2016. július 2., szombat

A Magyar Szó elbocsátotta Kókai Pétert


A Magyar Szó elbocsátotta Kókai Pétert
Kókai Péter a Magyar Mozgalom alakuló közgyűlésén
A Magyar Szó elbocsátotta Kókai Pétert magánügyeinek végzése miatt – ezt az egykori főszerkesztő, a Magyar Mozgalom civil szervezet jelenlegi zentai képviselője jelentette be ma Szabadkán.
„Az elbocsátás indoka, hogy részt vettem egy sajtótájékoztatón Budapesten május 12-én, előtte pedig nem kértem engedélyt a munkahelyemtől való távolmaradáshoz” – nyilatkozta Kókai Péter a Beta hírügynökségnek.
Az egykori főszerkesztő szerint május 12-én már az MM képviselője volt, tehát nem magánügyek végzéséről volt szó.
„Május 12-én én már az MM zentai képviselője voltam, ezért semmiképpen sincs szó arról, hogy magánügyeket végeztem volna, hanem közfunkciót töltöttem be ott, másfelől pedig egy interjút is készítettem, illetve a Magyar Szóval kapcsolatos marketingügyeket végeztem, ami részét képezi a munkaköri leírásomnak” – magyarázta.
Arra a kérdésre, hogy egy újságíró ezzel egy időben betölthet-e közfunkciót is, Kókai Péter azt válaszolta, hogy a Magyar Mozgalom nem politikai, hanem civil szervezet, amely részt vett a választásokon.
„A községi képviselői tisztség semmiképpen sem állandó munkahely, nem látok ebben összeférhetetlenséget” – nyilatkozta Kókai. (Beta)


 NOVINAR I ODBORNIK MP PETER KOKAI OTPUŠTEN IZ LISTA MAĐAR SO

NOVINAR I ODBORNIK MP PETER KOKAI OTPUŠTEN IZ LISTA MAĐAR SO
Novinar Mađar so-a Peter Kokai koji je ujedno i odbornik civilne organizacije Mađarski pokret (MP) u Senti izjavio je danas u Subotici da je otpušten iz Mađar so zbog “obavljanja privatnih poslova”.
“Razlog je jer sam prisustvovao na jednoj pres konferenciji u Budimpešti 12. maja, a da pre toga nisam zatražio odobrenje da odsustvujem sa radnog mesta”, rekao je Kokai za portal Magločistač.
Kokai je u obrazloženju za Mađar so naveo da je u maju već stupio na funkciju odbornika MP i da nije reč o privatnim poslovima.
“Ja sam 12. maja već stupio na funkciju odbornika MP u Senti i to nikako ne dolazi u obzir da sam ja obavljao private poslove već sam bio na javnoj funkciji tamo, a sa druge strane sam obavio jedan intervju i marketinške poslove vezane za Mađar so što mi je i u opisu radnog mesta”, kazao je Kokai.
Na pitanje da li po njegovom mišljenju novinar istovremeno može biti na fukciji odbornika, Kokai je rekao da Mađarski pokret nije politička, nego civilna organizacija koja je učestvovala na izborima.
“Funkcija odbornika nije nikakvo stalno zaposlenje i ja ne vidim da se to ne uklapa”, kazao je Kokai.
(Magločistač)



NOVINARIMA MAĐAR SO-A I HET NAP-A USKRAĆENO PRAVO NA IZBOR GLAVNOG UREDNIKA
Foto: Magločistač (ilustracija)

NOVINARIMA MAĐAR SO-A I HET NAP-A USKRAĆENO PRAVO NA IZBOR GLAVNOG UREDNIKA

Novinarka lista Mađar so Margareta Tomo izjavila da danas da je Odbor za informisanje Mađarskog nacionalnog saveta (MNS) u Subotici ove nedelje doneo odluku da, nakon više od 70 godina, članovima redakcije listova Mađar so i Het Nap uskrati pravo da odlučuju o izboru glavnih i odgovornih urednika ovih mađarskih medija i ocenila da je u pitanju čisto politička odluka kojom se postavljaju urednici koji odgovaraju SVM.

Margareta Tomo, izvor: fb
Margareta Tomo, izvor: fb

“Ovo je čisto politička odluka da Upravni odbori listova donose odluku o izboru glavnih i odgovornih urednika, a da se ne pitaju članovi redakcija. Time se postavljaju urednici koji odgovaraju Savezu vojvođanskih Mađara”, rekla je Tomo za portal Magločistač.
Tomo je kazala da u najgorim vremenima, tokom devedesetih ili za vreme komunizma, nije bilo ovakvih slučajeva koji se danas dešavaju u Mađar sou, Het Nap-u i RTV-u.
Ona je dodala da je 70 godina funkcionisalo tako da je bio raspisan konkurs za izbor glavnog i odgovornog urednika Mađar so-a, da su programi svih kandidata saslušani, nakon čega je Upravni odbor tajnim glasanjem donosio odluku i uvek uvažavao stav redakcije.
Predsednik Odbora za informisanje Mađarskog nacionalnog saveta (MNS) u Subotici Erne Nemet rekao je za portal Magločistač da je ovo telo, koje je osnivač ovih medija, donelo odluku o izmeni Statuta ovih listova i brisanju odredbe koja je do sada omogućavala redakcijama da zauzimaju stav o izboru glavnih i odgovornih urednika i dodao da su se pojedini novinari bunili protiv ove odluke.

Izvor: vajma.info
Izvor: vajma.info

“Novinari Het Nap-a, njih devetoro koji imaju predstavnika u MNS, pobunili su se zbog ovakve odluke i predali MNS-u pismo u kojem se navodi da ni ranije nije postojala obavezujuća odredba koja ne dozvoljava članovima redakcija da se izjasne oko izbora urednika i zatražili da se ovakva praksa i u buduće zadrži jer na ovakav način MNS šalje poruku da ne poštuje novinare”, kazao je Nemet.
On je dodao da će Mađarski nacionalni savet na narednoj sednici, u četvrtak, 7. jula, doneti ovu odluku i da će se raspravljati i o problemima koji postoje u mađarskim medijima.
Mandati glavnih i odgovornih urednika listova Mađar so (Marta Varju) i Het Nap (Viktor Tomek) ističu u septembru ove godine.
(Magločistač) 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése