kettő!

BOZÓKI Antal

__________
[1] Juhász és Žigmanov: Folytatni kell az együttműködést a tartományi intézmények és a minisztérium között, https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/29735/Juhasz-es-Zigmanov-Folytatni-kell-az-egyuttmukodest-a-tartomanyi-intezmenyek-es-a-miniszterium-kozott.html, 2024. július 2. 15:18

[2] Juhász és Žigmanov, az 1-es jegyzetben.
[3] Uo.
[4] Uo.
[5] Uo.
[6] Uo.
[7] Žigmanov miniszter a tartományi elöljáróknál. Magyar Szó, 2024. július 3. 6., és/vagy https://www.magyarszo.rs/vajdasag/a.311163/Zigmanov-miniszter-a-tartomanyi-eloljaroknal, 2024. július 3. 14:27
[8] Uo.
[9] (Tanjug) Gojković: Što pre privesti huligane koji su iscepali tradicionalnu zastavu Vojvodine na "Biosensu" [Gojković: Mielőbb elővezetni a huligánokat, aki elszaggatták Vajdaság hagyományos zászlaját a BioSensen]. https://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/gojkovic-sto-pre-privesti-huligane-koji-su-iscepali-tradicionalnu-zastavu-vojvodine-na-biosensu_1543731.html, 2024. május 29.15.43
[10] Tomislav Žigmanov. https://sr.wikipedia.org/
[11] Olenik: A hintapolitika végzetes, a Vajdaság koalíció pedig Žigmanov miatt már nem létezik
https://szmsz.press/2022/10/31/olenik-a-hintapolitika-vegzetes-a-vajdasag-koalicio-pedig-zigmanov-miatt-mar-nem-letezik/, 2022. október 31. 10:52
[12] A bunyevácok ellenzik, hogy Žigmanov miniszter legyen, mert tagadja a létezésüket. https://www.vajma.info/cikk/szerbia/31972/A-bunyevacok-ellenzik-hogy-Zigmanov-miniszter-legyen-mert-tagadja-a-letezesuket.html, 2022. október 25. 17:14, és Tiltakoznak a bunyevácok Žigmanov miniszteri kinevezése ellen. https://szmsz.press/2022/10/25/tiltakoznak-a-bunyevacok-zigmanov-miniszteri-kinevezese-ellen/, 2022-10-25 16:35
[13] F. F.: Miért vállalta el az ismert szabadkai horvát képviselő a nagyszerb Vučić által felkínált miniszteri posztot? https://delhir.info/2022/10/28/miert-vallalta-el-az-ismert-szabadkai-horvat-kepviselo-a-nagyszerb-vucic-altal-felkinalt-miniszteri-posztot/
[14] F. F.: A délvidéki horvátok vezetője aggódik, amiért a haladók együttműködnek Šešeljékkel, de erről „nem kommunikált Vučićtyal”. https://delhir.info/2023/12/07/a-delvideki-horvatok-vezetoje-aggodik-amiert-a-haladok-egyuttmukodnek-seseljekkel-de-errol-nem-kommunikalt-vucictyal/, 2023. december 7. 05:03
[15] Gordana Čomić. https://sr.wikipedia.org/sr
[16] Tóth Imre: Megalakult a Magyar Nemzeti Tanács.
https://szmsz.press/2022/12/16/megalakult-a-magyar-nemzeti-tanacs/, 2022. december 16. 10:33
[17] Žigmanov: Nyitottak vagyunk a nemzeti kisebbségektől érkező minden javaslatra https://www.vajma.info/cikk/szerbia/32448/Zigmanov-Nyitottak-vagyunk-a-nemzeti-kisebbsegektol-erkezo-minden-javaslatra.html, 2023. február 22. 20:25, és Tomislav Žigmanov: Fontosak a civil szervezetek emberi jogokkal kapcsolatos jelentései. https://www.vajma.info/cikk/szerbia/32677/Tomislav-Zigmanov-Fontosak-a-civil-szervezetek-emberi-jogokkal-kapcsolatos-jelentesei.html, 2023. április 26. 15:33
[18] Lásd F. F. írását, a 14-es jegyzetben.
[19] Uo.
[20] Uo.
[21] Uo.
[22] D.D.: Skandalozna odluka vlasti [A hatalom botrányos döntése]. Danas, 2024. július 5. 8.
[23] Uo.
[24] Uo.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése