2016. július 7., csütörtök

Matija Bećković Szabadka díszpolgára? 2.0


Zentán még 2010-ben érdemelte ki ezt az elismerést a délszláv háborúkat kiváltó nagyszerb ideológia egyik leghevesebb hirdetője
Tőke János emlékeztetett egy 2014. szeptemberben keltezett, a Hét Napban megjelent cikkre (Hogyan állítsunk szobrot?), amely beszámolt arról: Zentán lesz mellszobra Stevan Raičković (1928—2007) szerb költőnek, akadémikusnak. A neves értelmiségi 1935-től 1940-ig járt általános iskolába a tiszamenti városban, a szülei ugyanis tanítók voltak, és ezekben az években Zenta több általános iskolájában is oktatták a diákokat.
A Tóth Lívia által jegyzet cikk ezzel a mondattal fejeződik be:
„A mellszobor és az emléktábla, melyet a volt szerb iskola épületén kívánnak elhelyezni, Matija Bećković, az 1938-ban Zentán született költő, akadémikus ajándéka. Mint ismeretes, Matija Bećković 2010-ben megkapta Zenta város díszpolgári címét, és ez a döntés igencsak megosztotta a közvéleményt.”

2016. július 7.

CGV O PREDLOGU DA MATIJA BEĆKOVIĆ POSTANE POČASNI GRAĐANIN SUBOTICE: LAUREAT ANAHRONIZMA


U zemlji u kojoj je četnički pokret odavno izjednačen sa antifašizmom i u gradu koji je ugošćavao ultrašoviniste kao što su Anto Đapić ili Baja Mali Knindža dodela zvanja Počasni građanin Matiji Bećkoviću predstavlja ne samo logičan nastavak trijumfalnog pira nacionalističke i ksenofobne ideje u Subotici nego i potpuno obezvređivanje ove nagrade
CGV
CGV
Udruženje građana „Centar građanskih vrednosti“ iz Subotice nije iznenadila, ali je dodatno rastužila i zabrinula vest da je Komisija za dodelu zvanja i priznanja usvojila predlog Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga da Matija Bećković ove godine dobije zvanje Počasnog građanina Subotice.
Naime, u zemlji u kojoj je četnički pokret odavno izjednačen sa partizanskim i u gradu koji je ugošćavao ultrašoviniste kao što su Anto Đapić ili Baja Mali Knindža dodela zvanja Počasni građanin Matiji Bećkoviću predstavlja ne samo logičan nastavak trijumfalnog pira nacionalističke i ksenofobne ideje u Subotici nego i potpuno obezvređivanje ove nagrade.
Upravo zbog nacionalizma i ksenofobije Subotica je postala grad sprdnje zbog više puta ponovljenih političkih kompromisa, prvo brukom oko dodele zvanja Počasni građanin Zvonku Bogdanu, a zatim i sramotom zbog nedodeljivanja istog, istina posthumnog, Radomiru Konstantinoviću.
Izbor Matije Bećkovića za Počasnog građanina u tom smislu može se gledati i kao na veliku pobedu nacionalističke i ksenofobne ideje nakon privremenog poraza inicijative da gradska Fondacija za omladinsku kulturu „Danilo Kiš“ bude preimenovana u „Brana Crnčević“.
Iako se u obrazloženju odluke Komisije navodi da je pesničko stvaralaštvo Matije Bećkovića „prepoznato“ u Srbiji i inostranstvu, ostaje potpuno nejasno čime je isti zadužio stanovnike Subotice da bi dobio njeno najviše priznanje: niti je u njoj rođen, niti u njoj stvara ili je stvarao, niti je njoj posvetio deo svog opusa?
Ono čime se građanska Subotica najmanje može ponositi, a uvereni smo i građanska Srbija, je bogat repertoar desničarske ideologije koju javno ispoveda budući dobitnik ovog zvanja. Zastupati ideju da u bukvare uđe „da nijedan Srbin nije digao ruku na Hitlerov pozdrav“ je blaćenje svih žrtava koje su život izgubile za vreme režima Dimitrija Ljotića, isto kao što se i srpske žrtve u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i nakon „Oluje“ besramno zloupotrebljavaju za zločine koje su u ime Srbije ili srpstva počinile vojne ili paravojne formacije nad nesrpskim stanovništvom u poslednjim ratovima.
Iako ovakvi ili slični stavovi nisu navedeni u obrazloženju za dodelu zvanja Počasni građanin, oni su odavno ugrađeni u lik i delo Matije Bećkovića a zbog kojih Centar građanskih vrednosti izražava čuđenje i zabrinutost što makar oni članovi Komisije koji drže do svog ugleda i kojima je stalo da najviše gradsko priznanje ne postane sinonim za laureate anahronizma nisu podneli ostavke.
Istu vrstu odgovornosti Centar građanskih vrednosti ne traži od vladajuće koalicije u Skupštini grada, koja će se u utorak izjasniti o ovoj odluci Komisije, iz prostog razloga jer i sami u svom političkom delovanju zastupaju iste ideje kao i predloženi kandidat.
(Centar građanskih vrednosti)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése