2016. július 18., hétfő

Ki legyen az új MaSzó-főszerkesztő?

"(...) Nem hivatalos értesülések szerint a VMSZ soraiban már jó ideje keresik a jelek szerint kínos baklövései okán immár terhessé vált Varjú Márta főszerkesztő utódját."
De ki legyen az új MaSzó-főszerkesztő, ki lenne a megfelelő személy Márti néni helyére? Megnyugtatok mindenkit, szerencsére van miből válogatni.
Kabók Erika az Európába is begyűrűző menekültválság kezdete óta Fidesz-kottából játszik, habzó szájjal migránsozik, muszlimozik, ill. ragadtatja el magát olyan mélységekig, amely már az újságíró egyesületeket (http://tinyurl.com/zymgqp7) és a jogvédő szervezeteket (http://tinyurl.com/h9p73ly) is kiakasztja. Németh Zoltánnak, a Magyar Szó főszerkesztő-helyettesének cikkei (http://tinyurl.com/hutdps5) csupán amatőr próbálkozások Kabók apokaliptikus tudósításaihoz képest, amelyeket a magyarországi kormánysajtó is előszeretettel közöl. Amellett, hogy a kumroveci pártiskola egykori növendékeként pontosan tudja, hogyan kell az agitpropot magas szinten művelni, lenézi a lázadó fiatal újságírókat is. Egyszerűen tökéletes jelölt.
Markovics Annamária neve is benne van a kalapban. Ő az MTI belgrádi tudósítójaként (és Butás Béla, a VMSZ tartományi ex-frakcióvezetőjének jegyeseként) szintén sokat letett már az asztalra: a vajdasági magyar politikáról szóló tudósításaiból rendszeresen kifelejtette a VMSZ támogatottságának jó egyharmadát már első nekifutásra elérő Magyar Mozgalmat (pl.: http://tinyurl.com/jbmkpms). Az a tény, hogy egy elvileg közszolgálati orgánum tudósítójaként kizárólag a VMSZ-ről szolgáltat híreket, már önmagában alkalmassá teszi a pártlap főszerkesztésére, fiatal kora és jelölttársáéhoz képest százszor stabilabb idegrendszere pedig csak tovább növeli az értékét. Páratlanul jó választás lenne.
Két, látszólag szekuláris hatalmi centrum (egyiknél ortodox papok szentelik fel a hódító háborúba induló tankokat, a másiknál katolikus papok buzdítanak az – orosz sugallatra szárba szökkennő – EU-ellenes aláírásgyűjtési akcióban való részvételre) ütközőzónájában ki lehetne jobb választás egy ilyen fontos tisztségre, mint az egyházi és világi körökben egyaránt nagy népszerűségnek örvendő, szakács-borász-zeneoktató celebpap? Aki a „független napilapban nem”, de Istenben annál jobban hisz. Aki szerint (a háborús években a Magyar Szót is támogató) Soros György „a Sátán földi képviselője” (http://tinyurl.com/z68x8du). Aki a Magyar Szó és a Hét Nap szerkesztőségeinek a főszerkesztő megválasztására vonatkozó véleményezési jogának elvételét igazi keresztes lovagként indokolta és szavazta meg. Habár a kerek magyar mondatok terén nem mozog annyira otthonosan (http://tinyurl.com/hs5bgx6), mint a konyhában vagy a templomban, „teljesen független személyként” a párt iránti lojalitása megkérdőjelezhetetlen, emellett a „kettős mércét nagyon utálja”. Világlátottságára és felsőfokú végzettségére rendkívül büszke, és teljesen értetlenül áll az a jelenség előtt, hogy az újságírók közül nincs mindenkinek diplomája. Mivel a vajdasági magyar diplomás fiatalok amúgy is nagy számban hagyják el az országot, Paskó atya megválasztásával két legyet ütnének egy csapásra: egyrészt megszabadulhatnának a diplomátlan (ergo kutyaütő) ámátőröktől, akik helyére diplomás, VMSZ-es ifjakat vehetnének fel, másrészt (a magyar adófizetők pénzének szétosztása után) újabb remek kampányfogást kerekíthetnének a fiatalok itthontartásából. A rovatok felét simán a sokoldalú szentatyára lehetne bízni, így a VMSZ-es ifiknek lenne idejük munkaidőben a „partnerlapba”, a Jó Reggelt Vajdaságba írogatni (amelynek amúgy Paskó is egyik szerzője: http://tinyurl.com/jhut8vd), miközben a fizetésüket közpénzből kapják. A politikai és egyházi hatalom összefonódásával és a tájékoztatás megszentelt kézbe vételével Paskó atya maga lenne a főnyeremény! Áldás, békesség.
Ugyanakkor a VMSZ léphetne egy merészet is! A durva (és aljas) meglepetések egyáltalán nem állnak távol a vajdasági magyarság (öndefiníciója szerint) "egyetlen legitim képviselőjétől", ebbe pedig simán belefér az, hogy a legjobban pedálozók közül azt emelje fel (és tegye a lekötelezettjévé), akire a legkevésbé számítanak az igyekvők. Így az én favoritom ebben a kérdésben a kétszeres Aranyplágium-díjas ex-papnövendék, a Schmitt Pál Vándorserleg vajdasági birtoklója, azaz Diósi Árpád! A Pásztoréknak a normális világéval pont 180°-os szöget bezáró értékrendjébe abszolút passzoló úriember magyar szós karrierje tipikus VMSZ-es, felfelé bukós életpályamodellnek is tekinthető, hisz miután Purger Tibor kétszer is (http://tinyurl.com/hg3mcb2 és http://tinyurl.com/glt29gg) lazán leszedte Diósi irományairól a szenteltvizet (időt és energiát nem sajnálva ezrelékes pontosságig kimutatta, hogy hány betűt és honnan lopott Diósi a "műveihez"), Varjú Márta nem csak, hogy nem reagált az általa főszerkesztett lapot érő szégyenre (az olvasóktól bocsánatot kérve, a plagizáló munkatársát pedig fegyelmiben részesítve vagy kirúgva), hanem egyenesen a Közélet rovat szerkesztőjévé tette azt! Magyarul Diósi egyszerűen nem tud hibázni, egy általa főszerkesztett pártlap pedig szintén minden elvárást alul... pardon!, felülmúlna. Diplomája ugyan neki sincs, tehát Paskó megválasztása esetén össze kellene egyet schmittpálkodnia, de ez a kényelmetlenség értelemszerűen nem merülne fel az ő kinevezésével.
Csak arra az egyre kellene odafigyelni, hogy amikor majd időnként "cikkírásra" adja a fejét, akkor a szöveget nehogy a Magyar Mozgalom oldaláról kópipésztelje be. (S.B.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése