2021. február 27., szombat

Orbán befolyásra tesz szert Szerbiában a vajdasági média révén

Orbán Viktor és Aleksandar Vučić (MTI)

A magyarországi adófizetők 2011 és 2019 között mintegy tizenkétmillió euróval járultak hozzá a Szerbiában megjelenő magyar nyelvű tájékoztatási eszközök működéséhez. A Szerbiai Oknyomozó Újságírói Központ (Centar za istraživačko novinarstvo Srbije – CINS) kutatómunkája azt támasztotta alá, hogy Magyarország azokat a tájékoztatási eszközöket támogatta, többek között még épületvásárlásra szánt pénzzel is, amelyek közel állnak a Fideszhez, és Orbán Viktor pártjának és szövetségeseinek az üzeneteit közvetítik az olvasók felé. A CINS az általa megszólaltatott személyek nyilatkozatai alapján úgy látja, hogy a magyar miniszterelnök befolyásra tesz szert Szerbiában a vajdasági média révén.

Szerbiában a legnagyobb magyar médiaház Szabadkán található: a Pannon Rádió és Televízió tulajdonába két rádióállomás (Pannon Rádió, Szabadkai Magyar Rádió), egy televízió (Pannon Televízió) és egy honlap (pannonrtv.com) tartozik. A Pannon immár tizenöt éve szerb és magyar nyelven is tájékoztatja a hallgatóit, nézőit, olvasóit, s összesen 129 személyt foglalkoztat. A magyar kormány 2011 és 2019 között a Bethlen Gábor Alapítványon keresztül több mint kilencmillió euróval támogatta a Pannon RTV-t, ennek majdnem a felét a 2019-es évben kapta meg a médiaház. A CINS beszélgetőtársai szerint a Pannon RTV a több millió euróért a magyar kormány érdekeit képviseli, népszerűsítik Orbán Viktort és a Fideszt, s ezáltal növelik a magyar miniszterelnök és pártjának a befolyását Szerbiában.

„Budapesten képesek kitalálni, hogy több száz migráns gyűlt össze Észak-Bánátban, és csak a megfelelő pillanatra várnak, hogy áttörjék a kerítést. Ekkor mi kimegyünk a helyszínre, és kiderül, hogy a néhány száz helyett mintegy 40-50 migráns tartózkodik ott, akik általában békések. Ennek ellenére azt kérik, hogy arról számoljunk be, hogy négyszázan vannak, még akkor is, ha ezt nem tudjuk a felvételekkel bizonyítani.”

Az is megtörtént, hogy Budapesten valakinek kipattant a fejéből, hogy a migránsok betörtek és kifosztottak több házat, és megtámadják az időseket. A helyszínen kiderült, hogy ez nem így van, a migránsok egy üresen álló házba mentek be, a fosztogatás pedig abban nyilvánult meg, hogy a régi padlót felfeszítették és eltüzelték, mert tíz Celsius-fok volt“ – mondta egy, a neve elhallgatását kérő Pannon RTV-s dolgozó, aki hozzátette, hogy ezeket az anyagokat a Magyar Televízióban is leadják.

Bodzsoni István (Fotó: Pannon RTV)
Bodzsoni István a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével (Fotó: Pannon RTV)

Bodzsoni István, a Pannon RTV igazgatója a CINS-nek elmondta, nem ő az a személy, aki napi kapcsolatban van a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA), de szerinte a Pannon RTV szerkesztéspolitikája független. A Pannon RTV 2013-ban és 2015-ben az elkészített anyagokárt, valamint felszerelés vásárlására 81 912 eurót kapott az MTVA-tól: Bodzsoni szerint nagyon jó az együttműködésük, azonban a részletek üzleti titoknak számítanak.

Bodzsoni Istvánt a Pannon Rádió és Televízió, illetve a Szabadkai Magyar Rádió fejlesztése, valamint a Pannon Médiaház létrehozása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként 2019 augusztusában a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki a magyar fővárosban. A magyar állami kitüntetést Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes adta át a parlamentben.

Sinkovics Norbert, a Vajdasági Független Újságíró Egyesület elnöke (Fotó: NDNV)

Sinkovics Norbert, a Vajdasági Független Újságíró Egyesület elnöke szerint egyértelmű, hogy a különböző alapítványokon keresztül történő, a nyilvánosság kizárásával zajló médiatámogatások ajtót nyitnak a politikai befolyás lehetőségének.

– Az ilyen esetekben a tájékoztatási eszközök műsoraiban mindenekelőtt a Vajdasági Magyar Szövetség és a Fidesz munkásságát támogató üzenetek dominálnak – mondta Sinkovics.

A magyarországi pénzek mellett a Pannon Alapítvány a szerbiai pályázatokon 2015-től napjainkig, a Szerbiai Újságíró Egyesület adatbázisa alapján, mintegy 302.000 eurót nyert. A tájékoztatási eszközök mellett Magyarországról eurómilliók érkeznek azoknak az egyházi intézmények számláira, amelyeknek a tagjai arra szólítják fel az embereket, hogy a Fideszre szavazzanak, emellett a labdarúgó-akadémia pénzelését is több millió euróval támogatták eddig a magyar adófizetők, és a Vajdasági Magyar Szövetség befolyása alatt álló Magyar Nemzeti Tanács is jelentős támogatást kap.

A Pannon RTV mellett a Magyar Szó, a Hét Nap, a topolyai Express TV és a Régió Rádió, a Vajdaság Ma hírportál, a Jó Reggelt Vajdaság véleményportál és még mintegy húsz tájékoztatási eszköz kapott támogatást az anyaországtól.

Médiaház Szabadkán (Fotó: CINS)
A vajdasági magyar médiaház Szabadkán (Fotó: CINS)

Nemcsak a magyarországi támogatás kapcsolja össze a Magyar Szót, a Hét Napot és a Pannon RTV-t, ugyanis a Magyar Szó szabadkai szerkesztősége, a Hét Nap, valamint a Szabadkai Magyar Rádió is ugyanabban a médiaházban kapott helyet, s mindhárom alapítója a Magyar Nemzeti Tanács, amelynek a székháza ugyanazon a címen található, amelyiken a Vajdasági Magyar Szövetség is működik.

Decemberben a Szabad Magyar Szó is beszámolt arról, hogy a Magyar Szó igazgatója, Ökrész Rozália a Vajdasági Magyar Szövetség listájáról bekerült a köztársasági parlamentbe.

A Szerbiai Újságírókódex szerint az újságírói munka összeegyezhetetlen a politikai párt színeiben történő tevékenységgel. A Vajdasági Magyar Szövetség 2016. és 2020. között több mint 13 ezer euró értékben tett közzé hirdetést a vajdasági magyarság egyetlen napilapjában.

Arról, hogy a Topolyai Tájékoztatási Vállalat kalapács alá kerül, 2015-ben jelent meg a hirdetés, amelyre csak a Körzeti Kommunikációért Egyesület (Udruženje za regionalnu komunikaciju – URKO) jelentkezett, amely készen állt kifizetni a 31 000 eurónál picivel magasabb összeget, amelyért egy televíziót (Express channel) és egy rádiót (Régió Rádió) kapott.

Mirić Námesztovszki KornéliaMirić Námesztovszki Kornélia (Fotó: Facebook)

https://szabadmagyarszo.com/2021/02/26/orban-befolyasra-tesz-szert-szerbiaban-a-vajdasagi-media-reven/

 

Kapcsolódó írások: 

Fődi Kitti: Milliárdokat ad a magyar kormány a vajdasági médiának, hogy népszerűsítsék a Fideszt

https://444.hu/2021/02/26/milliardokat-ad-a-magyar-kormany-a-vajdasagi-medianak-hogy-nepszerusitsek-a-fideszt,
2021. február 26. – 20:57

 

Brückner Gergely: A magyar adófizetők 4,3 milliárd forinttal támogatták a fideszbarát szerbiai magyar médiát

https://telex.hu/gazdasag/2021/02/26/a-magyar-adofizetok-4-milliard-forinttal-tamogattak-a-fideszbarat-szerbiai-magyar-mediat, 2021. február 26. 23:23

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése