2016. július 10., vasárnap

Forrnak az indulatok a Vajdaságban

„Megvárták, amíg véget érnek a választások, azelőtt nyilván nem akartak a közvéleményben hullámveréseket, most pedig kiadták a kilövési parancsot.” Majláth Roland (Magyar Nemzet):

Bosszúhadjárat, politikai inkvizíció, megfélemlítés – így látják a vajdasági Magyar Szónál a volt főszerkesztő eltávolítását, illetve a szerkesztőségi jogkörök szűkítését. A háttérben a Vajdasági Magyar Szövetség, illetve a rivális Magyar Mozgalom közti ellentét állhat.
Tüntetést rendeztek csütörtökön Szabadkán a Magyar Szó és a Hét Nap munkatársai a Magyar Ház előtt, miután egykori főszerkesztőjüket eltávolították a laptól. De a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) ülése sem sikeredett békésebbre, amelynek közelében a demonstrációt tartották.
Aki kívülről szemléli az eseményeket, pusztán a vajdasági magyar sajtóhelyzetet láthatja. A szakadék azonban ennél jóval mélyebb: az elbocsátott egykori főszerkesztő, Kókai Péter ugyanis a Magyar Mozgalom (MM) társelnöke, amely a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) riválisa volt a legutóbbi választásokon. Ez pedig csak az egyik ok, amely miatt az újságírók az utcára mentek.
Csorbítanák a jogaikat
A csütörtöki demonstráción a két lap munkatársainak közös nyílt levelét Vígi Zoltán, a Magyar Szó szerkesztője olvasta fel. Mint fogalmazott, azért gyűltek össze, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a menesztett kollégáikkal, továbbá hogy tiltakozzanak „a szólás- és véleményszabadság csorbítása, a pártérdekeket kiszolgálni nem akaró újságírók elleni megtorlások és a politika médiára való rátenyerelése ellen”.
A vajdasági újságírók felidézték: a múlt héten az MNT tájékoztatási bizottsága a vajdasági magyar sajtó egyedüli közszolgálati napilapja és hetilapja, a Magyar Szó és a Hét Nap szerkesztőségi jogköreinek a megnyirbálásáról határozott arra hivatkozva, hogy az alapító okiratokat össze kell hangolni az új médiatörvénnyel, amelynek deklarált célja, hogy visszaszorítsa a politikai nyomásgyakorlást.
Az újságírók azonban úgy látják, hogy az MNT szerve cinikus módon éppen ezt a módosítást használta ki arra, hogy a közszolgálati médiumai szerkesztőségeit megfossza a véleményük kinyilvánításának lehetőségétől a lapok főszerkesztőinek megválasztásakor.
Miloševićre  emlékeztettek
Kiemelték: ennél is súlyosabb, hogy a Magyar Szó az elmúlt időszakban nem hosszabbította meg több szerződéses munkatársának munkaviszonyát, emellett „mondvacsinált okokból” felmondott Kókai Péternek, a lap korábbi főszerkesztőjének, de átszervezésre hivatkozva más, rebellisnek kikiáltott újságírókat is menesztéssel fenyegetnek. Továbbá jelezték, hogy elfogadhatatlannak tartják az újságírók folyamatos megfélemlítését, a VMSZ beleszólását a közszolgálati médiumok szerkesztéspolitikájába, valamint azt, hogy az MNT az alapítói jogaival visszaélve hozzájárul a vajdasági magyar sajtó ellehetetlenítéséhez.
Az MNT ülésén összecsaptak az álláspontok: Ökrész Rozália, a Magyar Szó igazgatója jelezte, hogy a hatékonyabb lapszerkesztés érdekében újítanak a munkamegosztáson. Tari István, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) képviselője azonban hangsúlyozta: a Magyar Szónál zajló események a vajdasági magyar közösségben zajló folyamatokat tükrözik. Nincsen jogfolytonosság, folyamatosan átalakítják a szerkesztőségeket – hangsúlyozta Tari, majd a napilap színvonalát bírálta.
Ennél is tovább ment Bacskulin István, a VMDK politikusa, aki szerint az MNT tagjainak érdemes lenne felidézniük, hogy 2000. október 5-én szintén sípszóval hangoskodó tömeg döntötte meg Milosevic hatalmát.
Kiadták a kilövési parancsot
Egyértelműen politikai okokat lát Kókai Péter az eltávolítása mögött, aki portálunknak jelezte: papírja van arról, hogy valóban erről van szó, hiszen a felmondásának indoklásában azt írták, hogy részt vett egy sajtótájékoztatón, ezt pedig tudvalévőleg az MM rendezte Budapesten. Továbbá jelezte: a sajtótájékoztató idején ő már önkormányzati képviselő volt Zentán, ezért képviselői minőségében volt jelen a rendezvényen.
Az MM társelnöke szerint így most egy bosszúhadjárat tanúi lehetünk, azonban már nem csak az ő személyéről van szó. Ugyanis az MNT két iskolaigazgatót is le akar váltani, emellett a Magyar Szó kilenc dolgozóját áthelyeznék Újvidékre, bízva abban, hogy inkább önként felmondanak. Ezért Kókai szerint most inkább „politikai inkvizícióról” lehet beszélni.
„Megvárták, amíg véget érnek a választások, azelőtt nyilván nem akartak a közvéleményben hullámveréseket, most pedig kiadták a kilövési parancsot, hogy mindenkit ki kell végezni egzisztenciális, politikai és mindenféle értelemben” – tette hozzá az MM társelnöke.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése