2021. február 8., hétfő

A hatóságok elhallgatták, hogy Szerbia nagyot esett a korrupcióészlelési rangsorban

„Az államot évtizedek óta rendszerszintűen építik le és teszik tönkre, s ez hatványozottan tapasztalható az utóbbi 8-9 évben, amióta minden egyetlen ember kezében összpontosul, aki minden intézmény felett áll, mindent tud, mindenről gondoskodik és mindenről tájékozott. Ezzel üzen azoknak is, akik részt vesznek a bűnözésben és a korrupcióban, de a polgároknak is” – jelentette ki Zlatko Minić, a Transparentnosti Srbija szervezet igazgató bizottságának tagja a FoNetnek nyilatkozva.

A Transparency International minden évben felméréseket készít világszerte arról, hogy egy-egy országban milyen mértékben uralkodott el a korrupció és az erre vonatkozó mérések eredményeképpen közzé is szokta tenni a világranglistáját. A legfrissebb adatok tükrében elmondható, hogy Szerbiában az elmúlt nyolc évben soha volt olyan rossz a helyzet a korrupciót illetően, mint tavaly. Mivel semmiféle lehetősége nem volt arra, hogy ezt a rossz hírt „pozitív módon tolmácsolja”, a hatalom egyszerűen elhallgatta az információt, magyarázta Minić.

Elmondta azt is, hogy a média helyzetének köszönhetően ez a hír el sem fog jutni a szerbiai polgárok zöméhez, legfeljebb majd annyit tudnak, hogy jobb a helyzet, mint Boszniában, vagy Albániában.

„A korrupcióellenes harc egyre kisebb jelentőséggel bír még a kormányfőjelölti expozékban is, emellett statisztikai adatokkal igyekeznek elkenni az illetékesek a tényt, hogy ez a »küzdelem« gyakorlatilag az egyének felelősségre vonásában merül ki” – tette hozzá Minić, akinek meglátása szerint tíz éve a korrupció „decentralizált” volt, létezett egyfajta sajátos versenyhelyzet, mert több kisebb központ volt, melyek befolyással bírtak, így több helyen lehetett korrumpálni is. „Ezzel ellentétben ma egy centralizált, hierarchikusan szerveződő piramissal állunk szemben, ahol a korrumpálás sokkal többe kerül, mint korábban, miközben a rendszer látszólag működik, hiszen bizonyos dolgokat (például az útépítéseket) meg is valósítanak, függetlenül attól, hogy ez milyen borzalmasan sokba kerül az adófizetőknek” – tette hozzá.

Minić elmondta: egyre drágább a látszat, hogy a dolgok rendben mennek, hiszen a korrupciós piramis minden szintjének étvágyát ki kell elégíteni.

A szakember arra is figyelmeztetett, hogy a bűnözés és a korrupció elleni küzdelem összefügg, hogy mindkét jelenség megfékezéséhez rendezett államra és annak működő mechanizmusaira, illetve a jog uralmára van szükség.

„Azzal, hogy a hatalom nem hajlandó elárulni, mennyit fizetett az oltásokért és a Stefan Nemanja-szoborért, gyakorlatilag létrehoznak egy olyan mechanizmust, hogy mindenről hallgatni kell, hogy semmi sem válik átláthatóvá – még akkor sem, ha szó sincs semmiféle korrupcióról” – magyarázta a szakember, miért fontos átláthatóvá tenni a közpénzek költését.

https://szabadmagyarszo.com/2021/02/07/a-hatosagok-elhallgattak-hogy-szerbia-nagyot-esett-a-korrupcioeszlelesi-rangsorban/

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése