2016. július 15., péntek

NDNV: RUKOVODSTVO MAĐAR SOA SPROVODI ČISTKU U REDAKCIJI

NDNV: RUKOVODSTVO MAĐAR SOA SPROVODI ČISTKU U REDAKCIJI
Izvor: aldeparty.eu
Nezavisno društvo novinara Vojvodine upozorava javnost da je rukovodstvo Mađar soa pokrenulo postupak uklanjanja politički nepodobnih novinara i urednika iz redakcije ovog dnevnog lista.

NDNV1

Navodeći racionalizaciju poslovanja kao razlog, rukovodstvo Mađar soa je odlučilo da smanji broj zaposlenih u redakcijama lista u Subotici i Senti, a da istovremeno poveća u novosadskoj redakciji, pa je iz tog razloga na adrese osmoro zaposlenih stigao poziv za izjašnjavanje o tome da li prihvataju da svakodnevno putuju na relaciji Subotica-Novi Sad ili Senta-Novi Sad.
Poziv je upućen na adrese petoro zaposlenih iz Subotice i troje iz Sente, a u pitanju su novinari i urednici koji su u više navrata javno protestovali zbog političkih pritisaka na uređivačku politiku Mađar soa koji sprovode Savez vojvođanskih Mađara i Nacionalni savet mađarske nacionalne zajednice.

Mađar so
Mađar so

Ovaj model „oslobađanja“ od nepoželjnih uposlenika koristili su u Vojvodini obično tajkuni, koji su zaposlenicima postavljali nemoguće, neljudske uslove da sačuvaju posao, a to je da putuju stotine kilometara dnevno na posao.
Postupak rukovodstva Mađar soa ne samo da predstavlja ugrožavanje medijskih sloboda i prava novinara nego je u svojoj biti anticivilizacijski, jer među onima koji bi trebalo svakodnevno da putuju nalazi se i osoba koja tri puta nedeljno ide na dijalizu ili bračni par koji ima malo dete.
U vremenu neverovatnog razvoja tehnoloških mogućnosti za obavljanje novinarskog ili uredničkog zadatka, koji je u ogromnoj meri realitivizovao prostor, odnosno mesto obavljanja posla – ne postoji niti jedan mogući argument da ovaj potez rukovodstva Mađar soa čitamo drugačije do kao gnusnu političku igru.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése