2013. február 7., csütörtök

Magyar Egység Párt: Magyarverés – szabálysértés vagy bűncselekmény?



A Magyar Egység Párt elítéli az Óbecsén és Temerinben történt hétvégi incidenseket, amelyekben magyar nemzetiségű fiatalokat támadtak meg, szidalmaztak és vertek meg.
Pozitívan értékeljük, hogy a rendőrség gyorsan elfogta a támadókat, de érthetetlen számunkra, hogy csak szabálysértési eljárás indult ellenük. Ha a magyar nemzetiségű fiatalokat csak azért szidalmazták és bántalmazták, mert magyarul beszéltek, és mert nem tagadták meg magyar nemzetiségüket, akkor nem a közrend megsértéséről van szó, hanem sokkal súlyosabbról - bűncselekményről, amely bűnvádi eljárást követel, nem pedig szabálysértési eljárást.
A Magyar Egység Párt számára elfogadhatatlan és sértő is, hogy az illetékesek a legutóbbi óbecsei és temerini incidensek hátterében nem nemzeti gyűlöletből elkövetett tetteket látnak, hanem bagatellizálják az incidenseket és közönséges kocsmai vagy utcai verekedésként kezelik.
A Magyar Egység Párt bízik az igazságszolgáltatási szervekben és elvárjuk, hogy a magyar nemzetiségű fiatalokat bántalmazó személyek elnyerik méltó büntetésüket.
A Magyar Egység Párt elítéli az óbecsei szerb nemzetiségű fiatalember ellen elkövetett (szintén hétvégi) támadást is. Számunkra ez az incidens sem különbözik azoktól az esetektől, amikor magyar nemzetiségű fiatalokat bántalmaztak.
A Magyar Egység Párt szerint a hasonló incidensek elkerülése céljából többet kell tenni a megelőzés terén. Nem csak arra gondolunk, hogy a rendőrség gyakrabban járőrözzön hétvégenként az említett városok szórakozóhelyeinek környékén, hanem elsősorban arra gondolunk, hogy Óbecsén és Temerinben (de máshol is) ilyen incidensek esetén ne féljünk szembenézni az igazsággal. Ha nemzeti alapon történnek incidensek (sajnos erre már volt példa), akkor az illetékes állami szervek, politikai pártok és más szervezetek ne bagatellizálják az eseteket. Mondják ki nyíltan, hogy az adott eset hátterében nemzeti alapon történt bántalmazásról van szó, függetlenül attól mely nemzethez tartoznak a támadók vagy az áldozatok. A ködösítés és mellébeszélés csak a nemzeti gyűlölettől túlfűtött egyéneknek kedvez, akik elfogásuk esetén is enyhébb büntetés elé néznek, ha az eseményeket utcai vagy kocsmai verekedésként kezelik.
A Magyar Egység Párt szerint minden rendes, becsületes ember számára (nemzeti hovatartozástól függetlenül) fontos, a többnemzetiségű környezetekben megőrizni a jó és toleráns egymás közötti viszonyokat. Ezt azonban csak akkor lehet, ha az állami szervek, politikai pártok és más szervezetek egységesen és őszintén lépnek fel a rendbontók, verőlegények és azok felbújtatói ellen, függetlenül azok nemzeti hovatartozásától. Ha ezt elmulasztjuk, a többnemzetiségű, toleráns, multietnikus és multikulturális Vajdaság a múlté lesz.
Óbecse, 2013. február 6.

Magyar Egység Párt
Szmieskó Zoltán elnök
http://www.vajma.info/cikk/kozlemenyek/1784/Magyar-Egyseg-Part-Magyarveres-szabalysertes-vagy-buncselekmeny.html, 2013. február 6. [17:17]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése