2013. február 20., szerda

Február 20.



Aladár napja.
Aladár: germán eredetű név, valószínűleg a germán Aldarik vagy az Aldemar név megmagyarosodott alakja. Elemeinek eredeti jelentése: öreg, tapasztalt.
1790 – Meghalt II. József, a kalapos király. Ezt a melléknevet azért kapta, mert 10 éves uralkodása alatt nem koronázták meg a magyar koronával, Ő mint a Német-Római Birodalom császára uralkodott Magyarországon.
1844 – Megszületett Munkácsy (eredeti nevén: Lieb) Mihály festőművész, a magyarországi realizmus egyik legkiemelkedőbb egyénisége (Ecce homo, Krisztus Pilátus előtt, Golgota).
1811 – Életbe lépett Magyarországon a devalvációs rendelet, melynek értelmében a papírpénzt értékének egyötödére cserélték, míg a réz hatkrajcárosokat kivonták a forgalomból.
1821 – Megszületett Feszl Frigyes építész.
1886
– Megszületett Kun Béla politikus, aki 1919-ben a Tanácsköztársaság idején a kommün tényleges vezetője, bár hivatalosan 'csupán' a kül- és a hadügyi népbiztos volt.
1911 – Megszületett Énekes István olimpiai bajnok ökölvívó, aki 29 alkalommal volt tagja a magyar ökölvívó-válogatottnak.
1912 – Megszületett Pierre Boulle francia író. Legsikeresebb műveit, a Híd a Kwai folyón és A majmok bolygója című regényeket meg is filmesítették.
1925 – Megszületett Robert Altman amerikai rendező. (Rövidre vágva, Cuki hagyatéka, Dr. T. és a nők)
1927 – Megszületett Sidney Poitier Oscar-díjas amerikai színész, rendező (Tibbs és a szervezet; Forró éjszakában).
1962 – Az első amerikai űrhajós, John Glenn földkörüli pályán keringett a Föld körül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése