2024. július 8., hétfő

Gálik Zoltán: Orbánék pártszövetsége rövid távon nem lehet meghatározó jobboldali erő

A Szabad Európa honlapja

2024. július 8.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink az utóbbi napokból:

Gálik Zoltán: Orbán Viktoréknak rövid távon nincs esélyük arra, hogy pártszövetségük meghatározó jobboldali erő legyen
A Corvinus egyetem docense szerint Orbán Viktoréknak rövid távon nincs esélyük, hogy meghatározó jobboldali erő legyen a Patrióták Európáért nevű formáció, azonban ha Ukrajnában elindul bármilyen békefolyamat, a szélsőjobbot megosztó háború ügye már nem probléma, így akár össze is olvadhatnak. Hétfőnként jelentkező podcastsorozatunk különkiadása.

Egy másik cikkünkben arról is beszámoltunk, hogy a Dán Néppárt is bejelentette csatlakozását az Orbán Viktor és partnerei által gründolt, Patrióták Európáért nevű új pártcsoporthoz az EP-ben. Ez azt jelenti, hogy várhatóan létrejön az EP-frakció, mert ezzel teljesült az a feltétel, hogy a csoportnak legkevesebb hét tagországot kell képviselnie.

Lakner Zoltán: „Orbán tűzszüneti kezdeményezése egy újabb fegyveres konfliktus melegágya lehet”
Orbán Viktor mindig törekszik arra, hogy a tényleges nemzetközi politikai befolyásánál jelentősebbnek látszódjon. Most ilyen tűzszüneti tapogatózásként, „békebrókerként” keretezi kijevi és moszkvai útját – mondja Lakner Zoltán politológus. Elemző című podcastunkban a soros európai uniós elnökségről, frakcióalapításról, a politikusok és a sajtó viszonyáról beszélgettünk.

Az Európai Bizottság sietett leszögezni, hogy a magyar miniszterelnök nem az EU-t képviselte moszkvai látogatásán, amely pedig aláássa a közösség egységét és az ukrajnai konfliktus megoldásában képviselt hivatalos pozícióját. A brüsszeli testület egyfajta válaszlépésként lefújhatja a biztosok szeptemberre tervezett budapesti útját.

Katolikus teológus: „Kevés annyira hiteltelen nemzeti egyházi vezetést ismerek, mint a magyar
„Egy hanyatló magyar katolikus egyházban talán nem másokra kellene mutogatni”vélekedett a Szemlélek Alapítvány vezetője. Székely János püspök lapunknak adott interjúja indította arra Gégény Istvánt, a szemlelek.net keresztény portál lapigazgatóját, korábbi főszerkesztőjét, hogy reflektáljon rá, és kemény kritikával illesse a magyar katolikus egyház vezetését.

Orbán Viktor Kínában: Több nemzedék is meg fog még élni Hszi Csin-ping budapesti látogatásából
Mi mindig a béke oldalán vagyunk, és sohasem a háború oldalán. A magyaroknak fontos, hogy Kína szorgalmazza a békét a világban – mondta a magyar miniszterelnök Pekingben, ahol Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozott.

A Fidesz szavazói elfordulnak a Nyugattól, de a háborútól egyre kevésbé tartanak a magyarok
A külpolitikáról való gondolkodásban is megosztott az ország. A kormánypártiak másokkal lépnének szövetségre, máshogy látják a Nyugatot, Oroszországot és a háborút is, mint a társadalom többi része. Van, ami viszont átível a pártpolitikai törésvonalakon: egy év alatt sokat romlott Ukrajna megítélése a magyar társadalom szemében. Ukrajna nagyobb fenyegetettséget jelent a többség szerint, kevés magyar nyújtana nekik segítséget, elutasítók az ukrán menekültekkel, és Volodimir Zelenszkij épp annyira népszerűtlen, mint Vlagyimir Putyin.

Fazekas Gábor: Mindenki képes arra, hogy egy kicsivel boldogabb legyen
A Mindfulness-Based Stress Reduction (tudatosságalapú stresszcsökkentés – MBSR) módszertanának kidolgozása egy amerikai zenmester és egyetemi tanár, Jon Kabat-Zinn nevéhez fűződik. Bár rengeteg öngyógyító módszer létezik, az MBSR bizonyított: ismeretanyagát számos egyetemen oktatják. Fazekas Gábor egyike a módszer vezető oktatóinak hazánkban. Eredetileg közgazdász, dolgozott a Magyar Természetvédők Szövetségénél és falusi polgármesterként is. Ingyenes kurzusokat tart az Országos Onkológiai Intézetben. Ő volt a Szelfi vendége.

Gerevich József: A pszichiátria nem fontos semmilyen hatalomnak
Ha valakit olyan sok, a művészettel magas szinten foglalkozó személy vesz körül, mint gyermekkorában Gerevich Józsefet, akkor már szinte törvényszerű az, hogy ő is ebbe az irányba indul el. Szülei elismert művészettörténészek voltak, de van a családban olimpikon és matematikus is. Őt magát egyszerre vonzotta a színház és a gyógyítás. Végül az utóbbit választotta, de megtalálta a módját annak, hogy pszichiáterként is hű maradjon a művészethez, sőt a terápia részévé, a gyógyítás eszközévé tegye, és elindítson egy mára legendássá vált művészetterápiás mozgalmat Magyarországon.

Újraszámolják a főpolgármester-választás szavazatait
Az Alkotmánybíróság pénteki határozata nyomán vasárnap délután már döntött is a Kúria: elrendelte a főpolgármester-választáson leadott összes, érvényesnek nyilvánított szavazat átvizsgálását, illetve újraszámlálását.

Hosszú távú orosz fenyegetésre rendezkedik be a NATO
A NATO üdvözli, hogy az EU növelni kívánja a védelmi kiadásait, egyúttal fontosnak tartja, hogy Európa ne fejlesszen ki a szövetségétől eltérő együttműködési sztenderdeket – figyelmeztetett az észak-atlanti szervezet egyik magas rangú tisztviselője, aki igyekezett kisebbíteni a Donald Trump volt amerikai elnök visszatérésével kapcsolatos kockázatokat.

 Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése