2013. február 10., vasárnap

Orbán Viktor levelet küldött a határon túli magyar állampolgároknak



Levelet küldött a határon túl élő magyar állampolgároknak Orbán Viktor kormányfő, mert a kabinet őket is be akarja vonni a nemzeti konzultáció rendszerébe – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szombaton az MTI-vel. A Miniszterelnökség összesen 160 ezer levelet postázott, a küldemények előállítása és kézbesítése pedig mintegy 45 millió forintba került.
A levélben – amelyet a Facebookon többen is megosztottak – Orbán Viktor Magyarország új állampolgárait köszönti. „Nagy elégtétel a magyarság számára, hogy az állampolgárság kiterjesztésével immár az anyaország polgárai lehetünk, bárhol is élünk a világban” – írta, hozzátéve, hogy mindez nemcsak elégtétel, hanem lehetőség is egyben. „Megszervezhetjük magunkat, újra együtt kormányozhatjuk Magyarországot, és mindannyian beleszólhatunk a nemzet jövőjébe” – fogalmazott.
Ehhez azonban – folytatta a kormányfő – „tudnunk kell egymásról”, és rendelkezni kell minden fontos, aktuális információval Magyarországról, ezért a kabinet úgy döntött: a jövőben rendszeresen tájékoztató levelet küld a határon túli magyar állampolgároknak, hogy bekapcsolódhassanak Magyarország sorsának alakításába.
Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI érdeklődésére szombaton közölte: 160 ezer levelet küldtek ki, a küldemények előállításának és kézbesítésének költsége pedig 45,8 millió forint volt.
Hozzátette, a Miniszterelnökség a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény alapján járt el, illetve az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvénynek megfelelően – mint adatkezelő – megbízási szerződéseket kötött az adatfeldolgozásról a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalával (KEK KH), valamint a Magyar Posta Zrt.-vel.
A sajtófőnök megerősítette, hogy a kormány a jövőben is küld leveleket a határon túli magyaroknak, mert ők is részei a nemzeti együttműködés rendszerének. (MTI)

http://www.vajma.info/cikk/karpat/9209/Orban-Viktor-levelet-kuldott-a-hataron-tuli-magyar-allampolgaroknak.htmlű




Orbán levelét megírta…

Az első kérdés, amely a (kormány)közleményen kapcsán felvetődik az olvasóban, hogy igényelték-e a „határon túl élő magyar állampolgárok” Orbán Viktor levelét? Aligha.Vagy legalábbis nem mindenki.

A második dolog pedig, amin szintén érdemes elgondolkodni, hogy a magyar állam a más országokban élő magyar állampolgárok címeit úgymond tálcán szállítja azon ország szerveinek, amelyben élnek, amelyek aztán listát készíthetnek róluk, amit alkalom adtán igénybe is vehetnek. Nem biztos, hogy az idegenben élő magyar állampolgároknak erre szükségük van, és hogy ez nekik kedvező, hogy ezt akarják. Nem jelent-e ez a magyar állampolgárok adataival való visszaélést és jogtalan kezelést? Illett volna erről előbb kikérni a véleményüket.

A harmadik dolog, amin ugyancsak érdemes lenne elgondolkodni, hogy „a küldemények előállítására és kézbesítésére költött 45,8 millió forintot” – és azt a sok millió forintot, amit a magyar kormány „a jövőben rendszeresen tájékoztató levél küldésére” szándékozik költeni a határon túli magyar állampolgároknak –, nem lehetett volna valamilyen indokoltabb, netán hasznosabb célra elkölteni? Vagy Magyarország gazdasága olyan erős, hogy ilyen luxust is megengedhet magának a kormány?

A magyar állampolgárok egyébként – a mai internetes világban – számos helyről (és nem egyoldalúan), mégpedig díjmentesen is tájékozódhatnak az anyaországi helyzetről. Az egyoldalú levélküldés egyébként sem elegendő ahhoz, hogy „bekapcsolódhassanak Magyarország sorsának alakításába”.


Bozóki Antal 
Újvidék, 2013. február 10.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése