2016. július 14., csütörtök

12 perc – 12 csúsztatás Ökrész Rozáliától

Ökrész Rozália (az átszervezésre vonatkozó kérdésre): Egyáltalán nem politikai utasítás áll mögötte.

A felvételek tanúsága alapján a Vajdasági RTV stúdiójának mennyezete ekkor nem szakadt le. Érthetetlen.

Ökrész Rozália, a Magyar Szó Kft. igazgatója július 11-én, hétfőn stúdióvendég volt a Vajdasági RTV Napjaink című műsorában. Az MNT-döntések és a Magyar Szó átszervezésének témája kapcsán lezajlott, körülbelül 12 perces beszélgetés során az igazgatónőnek sikerült legalább 12 csúsztatást és mellébeszélést összehoznia, azaz percenként egyet, ami valljuk be, egészen impozáns teljesítmény. Nézzük!

03:20 – Ökrész Rozália: (…) a szerkesztőség nem tudja véleményét kifejteni a főszerkesztő választás útján (sic!). Erről szó sincs.
Akkor miről van szó? Épp most vonta meg a véleménynyilvánítás jogát az MNT a szerkesztőségektől.

04:51 – Ökrész Rozália: Tehát akkor (2004-ben) kizárólagos jogot kapott a szerkesztőség a főszerkesztő megválasztására.
Na, erről szó sincs! Dehogy kapott kizárólagos jogot. Elmondhatta a véleményét, titkos szavazás útján.

05:02 – Ökrész Rozália: Nincs elvéve a jog, ugyanis tudni kell, hogy az Igazgató Bizottság, hosszabb nevén a Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testület 9 tagot számlál. Ebből a 9 tagból hármat a munkaközösség ad. A három, munkaközösségből kikerülő tag igenis véleményt mondhat és szavazhat az igazgatóról és a főszerkesztőről is.
Talán az egyik legszebb csúsztatás. A 9 tagból hatot az MNT jelöl ki, a kétharmados többség tehát eleve biztosított. A három munkaközösségi tagból 1 képviseli a szerkesztőséget – aki tehát véleményt mondhat és szavazhat. És ki az az egy? Na ki? Segítünk: Kókai Péternek hívják. Épp most rúgták ki. Ezt elmulasztotta közölni az igazgatónő.

05:48 – Ökrész Rozália: Szerbiában, de az anyaországban sincs egyetlenegy lap sem, ahol a munkavállalók közvetlenül választják meg a főszerkesztőt.
Már megint! Nem, igazgatónő, a Magyar Szó munkavállalói sem választották meg eddig sem közvetlenül a főszerkesztőt. Közvetett módon véleményt nyilvánították, ahogy például minden egyes iskola munkavállalói közössége teszi, igazgatóválasztás előtt. Vagy, ahogyan a Magyar Tanszék közleménye fogalmaz az MNT-döntései kapcsán: Közpénzekből működtetett közintézmények esetében vezetőválasztáskor az egyetlen feddhetetlen megoldásnak csupán a teljes tagság részéről történő titkos szavazási mód elfogadható, ami egyúttal ezen közérdekű intézmények tekintélyének is előfeltétele.

06:30 – Ökrész Rozália: A szerkesztőségi munkavállalóknak kizárólagos joguk volt megválasztani a főszerkesztőt.
És már megint! Hogy milyen kitartó a csúsztatásban! Nem, nem volt kizárólagos joguk.

06:50 – Az Igazgató Bizottságnak szinte kötelessége volt elfogadni a legtöbb szavazatot kapott pályázót.
Nem. Egyáltalán nem volt kötelessége.

07:10 – Ökrész Rozália: Egyértelmű, hogy nem szűnt meg a demokratikus véleménynyilvánítás.
Valami itt tényleg egyértelmű. Hogy mi, azt mindenki eldöntheti a fentiek alapján.

08:14 – Ökrész Rozália: Volt még néhány finomítás az alapítói okiraton.
Például az, hogy a már emlegetett TJGYT ülését a jövőben e-mailben is meg lehet tartani, ha azt nem kifogásolja legalább 5 tag. (Eddig 1 tag kifogása is elegendő volt. Igaz, azt sem tartották tiszteletben). Szóval, nem is nagyon kell itt ülésezni, elég, ha egy ember dönt, aztán közli a többiekkel, mi a pálya.

08:29 – Ökrész Rozália (a sajtószabadságra vonatkozó kérdésre): Én úgy hiszem, hogy megvalósul. (…) Állítom, hogy a Magyar Szó körüljárja a témákat, igyekszik objektíven, pontosan, naprakészen tájékoztatni.
Hát ezt nehéz lenne higgadtan kommentálni.

09:10 – Ökrész Rozália: (a VMSZ-szel és Pásztor Istvánnal való együttműködésre vonatkozó kérdésre) Korrekt és együttműködő a kapcsolatunk.
Így is lehet mondani.

27:09 – Ökrész Rozália (az átszervezésre vonatkozó kérdésre): Egyáltalán nem politikai utasítás áll mögötte.
A felvételek tanúsága alapján a Vajdasági RTV stúdiójának mennyezete ekkor nem szakadt le. Érthetetlen.

39:37 – Ökrész Rozália (arra a kérdésre, hogy az átszervezés elsősorban a Magyar Mozgalomban is szerepet vállalt munkatársakat érinti): Ez rágalom, ezt személyesen is rágalomnak élem meg.
Nos, azóta lehet tudni a pontos számokat és neveket. A 9 érintett munkavállalóból 6 az MM tagja, 1 személy aláírója több olyan nyílt levélnek és belső petíciónak, amelyben párbeszédet kezdeményez a munkaadókkal, 1 személy pedig a Magyar Szó hirdetőosztályán belüli visszaélések gyanúja miatt tett (belső) feljelentést a ház vezetőinél. Lehet rágódni a rágalmakon.

Összeállította a szakszolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése