2016. július 22., péntek

Tusványos: Pásztor szerint úgy élnek a délvidéki magyarok, mint Marci Hevesen

Tusványos 0aa2.JPGA Magyarországgal szomszédos államok közül a szerbiai Vajdaságban a legbiztatóbb a nemzeti kisebbségek jogi helyzete - fogalmazódott meg a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) egyik csütörtök délutáni pódiumbeszélgetésén.
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke elmondta, Szerbia hétfőn megnyitotta az európai uniós csatlakozási tárgyalások 23. fejezetét, amelyik az igazságüggyel és az alapvető jogokkal foglalkozik. Azt azonban elmulasztotta megemlíteni, hogy ugyanezen a napon Adán megrongálták Damjanich János aradi vértanú emléktábláját, valószínűleg nem épp a szerb-magyar megbékélés jegyében. 
Pásztor István elmondta: a Szerb Haladó Pártban (SNS) - mellyel a VMSZ koalíciós tárgyalásokat folytat - nyitottság mutatkozik az arányossági törvény elfogadására. Hozzátette, a készülő koalíciós megállapodás része a törvény "tisztába tétele". Ám azt már elhallgatta Pásztor, hogy a Tartományi Parlamentben, ahol az elnöki tisztet tölti be, szintén hétfőn szavazták meg a tartományi titkárságok titkárhelyetteseit, ahol a 11 jelölt közül csupán egy magyar volt, a többiek pedig az államalkotó nemzet soraiból kerültek ki, annak ellenére is, hogy a szerb alkotmány már most is a nemzeti kisebbségek részarányos politikai képviseletéről rendelkezik döntéshozó és végrehajtó hatalmi ágon is.
(MTI nyomán, kép: MKP)
Közzétette: Haraszthy Ágoston 2016. július 21. csütörtök, 18:16
http://delhir.info/cimlap/friss-hireink/56301-tusvanyos-pasztor-es-hajnal-szerint-ugy-elnek-a-delvideki-magyarok-mint-marci-hevesen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése