2013. február 28., csütörtök

Február 28.

Elemér nap.
Bizonytalan eredetű régi magyar személynév. Jelentése: Valaminek az eleje, vezetője.
1000 – Finnországban a Kalevala ünnepe.
1066 – Megnyitották a Westminster Apátságot.
1824 – Megszületett Kertbeny Károly műfordító, bibliográfus. Petőfi verseit az ő fordítása tette ismertté külföldön. Arany János, Garay János, Vörösmarty Mihály, Jókai Mór műveit és magyar népdalokat fordított németre.
1832 – Megalakult a Budapesti Hídegylet gróf Széchenyi István kezdeményezésére, feladata a Lánchíd felépítésének támogatása volt.
1869 – Párizsban 78 éves korában eladósodva és magányosan meghalt Alphonse Marie Louis Prat de Lamartine francia romantikus költő és liberális politikus, aki 1848-ban a külügyminiszteri tisztséget töltötte be. Fő művei: „Költői és vallásos harmóniák”, „Szókratész halála”, „Egy angyal bukása”.
1899 – Eberhardban (Pozsony vármegye) 90 éves korában meghalt gróf Apponyi György országbíró, a későbbi neves politikus, gróf Apponyi Albert apja.
1912 – Megszületett Alfonzó eredeti nevén Markos József színész, artista (Keménykalap és krumpliorr).
1946 – A budapesti Markó utcai fegyház udvarán háborús főbűnösként kivégezték az 54 éves Imrédy Béla volt miniszterelnököt.
1972 – Pasadenában meghalt Zechmeister László vegyész, akit elsősorban a kromatográfia területén végzett munkássága tett híressé.
1986 – Meggyilkolták Sven Olof Joachim Palme-t Svédország miniszterelnökét.


Február 28. – Nemzetközi lassítási nap. A lassúság napjának ünneplése 2007-ben Olaszországból indult és az életminőség javítását szolgálja.
Az olasz Parmából indult lassúsági akció már az egész világot meghódította. A nemzetközi lassítási akció jelszava Válts ritmust! Lassíts le egy napra! A Lassan élni mozgalom szerint világunk egyre gyorsul, ezért egyre komplikáltabb, lassítva egyszerűbbé és élvezhetőbbé tehetjük. Erre a napra azt ajánlják: egyszerre csak egy dolgot végezzünk. Szánjunk időt családtagjainkra, barátainkra, munkatársainkra, kapcsoljunk ki számítógépet és mobiltelefont, lassan vezessünk és lassan együnk is, vallja az olasz Bruno Contiginai, a mozgalom elindítója. Ezen a napon Milánóban megbüntetik azt, aki túl sietősen megy az utcán, Rómában lassúsági maratont rendeznek: 300 métert nem kevesebb mint másfél óra alatt kell megtenni, máshol autó helyett szamárháton közlekednek, éjszaka lassú felolvasásokat tartanak.

MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése