2021. február 4., csütörtök

„Pásztor úr mi volna velünk maga nélkül?”

Szerbiába lehet utazni, Magyarországra feltételekkel

Pásztor István „politikus” (akárcsak a fia Bálint) tegnap, azaz február 3-án délelőtt, valamivel 11 óra után, a weboldalán[1] közölte:  

✌️ Ma reggel Aleksandar Vučić köztársasági elnök úrral tárgyaltam, melynek eredményeként ma éjféltől ismét PCR-teszt és karanténkötelezettség nélkül lesz átjárható a magyar-szerb határ.

🕐 A közel egy órás megbeszélésen az alábbi fontos témákat érintettük még: ⬇️

🔴 FEJLESZTÉSEK | A régóta várt palicsi turisztikai fejlesztésekről beszéltünk; úgy a folyamatban levőkről mint a tervezettekről. Ezen felül érintettük a vajdasági magyar sportfejlesztések témakörét is.

⚪️ KULTÚRA | Arra kértem Vučić elnököt, hogy segítsen annak a több tíz szakembernek a munkába állításában, akik a kulturális intézményrendszerünkben fognak fontos feladatokat ellátni.

🟢 MIGRÁCIÓ | A határátkelés mellett az illegális migráció égető kérdése is asztalra került.

❌ Elnök úr szigorú fellépést ígért mind a migránsok, mind az utazásukat szervezők irányába, hogy fel tudjuk számolni azt az irdatlan helyzetet, amivel a határ közelében élők nap mint nap szembesülnek.

Érdekeinket képviselni és azokat érvényre juttatni csakis együttműködésben és szót értve lehetséges. 🇭🇺🇷🇸 


Aleksandar Vučić és Pásztor István

A véemesz elnökének a bejegyzésből a délvidéki/vajdasági magyarok körében a legnagyobb figyelmet bizonyára a határátkelésre vonatkozó keltette.
A Facebook adatai szerint Pásztor weboldalát 2,7 ezren nézték meg, a megosztások száma 1,1 ezer, a (ki nem szűrt) kommentároké pedig 614.
A legtöbben köszönik „a jó hírt” és „gratulálnak” „Pásztornak, mivel ez „nagyon sokat jelent a vajdasági magyarságnak”, mármint az, hogy „éjféltől ismét PCR-teszt és karanténkötelezettség nélkül lesz átjárható a magyar-szerb határ”. 
– Pásztor úr mi volna velünk maga nélkül? – kérdezi az egyik (elfogult) hozzászóló. Tegyük hozzá: Éppen semmi! A Nap Pásztor után is éppúgy Keleten fog felkelni, mint eddig.
A kommentezők között vannak, akik megjegyzik: „Legyenek kedvesek Magyarország Miniszterelnökével is egyeztetni a téma kölcsönösségét illetően. Úgy örülnék, ha viszont is így működne.” 
 – Ez csodálatos! Viszont hazamenni még így sem tudunk! Vagyis, aki hazamegy, nem tud visszajönni, hisz kedves anyaországunkban még mindig karanténba zárnak..., vagy mindkét irányban érvényes a szabad határátkelés? – dilemmázik egy másik kommentező.
A két elnök fotójával kapcsolatosan pedig az egyik hozzászóló – feltehetően nem véemeszes – ezt írja: „Milyen szépek vagytok így együtt, a kritikát, azt nyomban törlik, muszáj szépet írni róluk.”

No, de lássuk, mi is ír Pásztor? Miről is szól a fáma?
– Ma reggel Aleksandar Vučić köztársasági elnök úrral tárgyaltam, melynek eredményeként ma éjféltől ismét PCR-teszt és karanténkötelezettség nélkül lesz átjárható a magyar-szerb határ – hangzik Pásztor legfontosabb bejegyzése.
Ebből azt lehetne kiérteni, hogy Pásztor minimum egyenrangú félként „tárgyalt” Vučićtyal, pedig hogy.
A Vajdasági Magyar Szövetség 2020. november 15-én „koalíciós megállapodást kötött” ugyan a Szerb Haladó Párttal (SNS),[2] de ebből nagy tévedés lenne azt a következtetést levonni, hogy Vučić és Pásztor egyenrangú partnerek lennének.
A SNS elnökének (aki köztársági elnök is) Pásztorra, aki úgyszintén kettős (párt- és képviselőházi) elnök, csak a látszatdemokrácia miatt van szüksége, és csak addig, amíg az neki megfelel. Legyünk tisztában, Vučić csak azt fogadja el/hagyja jóvá a „partnerétől”/partnereitől, ami neki és a pártjának megfelel.

 

Pásztor bejegyzése, ez mellett, úgy van beállítva, hogy a „PCR-teszt és karanténkötelezettség megszüntetése”, valamint „a magyar-szerb határ átjárhatósága február 3-án éjféltől” a Vučićtyal folytatott „tárgyalásának” az „eredménye”.
Ezt úgy is lehet értelmezni, hogy Szerbiában elegendő, ha a két elnök – mármint Vučić és Pásztor – valamit megtárgyal és eldönt. Ez esetben a határátjárás feltételeit. Minek itt a kormány, a váltságstáb, stb.?
Ez is csak megerősíti az állításokat, miszerint Szerbiában nem működnek az intézmények, nincsen jogállam. És, persze, a szerb kormány kiskorúsítását is jelenti.


Ehhez azonban az is hozzátartozik az is, hogy Pásztor nem tájékoztatta teljesen és főleg helyesen a nyilvánosságot!
Február harmadikán este ugyanis – bizonyára Vučić utasítására – a Hivatalos közlöny, a 433-as szám alatt, közzétette a szerb egészségügyi miniszter utasításának kiegészítését a Szerbiába utazás korlátozásának alkalmazásártól, miszerint a polgárok mindennemű korlátozás nélküli utazását Szerbiába – Észak-Macedónia, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária és Montenegró mellett – kiterjesztette Magyarországra is.
Az említett rendelet alapján ugyanis eddig csak ezeknek az országoknak a polgárai utazhattak korlátozások nélkül Szerbiába, magyarországi személyek viszont nem. Hogy miért, azt viszont máig nem tudni. ogy mért azt Hogy mié

Pásztor fogalmazása arra is utal, hogy „átjárható lesz a magyar-szerb határ”. Ebből pedig azt lehetne érteni, hogy oda-vissza.
A helyzet viszont az, hogy „a határt átlépve továbbra is érvényes a 30 kilométeres korlátozás, ezt ugyanis nem a szerb, hanem a magyar fél határozta meg”.[3]
Ide kapcsolódik, hogy az Európai Unió Tanácsa két nappal korábban (február 1-jén) az utazásra vonatkozó ajánlásokat fogadott el. Ezek szerint azoktól, akik a határmenti övezetben laknak és ingáznak munka, tanulmányok vagy családi okok miatt, nem kell kérni a PCR tesztet, se karanténra kötelezni. (Kivétel lehet, ha vörös zónából érkeznek, de akkor is a tesztek alkalmazásának arányosnak kell lennie.)[4]
Ebből arra lehet következtetni, hogy a Magyarországra vonatkozó szerbiai korlátozások megszüntetése inkább az EU ajánlásainak az eredménye, mint a két elnök „közel egy órás megbeszélésének!”
Miután kitudódott, hogy Szerbia csak a Magyarország polgárai iránt tart fenn korlátozásokat, az EU ajánlásai után ezek fenntartásának éppen semmilyen értelme nem volt. 
 
Szögezzük le: A Szerbiába utazások korlátozására vonatkozó utasításnak az egészségügyi miniszter 433-as számú módosítása szerint a magyarországi polgárok „ismét PCR-teszt és karanténkötelezettség nélkül” utazhatnak Szerbiába, de a szerbiai polgárokra továbbra is „érvényes a 30 kilométeres (és 24 órás – B. A.) korlátozás”.
Ebből arra is következtetni lehet, hogy a két elnök nem egyeztetett a magyar hatóságokkal!
A Tanjug (jogilag nem létező) belgrádi hírügynökségnek, a szerb kormány illetékesei elmondták, „a Magyarország területén tartózkodó személy továbbra is Magyarország területének az államhatárvonaltól számított 30 kilométeres sávján belül köteles tartózkodni, és köteles Magyarország területét a belépést követő 24 órán belül elhagyni”.[5]

 

Pásztor István „a megbeszélésen” (sic!!) – a kultúra területén – „arra kérte Vučić elnököt, hogy segítsen annak a több tíz szakembernek a munkába állításában, akik a kulturális intézményrendszerünkben fognak fontos feladatokat ellátni”.
Hogy ez mit jelent, azt csak találgatni lehetne, mivel Pásztor nem tartotta szükségesnek megmagyarázni. Minek/miért szükséges „Vučić elnök” közbenjárása a „szakemberek munkába állításához” a „kulturális (helyesen: művelődési) intézményrendszerünkben”? Miről van itt szó?  Mit válaszolt erre Vučić? Nincsenek erre vonatkozó törvények?!

A Pásztorral tartott találkozó után Vučić az Instagram oldalán, a  fotó mellé, ezt a szöveget írta:
„Kitűnő találkozó a barátommal, Pásztor Istvánnal. Közösen megállapítottuk, hogy a történelem során a szerbek és a magyarok viszonya soha nem volt jobb, de beszélgettünk Szabadka és a környező községek számára számos fontos projektumokról is.”[6] 
Egyetlen szóval nem említette a határátlépést!

Nagyon úgy néz ki, hogy Pásztor István Facebook bejegyzései a politikai marketinget (aminek mindkét elnök a nagymestere), a VMSZ népszerűsítési és szavazatszerzési politikáját, s nem a magyar közösség érdekeit, hanem az ámítását szolgálják. Sokan, sajnos, ennek be is dőlnek.
Nem kellene elgondolkodnia az elnök úrnak, hogy esetleg felhagy a bejegyzéseivel?

BOZÓKI Antal
Újvidék, 2021. február 4.
__________
[1] https://www.facebook.com/pasztorvmsz/posts/249536909970921, 2021. február 3.
[2] KOALÍCIÓS SZERZŐDÉSA KÖZÖS, PROGRAMSZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSRŐL ÉS RÉSZVÉTELRŐLA SZERB KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYÁBAN https://www.vmsz.org.rs/sites/default/files/dokumentum/files/M__2020_11_10_Koal_Spor_SVMmod.pdf
[3] Mától ismét PCR-teszt és karanténkötelezettség nélkül járható a magyar-szerb határ https://pannonrtv.com/rovatok/politika/matol-ismet-pcr-teszt-es-karantenkotelezettseg-nelkul-jarhato-magyar-szerb-hatar, 2021-02-03 20:42 és 2021-02-04 07:05
[4] EU usvojila preporuke o putovanjima: uvode se tamno crvena područja [Az EU utazási ajánlásokat fogadott el: bevezetik a sötétvörös területjelzést] http://www.politika.rs/sr/clanak/472074/EU-usvojila-preporuke-o-putovanjima-uvode-se-tamno-crvena-podrucja
[5] U. Z. : Hivatalos: Korlátozásmentesen lehet utazni Magyarországról Szerbiába!
https://delhir.info/2021/02/03/hivatalos-korlatozasmentesen-lehet-utazni-magyarorszagrol-szerbiaba/, és Za ulazak iz Mađarske u Srbiju bez PCR testa [Magyaroszágról PCR-teszt nélkül lehet utazni Szerbiába] http://tanjug.rs/full-view.aspx?izb=627647, 2021. február 3. 18:12
[6] Instagram https://www.instagram.com/p/CK0tqtfJY2u/?utm_source=ig_embed , és Vučić: Pásztorral megállapítottuk, hogy a szerbek és a magyarok közötti viszony soha nem volt jobb
https://szabadmagyarszo.com/2021/02/03/vucic-pasztorral-megallapitottuk-hogy-a-szerbek-es-a-magyarok-kozotti-viszony-soha-nem-volt-jobb/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése