2016. július 5., kedd

A vajdmagyar sajtószabadságért

Bódis Gábor
Bódis Gábor

Mozgásba lendült a vajdasági magyar média közvélemény – tüntetés lesz csütörtökön az MNT előtt


A VMSZ számára félkudarccal végződött legutóbbi választások után, várható volt, hogy a Párt vezetősége tovább folytatja azt a politikát, amit mentorai (Orbán, Vučić) maguk is gyakorolnak. Viktor ezen már régen túl van: MTVA néven egy propagandával lúgozó gyorstüzelő agymosoda már évek egyenirányítja a magyarok tudatát. Aleksandar már kilőtte a Vajdasági RTV-t, az amúgy igazán kormánypárti RTS-re is hasonló sors vár, az Informer és a Pink az ászok. Pásztoréknak sem szabad lemaradniuk, pláne ha nem is akarnának. Menesztették a legszembetűnőbb rebellist (Kókai), majd Hajnal Jenővel meghozattatnak egy forradalmi újítást: a szerkesztőségek nem szólhatnak bele a saját dolgukba. Azaz: a főszerkesztőjük megválasztásába. Mert a jelenlegi körülmények között az igazán ciki lenne. Legyen meg Lovas akarata azonnal, minden fölösleges akadály nélkül! Mert a haza, a nemzet és a Pistike is ezt kívánja.
Emiatt lesz tüntetés a Ago Mamužić utcában:
Tüntetés! A Hét Nap és a Magyar Szó nem az MNT tulajdona!
A VMSZ a Magyar Nemzeti Tanácson keresztül arra készül, hogy teljes egészében rátenyereljen a vajdasági magyarság két nagy múltú lapjára. Amit nem tett meg Milošević, azt megteszi az MNT. Megfosztja a két lap dolgozóit azon több évtizedes joguktól, hogy véleményt mondjanak a főszerkesztő megválasztásáról.
Emellett a VMSZ és az MNT nyíltan üldözi és igyekszik kirúgni, ellehetetleníteni az általuk diktált egyszólamúságnak ellentmondó újságírókat, akár törvénysértés árán is. A napokban Kókai Péter egykori főszerkesztőnek mondtak fel, azért mert részt vett egy sajtótájékoztatón, de számítani lehet rá, hogy ez a tendencia folytatódik.
Az MNT csütörtökön 15 órától ülésezik a Magyar Házban, Szabadkán, ekkor szerepel napirenden a Hét Nap és a Magyar Szó esetében a főszerkesztő megválasztásának módosítása. Ha ezt a döntést meghozzák, a párt teljes egészében rátenyerel a két lapra. Ha fontos neked a szabad sajtó, a szólásszabadság, a demokrácia, ha nemet akarsz mondani a diktatúrára és az üldözésre, gyere el a tüntetésre csütörtökön!
Eddig a felhívás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése