2016. július 5., kedd

Virág és Margaréta


Bódis Gábor
Bódis Gábor

Néhány percig megint jó volt vajdasági magyarnak lenni.


Az ami tegnap estefelé történt a Vajdasági RVT székháza előtt egy szempontból bizonyosan rendkívüli fontosságú a vajdasági magyar média szempontjából is. Végre kiléptünk a kisebbségi, enyhén poshadt játszótérből és bátran kiálltunk a szélesebb közvélemény előtt. A többes számot nem azért használtam, mert hívatlanul osztozni szeretnék az érdemben, hanem büszkeségből. Ritkán adódik alkalom ugyanis, hogy egy mozzanat ennyire egyértelműen szabadságpárti legyen. És mindezt két Újságírónőnek, Gyurkovics Virágnak (Hét Nap) és Tómó Margarétának (Magyar Szó) köszönhetjük.
Így kell szenvtelen, de nem közömbös arccal felmenni a „színpadra” , elmondani (Virág magyarul, Margaréta szerbül) az alkalomhoz és a helyzethez illő frappáns szöveget és a taps közepette méltóságteljesen levonulni. Senki sem pisszegett, zajongott, netán bekiabált a magyar szöveg hallgatása közben, pedig a hatalmas többség nem értette. A szavakat nem, de a pillanat fontosságát nagyon is. És a szerb szöveg alatt már együtt élt a tömeg Margarétával.
Néhány percig megint jó volt vajdasági magyarnak lenni.
Íme az elhangzott szövegek:
Kedves Barátaink, Sorstársaink!
Mi, a Magyar Szó napilap és a Hét Nap hetilap újságírói azért vagyunk itt, hogy szolidaritásunkat fejezzük ki a Vajdasági RTV-ben dolgozó, illetve onnan menesztett kollégáinkkal, továbbá hogy tiltakozzunk a szólás- és véleményszabadság csorbítása, a pártérdekeket kiszolgálni nem akaró újságírók elleni megtorlások és a politika médiára való rátenyerelése ellen.
Ezek a folyamatok a vajdasági magyar médiumokat sem kerülték el.
A múlt héten a Magyar Nemzeti Tanács Tájékoztatási Bizottsága a vajdasági magyar sajtó egyedüli közszolgálati napilapja és hetilapja, a Magyar Szó és a Hét Nap szerkesztőségi jogköreinek a megnyirbálásáról határozott. Az alapító-okiratok módosítására azért volt szükség, hogy összehangolják azokat az új médiatörvénnyel, melynek deklarált célja, hogy visszaszorítsa a politikai nyomásgyakorlást. Az MNT szerve cinikus módon éppen ezt a módosítást használta ki arra, hogy a közszolgálati médiumaink szerkesztőségeit megfossza a véleményük kinyilvánításának lehetőségétől a lapok főszerkesztőinek megválasztásakor.
Ennél is súlyosabb azonban, hogy a Magyar Szó az elmúlt időszakban nem hosszabbította meg több szerződéses munkatársának munkaviszonyát, mondvacsinált okokból felmondott Kókai Péter újságírónak, a lap korábbi főszerkesztőjének, és a lap átszervezésére hivatkozva más, rebellisnek kikiáltott újságírókat is menesztéssel fenyeget.
Elfogadhatatlannak tartjuk az újságírók folyamatos megfélemlítését, a Vajdasági Magyar Szövetség beleszólását a közszolgálati médiumok szerkesztéspolitikájába, de mindenek előtt azt, hogy a Magyar Nemzeti Tanács mint a Magyar Szó és a Hét Nap alapítója az alapítói jogaival visszaélve hozzájárul a vajdasági magyar sajtó ellehetetlenítéséhez.
Felszólítjuk a Magyar Nemzeti Tanácsot, hogy ne fossza meg a szerkesztőségeket saját sorsuk alakításának jogától, és ne számolja fel azokat a demokratikus vívmányokat, amelyekre méltán lehettünk büszkék az elmúlt évtizedekben. A Magyar Szó és a Hét Nap nem a Magyar Nemzeti Tanács tulajdona. A Magyar Szó és a Hét Nap a demokratikus közvélemény lapja, mindnyájunké!
Ezért el a kezekkel a Magyar Szótól, el a kezekkel a Hét Naptól, el a kezekkel a Vajdasági RTV-től és minden közszolgálati médiumtól!
XXX
Dragi naši prijatelji!
Mi, novinari dnevnog lista Mađar so i nedeljnika Het Nap smo tu da izrazimo solidarnost sa kolegama koji rade, odnosno koji su otpušteni iz RTV Vojvodine, kao i da podignemo glas protiv ugrožavanja slobode govora, protiv ugrožavanja slobode mišljenja, protiv osvete nad novinarima koji odbijaju služiti partijskim interesima, protiv uzurpacije političkih medija.
Ovi procesi nisu zaobišli ni vojvođanske medije koji se objavljuju na mađarskom jeziku.
Prošle nedelje je Odbor za informisanje Mađarskog Nacionalnog saveta doneo odluku o smanjenju prava redakcija Mađar so-a i Het Nap-a. Promena statuta je bila potrebna da bi se ova dokumenta uskladila sa novim zakonom o medijima, čiji je deklarisani cilj da se politički pritisak smanji na što manju moguću meru. Organ Mađarskog Nacionalnog Saveta je na ciničan način baš ovu izmenu iskoristio da bi redakcijama javnih servisa ukinuo pravo na izražavanje svog mišljenja prilikom izbora glavnog urednika.
Još je alarmantnije što Mađar so u proteklom periodu nije produžio ugovor više svojih saradnika na određeno vreme, što je zbog nekih navodnih razloga dao otkaz novinaru Peteru Kokaiju, koji je u ranijem mandatu bio glavni urednik lista, i što, pozivajući se na reorganizaciju, preti otkazom i drugim novinarima koje je rukovodstvo okarakterisalo kao nepodobne.
Smatramo neprihvatljivim konstantno zastrašivanje novinara, smatramo neprihvatljivim što se Savez Vojvođanskih Mađara meša u uređivačku politiku javnih servisa, ali pre svega smatramo neprihvatljivim što Mađarski Nacionalni Savet, kao osnivač Mađar so-a i Het Nap-a, zloupotrebljavajući svoja osnivačka prava doprinosi uništavanju vojvođanske mađarske štampe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése