2013. február 22., péntek

Magyarországi civil szervezetek felhívása a vajdasági magyarellenes támadások ügyében



Több magyarországi civil szervezet felhívást tett közzé csütörtökön a szerbiai magyarellenes támadások ügyében. Az MTI-hez is eljuttatott állásfoglalásban kiemelték: folyamatos tapasztalatuk, hogy a támadások évtizede ismétlődő sorozatának nem akar vége szakadni.
Kelemen András, a Magyarországért Kulturális Egyesület elnöke közleményében azt írta: úgy látszik, hogy a január végi magyarellenes támadásokkal a magyarok „kiűzetésének” újabb hulláma indult el a Délvidéken, Temerin után Óbecse, Újvidék, és most Szabadka következett.
A Nemzeti Fórum Egyesület alelnöke, valamint a Civil Együttműködési Tanácskozás és a Civil Összefogás Fórum szóvivője hozzátette: folyamatos tapasztalatuk az, hogy a szerbiai magyarellenes támadások évtizedes ismétlődő sorozatának nem akar vége szakadni. A nemzeti kisebbség elleni támadásokkal már 2004-ben foglalkozott az Európai Parlament és 2008-ban az Európa Tanács, rámutatva az embertelenségek megszüntetésének demokratikus eszközeire.
Kelemen András felidézte, hogy a két nép békés jövője érdekében február 4-i nyílt levelükben felkérték a magyarországi Szerb Országos Önkormányzatot és a Magyarországon élő jóérzésű szerb embereket, hogy a civil társadalom eszközeivel adjanak hangot annak az igénynek, hogy a szerb kormány végre biztosítsa az etnikai alapú incidensek hatékony kivizsgálását, a vonatkozó jogszabályok következetes alkalmazását az elkövetők ellen. Segítsen megértetni a szerb kormánnyal és közvéleménnyel, hogy a jó szomszédság lehetősége vész el Szerbia számára épp akkor, amikor a Szerbiáról szóló országjelentés fekszik az Európai Parlament asztalán.
„Nyílt levelünk visszhangtalan maradt” – közölte Kelemen András, feltéve a kérdést: ennyire hiányzik a kisebbségek közötti szolidaritás Magyarországon? (MTI)
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/14975/Magyarorszagi-civil-szervezetek-felhivasa-a-vajdasagi-magyarellenes-tamadasok-ugyeben.html, 2013. február 22. [0:25]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése