2016. július 12., kedd

Akinek nem tetszik, az elmehet innen!

Nem is olyan rég egy vajdasági magyar politikus azt mondta a hazug embert előbb utolérik mint a sánta kutyát. Mit ad Isten, ugyanez a politikus a nemrég megtartott szerbiai önkormányzati, tartományi, köztársasági választások után megfutamodván a délvidéki újságírók előtt, Budapesten azt találta mondani azért szerepeltek olyan gyalázatosan mert az utóbbi két évben több mint 15000 magyar hagyta el szülőföldjét és kivándorolt.
Most meg Kisvárdán egy hasonló nemzetpolitikai kerekasztalnál azt jelentette ki, azért szerepeltek olyan rosszul a választásokon mert több mint 10000 délvidéki magyar ember hagyta el szülőföldjét az utóbbi két évben, de sikerült nekik megtartani a befolyásukat hiszen 4 képviselőt delegáltak a köztársasági parlamentbe.
Régi igazságnak számít a messziről jött ember azt mond amit akar közmondás, és ebben az esetben is igaznak bizonyul.  Mert a számok és a szerbiai politikai valóság azt mutatja, hogy a szabadkai székhelyű szerb-magyar pártot saját szerb koalíciós partnerei sem veszik komolyan. Amolyan egzotikus dísznek a szerb sajkacsán megtűrik őket, jót mutatnak az EU felé, de már a politikai követelések terén  ne pattogjanak. Ha mégis ez történne, indul a rendreutasítás.

Talán még ezt a mesét el lehet adni Budapesten vagy egyéb Kárpát-medencei nyári táborokban, de itt Délvidéken már mindenki látja és a tudja a király meztelen. A fenti bekezdésekben idézett számok, mondatok is arról tanúskodnak. Mert valóban igaz az a másik közmondás is: a hazug embert előbb utolérik mint a sánta kutyát.

"A következő időszakban pedig megpróbáljuk a magyar közösséget jobban összefogni, és a párt köré olyan erőteret építeni, amely maximalizálni tudja az eredményeket"
Ezeket a szavakat is hallani lehetett Kisvárdán. Szépen hangzanak, csak az a baj velük, hogy a gyakorlatban éppenséggel az ellenkezője történik. Mert a délvidéki magyar közösségben az  aki nincs velünk, az ellenünk politika dívik. Közösségünkben egymás után sorozatban jelennek meg  a politikai bosszúk, leszámolások, kirekesztések, leváltások, megfélemlítések, zsarolások, karaktergyilkosságok, egzisztenciális ellehetetlenítések. És semmi sem drága. Ha kell, lejáratjuk a Magyar Nemzeti Tanácsot, felhasználjuk politikai befolyásunkat a belügynél és a titkos szolgálatoknál, elfojtjuk a délvidéki magyar sajtót.

Minek nekünk megszállóink ha itt vannak saját zsarnokaink?
Kérdezi egyre több délvidéki magyar, az amúgy is rossz kedélyű és megfogyatkozott közösségünk tagja. Majd tapasztalván saját bőrén a magyar zsarnokság hatását távozik.
De mi is erre az "illetékesek" válasza? Akinek nem tetszik, az elmehet innen. Ilyet utoljára a balliberális Gyurcsány Ferenctől hallottunk!
Ezek volnának az eszközök a közösség összefogására, a párt körüli erőtér építésére?

XXX

Hatalmas vízhangja volt a 2016. 07.07. megtartott újságírói tüntetéséknek. A délvidéki és az anyaországi magyar, de a szerbiai sajtó is tele volt a demonstrációk hírével. Mint ismeretes, a Magyar Nemzeti Tanács székháza előtt tartott tüntetéseket az váltotta ki, hogy a Magyar Szó fura ura mondvacsinált okok miatt elbocsájtotta Kókai Pétert, a Magyar Szó volt főszerkesztőjét, újságíróját, marketingesét. Majd ezt követően "átszervezte" a Magyar Szó szerkesztőségeit kivonván a forgalomból a zentai és szabadkai szerkesztőségben dolgozó "szófogadatlan" újságírókat, és ezt még überelve megváltoztatták a  Magyar Szó és a Hét Nap alapszabályát, megvonván a szerkesztőségekben dolgozóktól  azt a jogot is, hogy véleményt formáljanak a főszerkesztői helyre jelentkezők személyéről és programjáról. Ezzel a szabadkai székhelyű szerb-magyar párt teljes egészében maga alá gyűrte a délvidéki magyar írott, és az MNT által (társ) alapított sajtót. Nekik még az is sikerült amit Slobodan Miloševićnek sem.

Érdekes lesz nézni milyen szerkesztéspolitikát fog gyakorolni az a sajtó, amelynek az igazgató bizottságában (TJGYT) ott van Fremond Árpád, Kovács Elvira, parlamenti képviselők, vagy éppen az az  Újhelyi Lukács akit a közelmúltban a demokrácia és a párbeszéd bajnokaként ismertünk meg.
A kételyek eloszlatására szolgáljon talán az a mondat amit az MNT Tájékoztatási Bizottságának szabadkai székhelyű szerb-magyar párt magyarcsernyei tagja, a magyarcsernyei község Biztos Pont-os alpolgármestere üzent az egész délvidéki magyar közösségnek: Akinek nem tetszik, az elmehet innen! (Gyurcsány után szabadon)
Vagy  ideírhatjuk Paskó Csaba atya gondolatát is  aki az MNT ülésén azt üzente az újságírói társadalomnak, hogy nem is igazi újságírók mert nem világosak azok a mércék ami alapján valaki újságíró lehet. Igazán lelkészi, pásztori szavak ezek!
www.vmdk.org.rs
hirmondo@vmdk.org.rs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése